besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Thursday, July 7, 2011

tentang pangkat@panggilan seseorang.....

kita mesti akan bermasalah kan bila nak bercakap dengan seseorang kan. means nak guna saya ke, aku ke. pastu nak panggil orang lain pulak. puan, encik, kakak ke abang ke. bagi aku benda ni bukan masalah besar pun. tapi kena berhati-hatilah kan. tak kira environmentlah kan. macam tempat kerja aku takde masalah pangkat ke apa pun. tapi boleh jadi kekeliruan jugak contohnya pegawai-pegawai perempuan semua aku panggil "kak". yang lelaki ada panggil "abang" "encik". tu suasana tempat kerja. masa belajar dulu aku amat susah nak panggil senior-senior aku dengan panggilan "akak" atau "abang".

contoh 1:

masa keluar makan hari tu En. Iqbal ada cakap dia tak suka orang panggil dia encik. tapi aku tetap panggil dia encik sebab tu panggilan hormat. better dari aku panggil dia abang kan. kang kontroversi. dia cakap dia lebih suka staff lelaki panggil dia nama sahaja. tanpa encik atau abang. tapi cuba bayang kalau staff lelaki panggil dia ABANG IQBAL. eeerrrkk...

contoh 2:

senior-senior dulu aku jarang panggil abang atau kakak. semua aku buat macam member. bukan nak kurang hajar ke apa. cuma lebih mesra kot. diorang pun sporting je... sampai sekarang ada jugak 2 3 orang senior yang masih contact especially Neili. ngan dia ni aku rasa cam leh ngam. dia gila-gila sikit. sporting gila. teringat masa orientasi kos kitorang masa first year dulu. cubaan dia untuk membuli aku tak menjadi. sebab dia dulu kena buli. sampai sekarang aku bercakap ngan dia "aku" "ko".

contoh 3:

ada satu brader senior jugak. aku takleh panggil dia abang. rasa nak penampor diri sendiri je. tapi dia sporting aku. dia suka malukan aku tengah-tengah ramai orang. tapi dia baik. aku tak amik hati pun. cuma lepas tu siaplah dia kena ngan aku lepas tu.

~~ teringat zaman-zaman belajar dulu. sekarang masing-masing dah ada kehidupan yang berbeza.

4 comments:

aDieyZa said...

zana lebih selesa guna nama sendiri.. kalau kat office, zana selesa if semua panggil zana jer.. segan pulak nak ber"puan".. hihihi

LYAfrina said...

suka cth 2 tu..sbb rasa lbh mesra kan..bkn bmakna kita x hormat atau apa..

tp y tlbih brusia & bpangkat..x sesuai lak kan

qasehqaleef said...

zana: betul tu. macam sy org bawahan serba salah jugak kn nk panggil org atasan...


~~~~~~~~~~~~

lya: betul. since diorang pun tak kisah. tapi cuba bayang kalau abg senior kita panggil abg. tekak sendiri yg geli nak panggil kan...

dilazfamily said...

panggilan tu kekadang begitu penting bagi seseorang, tapi ada gak yang tak kisah macam dilaz.tengok orang kot. nak minta tolong vote boleh
Cara-caranya:

1. Like Page https://www.facebook.com/pantai.hospital.ayer.keroh

2. Like Gambar QISTINA

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150269072233407&set=a.10150269064993407.344317.378265923406&type=1&theater

3. Tinggalkan komen di page gambar