besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Friday, February 25, 2011

Penatnya hari ni..

Salam semua. Salam Jumaat..

Fuh penatnya terasa hari ni. Macam berbalaoi je gaji dibayar semalam dengan kerja yang dilakukan hari ni.. hahaha... Dengan paginya bangun sakit kepala, batuk2, dah gosok gigi tu muntah2 pulak.. OOppss.. aku syak ini angin sahaja sebab ini sindrom biasa berlaku bila aku tak makan nasi semalamnya. Apa kaitannya kan? Tapi itulah yang berlaku. Memang betul aku tak makan semalam. Aku cume makan roti canai kosong double for breakfast, cereal and milk for lunch dan jugak mihun sup untuk makan malam.. See, no nasi dalam meal aku seharian. Biasalah aku kan orang kampung tak kena nasi sehari mana boleh. Tekak melayu.. hehe..

Dulu masa mula2 kahwin dengan Mr. J ni aku selalu jugak marahkan dia sebab Mr. J pumya tabiat hari2nya mesti makan ada nasi. kalau boleh pagi nasi, tengahari nasi, malam pun nasi. Biasalah bila dah kahwin, lifestyle pun berubahlah aku. Kalau zaman bujang zaman belajar dulu2 time sengkek2 boleh je bedal roti hari2, cereal tu makan tanpa susu, kadang2 duk hadap mamee monster ni. Bila dah terbiasa macam tu macam takleh terima perubahan dah.. Padahal hujung minggu je serve Mr. J masak nasi.. Tapi sekarang ni aku pun dah ter`wajib' sekali makan nasi. Pendek kata, kalau tak pekena nasi esok siaplah jiran2 aku duk dengar aku uwek2.. hehe..

Sebenarnya tiap2 hari aku bawak bekal datang kerja.. Mula2 tu cam malas je nak masak sendiri, tapi bila dah terbiasa aku bangun pukul 5.45 pagi, masak bekal untuk lunch. For breakfast aku akan makan roti ke biskut ke cereal ke. Bukan jaga kesihatan pun. Cuma macam lebih seronok keadaan macam tu. Tapi effectnya memang menjimatkan. Tapi semalam punya cerita. Alkisahnya kan gomen dah gaji.. hehe.. Kalau orang lain dah gaji berduyun2 ke supermarket. Kalau kat Bangi ni, Warta ada, Kompleks PKNS ada> Kalau nak best cikit lagi rajin nak drive, pergilah Alamanda. Tapi semalam masing2 ada hal, aku duk sorang2 je dalam bilik. Sambil2 tu leh blogwalking kat blog2 orang lain. Tabiat aku, kalau takde kawan aku sanggup tak keluar. So, duduk je kat ofis sambil mengadap cereal dan susu. Sebenarnya semalam berangan nak makan ni.. hehe.... tengoklah kat bawah..

                                                   Hehe.. Ada kena cepuk kang...
                                                                 
                                                     dan ini juga....

                                                          nyum nyum nyum.....   

Em.. Kan best kalau dulu mak saya besarkan saya besarkan saya dengan makanan ni... Mesti saya bertambah belon.... Sekarang pun dah belon... Hahaha....   

Alhamdulillah, Mr. J pun dah dalam perjalanan ke Bangi, bersama akar-akar kayu yang dikirim.. Wah gitu.. Mr. J dah jadi mas joko kerjanya jual ubat.. Hahaha... Nak pergi mana ek weekend ni.. Kat tempat aku ada pulak yang nak mendaftar masuk tuisyen kat rumah.. Aku pun dah pening nak susun jadual. Yang ada nak belajarnya budak darjah 1, 2, 3. Budak UPSR. Ada jugak yang request nak suruh ajar 4 subjek tough Sains Tulen. Mak aih. Yang ni memang aku kena slow talk memang aku tak berani nak ambik. Tak yakinlah aku nak ajar. Result aku pun tak seberapa... Lagipun Mr. J planning nak duk rehat je kat umah. Katanya dia kesian tengok aku penat. Dia pun penat sebab semalam Ketua Pengarah dia datang melawat ofis dia. Macam2 persediaan diorang kena buat untuk menyambut kedatangan beliau..

