besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Monday, March 20, 2017

Honeymoon trip to Seoul (Part 2)

Wah kemain ada part. Minggu lepas ingat nak sambung entry. Kesihatan tak mengizinkan. batuk-batuk sampai bergegar kepala. Dapat MC. Ni pun tak baik-baik lagi batuk. So nak proceed pasal jalan-jalan korea lagi. Sebab tak boleh move on lagi.

lepas check in di Guesthouse. hari pertama kami dapat bilik lain. Ekceli weolls book untuk Double room. Dalam bangunan tu. tapi staff guesthouse tu mintak maaf bilik tu masih ada orang sebab clash ada guest lain duduk. So dia gantikan dengan bilik lain. untuk hari tu je. tak snap pulak bilik tu. Kitorang ok je. Asalkan dapat berehat. hari kedua baru tukar bilik kat atas.

lepas solat jamak asar dan zohor. Kitorang bersiap-siap. Cadangnye nak berjalan-jalan tepi Cheongyecheon stream dan pusing-pusing Myeondong street.

asalnya Yaya pakai 2 lapis baju je malam tu. Boleh tahan lagi katenye. First time try naik subway kat Korea. So, kena beli t-money card dulu. Aku pakai mesin je. Malas nak menyinggah kedai serbaguna. Topup 5 000 won dulu. Saje nak test.

So, dari Chungmuro Statiom ambik Line 1 punye train menuju ke Myeondong Station. aku pun lupa exit berapa. tapi ada signboard lah cari Myeondong street.


Masa ni sejuk jugaklah. Berjalan like a Korean. Chewaah. Plan asal nak makan Yoogane restaurant tu.Tapi terliur pulak kat street  food. beli satu-satu rasa. Eh terkenyang pulak. Terus lupa kat Yoogane. Tu Yaya dah dapat jus delima pior. Suka sangat dia air tu. 6000 won per beg okeh. Jangan sesekali convert. Sakit jiwa nanti.

 Suasana malam di Myeondong.


 Ni adalah sotong yang dibakar. Sedap. Tak puas makan. Beli 2. 4000 won satu.

ni Gyeran-pang. Roti telur. Sedap time makan panas2. Ni antara yang aku aim. Teringat-ingat lagi kesedapannya,

banana nutella pancake. Antara suggestion kawan-kawan yang dah pergi. Diorang cakap sedap sangat. tapi bagi aku tak sedap sangat. mungkin aku bukan chocolate lover kot. Ataupun dah kenyang campur penat.

Ada jugak tergoda dengan produk kosmetik kat Myeondong ni. Sempatlah beli facial foam di Skin Food. Beli yang 2 botol 8000 won. Arghh. Satu botol kastam dah tolong buangkan. Stress. Pastu terberkenan jugak kat lip gloss kat etude. Beli satu je. Serius kosmetik murah kat sini. Next time ada rezeki memang nak fokus kat kosmetik. tapi nak jugak beringat pasni semua barang shopping masuk dalam check in luggage. Untuk mengelakkan dari kena buang dek kastam Korea. Menangis mak.

Yaya pun dah mengadu penat dan sejuk. Kitorang tak jadi nak berjalan tepi Cheongecheon Stream. Menapaka ke Subway balik ke guesthouse. Berjalan ngan anak no kena banyak sabar. Sebab tu weolls decide berjalan tanpa guide. 

Sampai di guesthouse. Aku singgah di kedai serbaguna. Cari banana uyu. Heheh. Orang cakap pergi korea wajib minum banana uyu. Kalo tak minum dosa eh. Melampau sangat. 


Bila dah minum. Memang betul. Sedap sangat. Sepanjang 5 hari sana minuman ni jadi ruji dah bagi aku dan Yaya. Mr Daddy tak gemar sangat kalo hari-hari. 

Lepas solat jamak Maghrib dan Isyak. Bersihkan badan. Pastu agihkan duit-duit dalam sampul. buat pembahagian duit. Senang nak uruskan kewangan selama bercuti.

 Cara aku buat pembahagian duit. Setiap hari spend 50 000 won utnuk makan dan shopping. Dengan rate masa aku pergi RM3.85 = 1000 won. menangis jugaklah. Tapi Alhamdulillah dari  segi makan cukup sangat. Sebab ada jugak bekal dari malaysia. bawak Brahim's product. Bawak biskut-biskut untuk Yaya. untuk sarapan dan jimat sebab guesthouse dah sediakan. 


Ubat-ubatan untuk Yaya. Risau duduk tempat orang. So, kita kena siapkan ubat-ubat untuk anak dan kita. Untuk Mummy Daddy cukup panadol je. Duduk sana Yaya kerap batuk sebab sejuk. pagi-pagi makan madu mint tu je. Malam nak tido bagi dia ubat batuk. Sebab cuaca sejuk. Sebelum keluar berjalan banyak urut kaki dia dengan minyak panas. Sapu habatussauda pada dada dan leher. Alhamdulillah tak melarat batuknya... 

