besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, December 21, 2011

Alhamdulillah...

fuh.. lama tak berblog kan... macam sibuk sangat je... padahal langsung tak.. buat-buat sibuk je. hehehe.. cuma seronok baca kisah kawan-kawan. kat FB kat blog. paling best tengok aksi-aksi haris yang mama haris (DD dudu) upload. hari-hari mokcik tunggu tau. nak pergi mesti tak berkesempatan. padahal Putrajaya Abngi je pun. tapi sekarang haris ada kat rumah Nek Ma (maklong saya) kat Gombak. ada masa mokcik pergi ye. sekarang mokcik takde nafsu nak duduk dalam kereta lama-lama...

Semalam pergi scan kat Klinik Syifa di Bandar Baru Bangi seksyen 3. Best lah pergi klinik tu. suka sangat dengan keramahan doktornya. Tak menghampakan.. sebenarnya berbelah bahagi nak pergi ke tak. Isnin malam tu dah pergi tapi doktor tu takde. so, batalkan. ajak Mr J pergi kedai Manjaku kat Bandar Baru Bangi. orang kata ada sale. memang ada. 

Cakap kat Mr J " Abang... tutup mata jelah ek beli baju baby ni. jangan bagitau mak ek. nanti mak marah....."
Mr J gelak je. siap letak syarat lagi " Ok. Tapi no blue, no pink" uwaagghhhh.. tensi tau.. tak boleh beli warna pink.. sempatlah sambar 5 pasang baju tanpa ada warna pink ngan biru. tapi kan suka tengok baju baby boy kan. tapi kadang-kadang tersalah angkat skirt baby girl warna pink tu ketaq jugak jiwa ni.. uhuhuhu

Tengahari selasa, rasa tak sabar pulak nak tunggu 5 Januari ni appointment dengan Klinik kerajaan untuk scan. Rasa nak pergi scan jugak kat Klinik Syifa. Bukan apa, rasa risau sangat kat hati ni. camne keadaan si tecit dalam ni. yelah kalau dah mummy nye asik membantai je makan. pantang jumpa. risau jugak kan. susu pun tak minum... mungkin perasaan keibuan tu dah nak ada kot. chewwah.. 

Mr J cakap kul 11 mungkin free. terus set masa nak pergi klinik Syifa tu. Alhamdulillah berkesempatan jugak akhirnya. tunggu setengah jam jugak sebab ada patient lain lagi. sampai turn aku. wah. rasa hepi jap. doktor pun dah kenal. mesti syak aku nak scan. hehe...

scan-scan. alhamdulillah. si tecit ni bersifat dah dia. syukur sangat-sangat Ya Allah. masa mula-mula tengok. Doktor cakap "tengok anak kamu ni, menyanyi nasyid dia ye" mana taknye.. tangan dia straight ke atas eh ke depan camtulah. alah, macam budak-budak nyanyi lagu nasyid tu..comel je.. 

doktor scan lagi tunjuk tangan, kaki. Alhamdulillah. semuanya ok. pastu kan. minta doktor nak tengok jantina. jeng jeng.......  tak kisahlah boy or girl kan janji sihat. tapi kalau betullah apa yang doktor tu ramalkan. mesti ayah suka. moksu dia lagi suke..... hehehe..... semoga semuanya selamat.. amin~~ terima kasih pada yang mendoakan saya... saya jugak doakan anda sentiasa dalam kesejahteraan.... amin~~~

Tuesday, December 13, 2011

Banjir..




uwaa.. gambar ni aku dapat dari FB. moksu telah meng "tag" aku. hehe.. ni gambar banjir lokasinya adalah belakang rumah MIL. ketika banjir ni berlaku my MIL adakan majlis tahlil hari ke 40 arwah abah... kitorang tak balik sebab... banyak sebab lah... hehehe... apa yang pasti Krismas kami balik. hehehe. tapi kan best tau banjir camni. dapat main air. patulah Paksu Iwan seronok sangat cerita dia main air. memang tinggi rupanya. tapi tak pulak diceritanya kena marah dengan abang dia. hehehe. comel je adik tau...

ok. untuk pengetahuan korang tempat ni adalah di bahagian belakang umah MIL. tempat ni banyak memainkan fungsinyacontohnya, di sinilah tempat MIL potong segala ayam atau ikan. di sini jugak tempat ma masak-masak bila menggunakan kawah atau periuk besar...

paling sadis sinilah jugak tempat aku uwek2.. tapi atas tanah ok. paling hebat nun pergi kat pokok-pokok. sebab tu pokok tu segar je. hehehe... kat area sini juga aku basuh yak yak adik ipar aku si Poksu Iwan tu.. hehehe. tapi lepas tu bersih. dont wori... bila dah banjir ni macam best je kalo main kat situ.. harap-haraplah kitorang balik nanti banjir jugak. kalo best lagi kalo banjir kat selekoh nak pergi umah Maklong Mr J. boleh naik sampan. cari ikan... hehehe...

Rindu Mr J..