Badan rasa penat sangat hari ni.. Kalau dapat pergi spa kan best.. Hehe.. Tapi apalah sangat kemampuan yang aku ada... Hehe....Oklah.. Dah nak rehat. Aku pun nak rehat. Bye2...


Thursday, February 24, 2011

Saya rindu mak.

Salam.. terasa addicted pulak nak taip blog.. Takpe2.. Sambil2  tunggu High Performance Liquid Chromatography HPLC tengah run aku boleh taip2 lagi.. dalam keadaan sejuk kipas + air-cond *boleh bayangkan tak sejuknya camne? tambah pulak dengar lagu Mohabbatein ~kahkahkahkah... Sambil baca2 blog2 orang lain.. terasa nak bercerita lagi.. Kan aku dah kata aku ni suka bercerita...

Bila duduk berjauhan dengan keluarga ni hati jadi sebak pulak.. Terasa rindu sangat kat mak, Mr. J and si Airil.. Rindu sangat2.. Mr. J jumaat ni baru nampak muka. Mak pulak minggu depan baru boleh jumpa.. Airil tak taulah bila.. Airil ni anak Along.. Kalau aku balik weekend kalau dia tak balik raub kalau abah dia bagi ambik wat main. aku ambik je.. Sebab dia je budak yang ada yang boleh aku uli2.. hahaha... airil.. Mummy nakal kan?

Apa yang aku rindu pada mak?

1- Aku rindu mak aku gelak.. Mak aku ni kalau gelak 10 batu boleh dengar lagi... Tapi aku suka tengok dia happy. kami anak2 dia sedaya upaya nak bahagiakan dia.. Satu tabiat mak aku dia kalau cucu dia ( Airil) ada kat rumah asyik gelak je.. Itulah penghibur dia kalau anak2 semua keje.. Kadang2 kesian kat mak kalau dia sunyi... Terpikir jugak camnelah mak kalau kami semua keje jauh2 dari dia.. Camnelah life mak ek? uh~~ harap2 tak jadi...

2- Satu lagi perangai mak yang aku tak boleh tahan. Dia suka main2kan aku.. Selalu cakap kat aku dengan Fatin yang dia nak kahwin lagi.. Walaupun aku tahu dia taknak pun sebenarnya. Tapi mungkin dia suka tengok kitorang marah2. Kadang2 kalau ada sape2 yang bunyi suruh mak kahwin lagi, aku lah yang bersuara dulu menentang habis-habisan.. Entahlah.. aku rasa lagi suka tengok mak aku sekarang. Lebih bahagia lebih tenang lebih cantik gitu...

3. Mak aku ni yang aku nampak dia ni selalu lebih2kan menantu. Kalau aku dengan Mr. J, mak aku lebih membela Mr. J kalau ada gaduh2 manja gitu.. Contohnya; aku goreng ayam untuk dimakan dengan mee sup.. ayam tu adalah ayam yg digoreng dan diracik2 untuk buat pemanis masa makan mee sup.. Aku dengan senang hati goreng ayam2 tu. Sengaja aku asingkan kulit ayam dan isi. Tujuannya aku nak makan kulit tu. Kulit kan kalau goreng garing2 sedap. Tengah2 syok aku goreng Mr. J datang dengan niat nak menolong si isteri yang penat baru balik mengajar tuisyen. Niat tu dah betul dah.. Tapi dalam dia duk balik2kan ayam tu dia dengan tanpa rasa bersalahnya membedal kulit ayam yang dah digoreng. Sakit ati tak?? Geramnya... Pot pet pot pet aku membebel Mr. J. Mr. J dengan gaya memujuk ikut aku yang konon2 merajuk pegi ruang tamu. Mak aku yang tak tau ape2 pun tanyalah..Aku punyelah beria bercerita dengan harapan dibela mak sendiri. Sekali mak aku marah aku balik. mak cakap aku berkira ngan laki sendiri. Nanti mak goreng balik.. Uwaa... Mak. kite gurau2lah ngan Joe..seriuslah pulak makcik ni... Tuelah mak aku.. Mesti dia akan bela menantu dia.. Lagi satu bab makan2. Mak aku cukup risau kalau nk siapkan makanan. takut2 menantu2nya takleh makan.... Padahal orang tu bedal je apa yang ada.. uhuhu..