Nahh terbungkang tido nye... Lepas mummy urut kaki nagn badan dia. Baru selesa. Mummy?? Tak dapat tido lagi. excited lagi kot. Hehehe.

Monday, March 13, 2017

Honeymoon trip to Seoul (Mac 2017)

Assalamualaikum. Lama dah tak blogging. Serius sibuk. Sibuk study. Study backpackers to Korea. hehehe. Selain kerja hakiki dan hakikat yang terpaksa dihadapi. Kali ni nak coretkan kenangan kami sekeluarga ke Seoul, Korea Selatan.

Semua orang tahu aku ngan Mr daddy adalah peminat tegar variety show dan korean drama. KPOP dan show itu adalah yang berbeza okeh. Jangan samakan kami. Sebab aku tak kenal pun idol-idol KPOP yang digilai anak gadis kita. Cewwaahhh..


Trip ni adalah first time kami keluar negara dan kali pertama jugak aku uruskan sendiri dari beli tiket, add on bagai, buat itinerary. Puas hati sangat. Kami pergi tanpa mana-mana agen tour guide. Sebab aku rasa banyak jimat kalo pergi sendiri.

Tiket kami beli masa bulan puasa tahun lepas. Masa raya pun agak kering sikit sebab duit abis beli tiket flight. Kesian anak sedara dapat duit raya sikit.  Kami dapat dengan harga RM1990 untuk 3 beranak return. Tanpa bagasi, meal dan pick seat lagi masa tu. Semua tu kami tambah 3 4 bulan sebelum fly. Add on ari tu dengan baggage 20kg pergi balik. Meals dan pick seat aroung RM550.

Lepas raya kami mula menabung. Mulanya agak tak percaya jugaklah aku buat kerja gila booking tiket ke Korea Selatan. Tapi sebab nak jugak pergi banyak kami kena korbankan.

Almost 9 bulan kami simpan duit. Alhamdulillah rezeki order pun mencurah-curah masuk. Semua dengan izin Allah akhirnya kami dah selamat terbang ke Seoul pada 5 Mac 2017 hingga 9 Mac 2017 dah balik ke Malaysia. Alhamdulillah.

5 hari 4 malam. Bagi aku agak lama. Tapi bila dah sampai ke Korea Selatan uwaa... Nak repeat lagi. Seronok sangat... kami pilih tarikh ni bukan sebab nak winter atau apa. Sebab tarikh anniversary kami. Ikut impian nak pergi masa autumn atau musim bunga.

1st day. flight kami jam 7.30 pagi. Dari malam sebelum tu tak dapat tido. first sebab Yaya ada batuk-batuk sikit. Jadinya aku monitor dia sampai dia betul-betul tido dengan lena. Satu lagi malam sebelum bertolak tu tak tido langsung sebab excited sangat plus takut tak tersedar dari tido. Terlepas flight rugi... uhuhu.

jam 3 pagi Azmi officemate merangkap jiran aku tolong anto kami ke airport. Sampai sana check in kaunter belum buka lagi. Pekena kopi dulu.Around 4 pagi kaunter buka. Aku check in baggage dan dapatkan boarding pass. pastu terus masuk ke urusan imigresen kastam bagai. Siap kena perli ngan pegawai imigresen lagi. "Awal masuk" siap pakej gelak lagi. "Seram cik. kang kena tinggal flight. Rugi" Diorang gelak je.

Yaya dah tak sesabo nak sampai Korea. masuk dalam airport je tanya "Bila nak sampai Korea?"
Dia ingat Korea tu sebelah rumah dia kot.

 Melangutlah kami dalam boarding area sementara nak tunggu jam 6.50 pagi untuk masuk dalam kapal terbang. Sempat solat Subuh dulu. Yaya dah excited taknak tido. Nak naik kapal terbang katenye.

Dah masuk dalam kapal terbang. Muka dah monyok. Mengantuk katenye. memang kaw-kaw dia tido dalam flight. Makan pun taknak dek kerana mengantuk sangat. 

Lepas kapten penerbangan umumkan kedudukan flight dari paras laut. kami dibekalkan dengan declaration form dan arrival card. better isi dulu. Make sure maklumat-maklumat yang perlu diisi dah disimpan.Tapi sebenarnya bila sampai kat sana. tak cek sangat pun.Bila balik Malaysia jangan mintak form ni pulak.

Tak sempat nak lelap mata. Cabin crew dah anto makanan. Aku pre-order dulu. 6 jam perjalanan confirm lapo. Awal pagi pulak tu. Aku dan Mr daddy order Bibimbap. Amik feel kononya. Tapi tak sedap. Sedap dubu-dubu lagi. hehehe. Not recommend.

Ni untuk yaya. tapi yaya tido. bila dia bangun pun dia taknak makan lagi. Sampai guesthouse baru dia mintak makan. Tak sempat merasa. Dia tak bagi mummy daddy makan langsung. Alasan dia. lapar.