Assalamualaikum.. selamat pagi. baru teringat rupa-rupanya hari ni hari selasa. syok sangat cuti 3 hari sampai ari ni hilang mood nak keje. walaupun ada benda yang cuba nak disetelkan dalam hari ni sebelum esok.. walau apapun masih sempat berblog. hehe... minggu lepas nak berblog pun tak sempat.. ada keje nak disetelkan. setakat rest 15 minit rasa macam tak cukup masa nak blogging. kan?

semalam kan Mr J pergi kursus kat Kelang. samapai Khamis. Lama kan? uhuhu.. ari ni bangun pagi dah kelam kabut bangun pergi kerja. lain je suara yang kejut aku bangun tido.. biasa romantik je. ari ni suara kelam kabut tapi halus je.. hahaha.. itulah Bibi.. orang yang sudi temankan 'kami'. motip 'kami'? pagi ni takde orang yang buat milo kosong separuh mug. ari ni takde orang tolong kupaskan buah untuk aku. sedihnya..

Semalam mak SMS tanya keadaan aku. ok ke tido. padahal sebelum-sebelum ni ok je. maklumlah anak dia kan penakut. kalo dah semua benda laki buatkan. mau tak berlemak anak dia ni. aku cakap ok je. cuma rindu sangat kat menantu dia. mak cakap padan muka. hahaha... mak cakap Mr J aku selalu buli dia. ini Mr J itu Mr J. dah takde sekejap menggelabah.... Abang..cepatlah balik...... Baby abang rindu sangat kat abang. motip guna alasan anak kan???

6 Disember lepas aku ada checkup untuk 4 months.. Alhamdulillah semua berjalan lancar. alhamdulillah jugak diberi kesihatan yang baik... cuma berat tak naik tak turun. aku ingatkan dipuji nurse. rupanya merah jugak tulisannya pada buku weght statik. apakah? mak cakap takpe nanti jaga makan je.... 

ramai yang dah marah aku pakai baju kurung nampak ketat. nampak seksa. jadi dengan permintaan semua orang aku pkailah jugak blouse besar2 dan skirt yang ada. lega sikit. tapi segan sikitlah. bukan apa. nanti orang tanya. "eh pregnant ke? dah bape bulan?" nak jawab 4 bulan pun terketar-ketar. mesti orang ingat dah 8 bulan 9 bulan kan?



Wednesday, December 7, 2011

wordless wednesday ~~~ rindu lagi...

 Rindunya kat Muhammad Dameer Amsyar bin Mohd Helmi..

Rindu geram kat Muhammad Airil Farhan bin Mohd Fakhrul Azman.

Wordless wednesday~~ Miss them....




Rindu sangat kat mak saya ngan adik saya yg perasan comel.

Tuesday, December 6, 2011

Rindu pada TTC' ans...

Assalamualaikum wbt.. semalam sambil-sambil blogwalking banyak jugak aku memfollow kawan-kawan yang masih mencuba. rasa rindu sangat kat kawan-kawan TTC. aku bukanlah TTC yang aktif memberi petua dan penglaman. aku hanya memfollow TTC hanya secara senyap-senyap.. tapi bagi aku TTC group memang best. aku ambik banyak iktibar, banyak kekuatan, banyak sokongan dan dorongan. bila aku rasa aku sedih, aku rasa aku sunyi dan bila aku rasa hepi mesti aku nak share ngan kawan-kawan jugak kan. tapi seriously, susah untuk mencari kawan yang betul-betul memahami dan rasa apa yang kita rasa. biarpun saat suka duka.. tapi dalam TTC aku dapat.. 

setiap hari aku mendoakan kawan-kawan TTC agar diberi rezeki , kabulkan doa kawan-kawan aku... aku gembira setiap kali membaca berita gembira dari kawan-kawan. aku jugak turut menangis andai ada kawan-kawan berduka. tak semestinya yang TTc, yang sakit, anak sakit, suami sakit. pasti aku akan menitiskan air mata. sumpah. aku rindu kawan-kawan TTC. pesan ku pada kawan-kawan (walaupun ada pangkat kakak, hehehe...) InsyaAllah apa yang kita usahakan akan membuahkan hasil. lagi tinggi kita diuji lagi tinggi nikmat kita dapat..... ini realiti. jangan putus asa ye kawan-kawan.... percaya pada janji Allah "kun fayakun".... ok kawan-kawan. miss u so much... maafkan saya andai ada keterlanjuran kata-kata sepanjang kita kenal dalam alam maya. dan saya harapkan semoga ukhwah ini akan terus berterusan... amin~~~

Monday, December 5, 2011

Pasal Hattan...