4. Mak aku ni kaki novel.. Tanyalah dia novel apa dia akan bagitau jalan ceritanya. Dengan detail lagi.. Kalau dia baca novel siaplah macam2 posisi ada. Terlentang? Meniarap? Mengiring? Kadang-kadang aku geli hati sendiri tengok mak keadaan gitu sekali.. Tapi sejak2 dia asuh cucu dia (Airil) mak jarang baca novel.. Nasib baik sekarang banyak drama2 kat tv ada cerita adaptasi dari novel mcm Triologi Cinta (arahan Rosyam Nor) yang tayang Ahad-Selasa pukul 10 mlm ~~promote plak.. Akibat tu, aku pun minat sekali. Bibi pun terpengaruh sekali tengok. Setiap malam cerita itulah yang kitorang tunggu.. Dan terbaru drama Begitulah Cinta. Aku rasa itupun cerita adaptasi novel. Kalau tak salah lah. Kalau salah betulkan saya.. uhuhu..

5. Yang paling best dengan mak ni. Aku ni satu saiz dengan mak. Kalau aku balik Kuantan aku mesti berlenggang je naik bas. Sebab baju mak muat ngan aku. Lagi2 sekarang mak mengadu baju dia banyak yang tak muat. Ini maksudnya mak sudah GEMUK.. hahaha.. Yang untung sape? Aku jugak. Banyak jugak aku rembat baju kurung mak aku untuk pakai pergi keje... Kalau time nak pergi kenduri lagi best. Aku bukak je almari dia..Pilih je mana yang nak.. Mr. J hanya mampu tersenyum menggeleng kepla. Mak aku mati akal bila aku merayu konon2nya berkenan ngan baju2 tu...

Inilah mak saya yang tudung kuning tu. Tudung hitam tu adik saya..

Mak aku yang sangat supporting. Luv u mak..

 



Wednesday, February 23, 2011

Nak bercerita lagi...

Semalam dah bercerita.. hari ni nak bercerita lagi.. hehe.. mungkin semalam tak cukup maklumat pasal aku... ada yang tahu ada yang tak tahu... Aku berasal dari Tanjung Lumpur, Kuantan, Pahang. Ala..yang glamour dengan ikan bakar pesisir pantai ngan keropok lekor tu.. kenal?? kalau kenal bagus.. Senang nak cite panjang.. hehe.. Dulu aku duduk kawasan setinggan hujung tanjung tu..Aku memang dilahirkan kat situ..Mak aku cakap ada peristiwa masa nak lahirkan aku dulu.. nanti post lain aku cite..

Tanjung Lumpur ni memberi aku seribu kenangan.. Kenangan bergelar kanak-kanak.. Aku sempat tinggal kat umah setinggan tu sampai umur 7tahun.. Seronok tak terkata.. Duduk di hujung tanjung ni seronok time malam2.. Kalau air pasang tu moment paling best untuk aku kenang...Sebab time air pasang tu kitorang siap boleh memancing lagi.. Nak mandi? sorilah.. memang mak ayah tak bagilah.. Sebab air kat situ bukan air pantai yang bersih.. Semua air yang bercampur lumpur dan yang paling penting bercampur t**k... Seronok kah itu? Biasalah dulu toilet setinggan ni mana nak ada yg setiap rumah ada satu toilet.. Dulu kat kawasan tu toilet dikira macam public toilet. Dahlah public toilet,  tergantung pulak tu.. Cube bayangkan? Aku memang tak sempatlah nak amik gambar... Masa tu tak mampu nak ada kamera... uhuhu...~panjang pulak cite pasal jamban ni...

Umur aku 7 tahun mak ayah pindah rumah kat Kg. Peramu. Atas sikit je dari Tanjung Lumpur, tak jauh sangatlah.. Walaupun dah pindah aku masih lagi bersekolah di SK Tanjung Lumpur.. Sekolah menengah pun di Tanjung Lumpur.. Mau tak sebati jiwa aku dengan Tanjung Lumpur ni... hehe... Tapi bila aku habis SPM aku dapat rezeki melanjutkan ke Kolej Matrikulasi Pahang, kat Gambang tu...Macam2 suka duka aku tempuh masa belajar matrikulasi.. First thing aku belajar erti persahabatan dan keikhlasan kat Matrik nielah...

Lupakan yang pahit itu.. uhuhu.. Habis matrik aku dapat sambung first degree di Universiti Malaysia Terengganu ( dulu surat offer dikenali KUSTEM). Masa aku dah second year baru nama ditukarkan menjadi UMT.. Masa tukar nama tu aku ada cerita kelakar.. Memang time tu aku jahat giler kenakan mak aku... nanti2 aku cite.. Tapi ampunkan aku mak....

Aku graduate UMT tahun 2008, serentak itu aku dapat offer keje kat Agensi Nuklear Malaysia ni. Masa dapat offer tu ekceli final exam aku tak abis lagi.. Tesis pun tak siap lagi. Tapi aku ni bukan org senang. Aku apply keje pun pakai result SPM. So dapatlah post Pembantu Makmal. Tapi bersyukurlah ada jugak rezeki untuk aku dan mak.. Aku niat nak keje untuk bantu mak dengan Along aku.. Diorang banyak berkorban untuk kami sekeluarga... Masa first month tu sakit jugaklah berulang alik Bangi- Kuala Terengganu nak selesaikan tesis... Terseksa gak.. Dahlah gaji tak dapat lagi..

Mac 2009 aku pun kahwin.. Di usia 22 tahun 6 bulan aku menrima nikah Mr. J.. hahaha... 4 tahun bercinta tuh.. Jangan tunggu lama-lama.. Hehe.. walaupun dah tau risiko berjauhan kami teruskan jugak. Sebab tu kitorang kena redha dengan ujian Allah.. Sebab ini pilihan kami. Tapi aku tetap bersyukur.. walaupun berjauhan tapi tak jauh sangat.. Cume Bangi-Kuantan.4 jam perjalanan. Tapi untuk kami yang berpendapatan rendah ni agak terasa sikit dari segi kewangan.. Mungkin ini hikmah kenapa kami belum dikurniakan baby... Hanya Allah yang tahu... Mungkin keadaan belum stabil...

Tapi Allah Maha Penyayang, walaupun aku berjauhan, mungkin rezeki tahun 2011 ni aku dapat tawaran mengajar tuisyen di Pusat Tuisyen Ilham Pintar. Oleh kerana aku ni dulu nak sangat jadi cikgu, mungkin ini salah satu cara untuk bergelar Guru. hehe.. Tapi Alhamdulillah pelajar2 dan masa aku mengajar sangat fleksibel. Bayangkan aku hanya mengajar 4 jam pada weekend minggu pertama dan ketiga. So, weekend kedua dan keempat adalah peluang untuk Mr. J datang ke Bangi...

Jadinya sekarang aku menyewa rumah sendirian, nasib baik sekarang ada jugak kawan yang sudi teman.. untuk weekdays adalah jugak kawan... Bila weekend aku balik ke Kuantan.. Advantagenya bila berjauhan ni aku pun dapatlah jenguk keluarga sekali.. Alhamdulillah kedua2 keluarga ada kat Kuantan.. So, I'll try to be fair and square...

Aku nak cite pasal famili aku pulak.. Aku asalnya ada 6 orang adik beradik.. Tapi kuasa Allah adik beradik aku tinggal 3 orang je yakni 2 adik lelaki dan abang no 2 aku telah menhadap Allah. So, yang tinggal sekarang Along, aku ngan adik aku, Fatin yang baru abis SPM. Sunyi tu takyah cakaplah sebab dulu ramai je adik beradik.. Sekarang kalau balik kampung 3 beradik je.. Kami je penguat mak. Actually mak ayah aku dah berpisah masa aku tengah belajar kat UMT. Mungkin tiada jodoh antara mereka. Kami redha. Sebagai anak2 apa pun berlaku pada diorg, diaorang tetap mak ayah kami.. Kami cuba untuk sedaya upaya untuk membalas jasa kedua2nya... Kami sayang mak... Layan gambar2 di bawah ni...




Ni gambar masa wedding aku. Baju merah tu arwah abang aku yang meninggal lepas 2 bulan aku kahwin.


Oh ni gambar post wedding. Sebab tak puas hati masa kahwin takde OP.