Semalam tengok melodi tak??? pasal hattan. ada orang kata Hattan bercerai talak tiga isteri barunya. mula-mula aku tak amik port sangat.yelah. kehidupan artis kan. aku ni orang biasa. so, juzt dengar apa Hattan komen iaitu menafikan. kita accept lah kan.

then, around pukul 2 gitu aku, Mr J dan Bibi berangkat ke Mantin untuk menghadiri Majlis Menyambut Menantu sahabat Gagak Berantai aku masa kat UMT dulu iaitu Nurul Husna Binti Jaafar dan Mohd Bakhtiar. diorang nikah minggu lepas lagi. Tapi aku tak dapat attend sebab jauh kot kat Pari Buntar. Rindu gila kat geng Gagak Berantai. si Husna a.k.a Hipo ni pulak gilos macam aku gak. ape lagi kecohlah kalo jumpe.

masa sampai tu, aku diberitahu mak pengantin lelaki yang pengantin takde kat majlis sekarang sebab menghantar keluarga Hipo ke homestay. so, kitorang makan dulu.. ~~ iklan jap. sekarang si tecit tengah menggedikkan badannya. terasa kat bawah ni.. comelnye anak mummy nak gurau2 ye.. tau-tau je mummy nak bergosip..~~~ sambung balik cite tadi. sambil-sambil makan. mata aku melilau jugak mencari pasangan pengantin ni. pastu Mr J cuit peha aku.. "Sayang, hattan..." aku terus paling muka cari mana Hattan.. tu dia. aku nampak bertopi. nampak jelas semalam sebab kenduri rumah taman. so, tak crowded sangat..

nampak Hattan ni friendly tak sombong pun. masuk ni 2 kali dah aku jumpa Hattan. first masa kat Kuantan. time tu mak nampak dulu. excited sangat jumpa Hattan sampai tak sedar terlambai tangan kat Hattan. mak cakpa Hattan comel sebab botak. tapi Hattan tak lokek ngan senyum dia..walaupun muka garang kan?

ok. pasal gosip tu plak. bila dah nampak Hattan tu aku pun mulalah melilau mata mencari aman bini baru dia kan. oo dah nampak. tangah borak-borak. hattan pergi beramah mesra dengan orang-orang kat situ. nampak ok je. pastu dah nampak Hipo balik. aku bangun nak jumpa Hipo. Hipo cakap Hattan tu pakcik suami dia. oo.. patutlah.. aku ingat dia jemput Hattan sebgaiai artis undangan kan. tapi kan.. aku nampak Hattan ok je ngan bini dia.. takde masalah pun.. kenapalah fitnah orang macam-macam.. tak baik tau. cuba dalam penulisan tu doakan kebahagiaan rumahtangga orang kang ke dapat pahalanya..

so, pada abang Hattan. proven rumahtangga anda tak bermasalah. semoga bertambaha bahagia. sorry takde gambar sebagai bukti. maklumlah kamera cikai. nak amik gambar artis pun segan...

selamat pengantin baru kepada Nurul Husna a.k.a Hipo dan Mohd bakhtiar. semoga kekal hingga ke syurga dan berseri dengan kehadiran cahaya mata. ppssstt~~ ingat pesan aku po.....

Lamanya tak berblog....

Assalamualaikum pembuka bicara... cewwahh.. Lamenye tak berblog.... Rasa rindu nak bercerita.. Rasa rindu nak menaip. hehehe.. Maaflah agak buat-buat sibuk sikit 2 3 minggu ni. Yelah.. kerja aku bukannya ngadap pc. kena hadap alat2 radas sume. belum masuk gie wat keje run alat. hehe.~~ motip explain? ada ke orang nanti-nantikan entry aku. hehehe.. kalo ada terima kasih banyak-banyak.. ~poyo kan...

bila dah lama tak berblog camni.. konon-kononya banyak benda nak dicerita. tapi bila dah start menaip. lupa dah apa yang diceritakan... uhuhuhu... cuma tak lupa nak memanjatkan kesyukuran kepada Allah di atas segala rezeki, nikmat yang telah Allah kurniakan kepada kita semua. memberi kehidupan seharian yang semakin bertambah kematangan nya... Alhamdulillah..
sekarang kehidupan kami suami isteri sudah berjalan lancar, mampu hidup dengan flow yang baik. tak lagi huru hara macam sebelum ni. hehehe. bermakna  apa saje yang dirancang insyaAllah boleh dilakukan bersama-sama.
si tecit ni pulak sudah hampir memasuki 4 bulan. Alhamdulillah. kami bersyukur sangat-sangat.. trimester pertama berlalu dengan indahnya. aku dah mula merindui trimester pertama sebab masa tuelah kita nak tengok orang-orang di sekeliling kita amik berat pasal kita, sayang kita, doa kita. Alhamdulillah aku bersyukur dikurniakan mak yang penyayang, suami yang penyabar, adik beradik yang supportive dan keluarga mentua yang sangat memahami...

sekarang dah 4 bulan dah rasa pergerakan si tecit yang jarang-jarang. biasanya malam dia gerak. siang dia tido kot ek? malam je, papa to be dah tunggu kat perut duk mencari mana si tecit ni main. indah sangat momen ni. ada sekali tu, papa to be dapat rasa kick lembut. dia tekapkan telinga dia pada perut nak dengar.. papa to be menjerit " Hahahaha.. papa dah jumpa kamooo..". Mr J cakap dia dengar bunyi jantung si tecit, pastu bunyii macam dia menyorok je.. "bblluuupppp" bunyinye.. comelnye Mr J. Over excited kan kami. maaflah. izinkan lah kami excited sebab penantian pun agak lama. tak salah kan kami gembira di atas rezeki Allah yang kami tunggu selama ni? boleh kan?