Dah kenyang makan. mata ngantuk. 6 jam dalam flight. Tido tido jaga main ngan yaya. tido. Pastu jaga. tengok orang depan pasang movie offline kot. Cheese in the trap. memang kebetulan layan jugak kat TV. Tapi takde subtitle. gasak. hahaha.

Akhirnya kapten announce sekarang berada berapa kaki ntah dari paras laut. local time is bla bla.. Dalam setengah jam lagi kita akan touch down di Incheon. Perasaan?? Pandang Daddy. Daddy senyum.... akhirnya..

Nak jugak snap part ni. hehehe. Tapi gegar. Sebab pening-pening lagi. Uwahaha. gasak...

Semua orang sini nak cepat-cepat. Dah aku berjangkit sekali. Aku apply apa tips orang bagi kalo kita ke Korea ni. nak adapt ngan rules diorang. jenis Daddy pulak taknak studi. Sokmolah kena berpesan. Contohnya naik eskalator duduk belah kanan kalo nak santai-santai. Sebab korean sangatlah kelam kabut nak naik. Diorang nak cepat je.

Alhamdulillah. urusan imigresen dengan kastam sangat lancar. Oppa imigresen ni memang cengeng eh. taknak senyum langsung. Kat sini aku ingat lama urusannya. Bajet-bajet 3 4 jam baru setel. Rupanya tak sampai sejam pun dah setel. Keluar-keluar je dah entrance dah. Aihh. tak sempat beli t-money dan banana uyu pastu selpie selpot kat airport. Aku pun pandai gak terus je nonong gie kaunter bas. Daddy ngan Yaya opkos ngikut je.

Dah beli tiket airport limousine bus dengan harga KRW14000 won per adult. Yaya free. Ada banyak cara nak keluar dari airport nak ke Seoul. Boleh naik subway, naik teksi atau ada orang sambut. Aku pilih bas (airport limousine) sebab nak tengok keindahan Seoul di hujung-hujung winter. kalo mahir subway sila naik subway. sebab sangat jimat. 

View luar hujung musim sejuk. Semua pun gondol. tapi sejuuuk. Aku cek accuweather sebelum bertolak around 7 8 degrees je. Sekali cecah minus jugak. Nasib Yaya aku spare sweater jugak.

Dalam airport limousine. Penat pakai jaket. Dalam bas ada heater. Berpeluh jugak. naik bas sila pakai seat belt ye. Ahjussi akan datang cek. Oh. Weolls stay di Come On Guesthouse area Chungmuro. Ambik bas no 6015. Bagitau ahjussi tu Chungmuro Station. Tapi aku menggelabah jugak bilalah nak sampai ni. Dah masuk macam-macam station ni. Kat tepi tu ada maps. mata plak tak nampak. hehehe. Last-last aku duduk depan sekali. Cakap kat ahjussi tu. "ahjussi. chungmuro station juseyo."
Ahjussi tu jawab "ye..." sambil tangan dia tunjuk depan. oh depan lagi kot. Sampai di Chungmuro Station ahjussi tu cakap Chungmuro chungmuro. Weolls pn turun bas tu sambil Ber "kamsahamnida" dengan ahjussi tu. 

Pastu keluarkan peta azimat. Dari emel guesthouse. Mencari-cari arah guesthouse. arahan nya adalah Exit 1 Chungmuro Station. nampak Shinhan Bank. Depan sikit amik kanan. Jalan dalam 300m nampak guesthouse. tapi aku rasa jauh dah menapak. dengan suhu yang sejuk. Ekjutan suhu pun ye. Pastu ada ahjussi tegur "May I help you?"

Aku pun jawab. "I'm looking for Come On Guesthouse" Dia balas. "Do you have guesthouse phone number?" aku pun belek emel dari guesthouse. nasib ada no phone. Ahjussi call guesthouse tu mintak direction. Pastu dia ajak ikut dia. Sambil-sambil jalan tu dia tnya dari mana. Aku jawab dari malaysia. Pastu dia cakap "Do you know christ church?" Ah sudah. Ni yang aku kena kuat mental. aku sekadar jawab Yess. Nasib baik dah sampai guesthouse. Aku pun berterima kasih pada dia. Sempat lagi dia balas "Your daughter is pretty girl" Aku? "Kamsahamnida" pah ceroh. hahaha

Inilah entrance guesthouse kami tinggal selama 5 hari 4 malam.Highly recommended. jap lagi sambung pulak.

Tuesday, November 15, 2016

Tahniah Aalya!

Assalamualaikum.. Lama tak bersiaran....Rindu nak ada masa taip entry blog macam dolu-dolu. Agaknya faktor usia kot aku dah tak jadi excited nak blogging macam dulu. tapi tetap nak coret something jugak. Nanti boleh Yaya baca bila dah besar.

Pada bulan lepas semua sekolah pun menghadapi exam kan. Tak terkecuali jugak sekolah anak aku. Pasti Ar-Rahman Impian Putra. Jangan terkejut tadika sekarang pun ada exam. Tapi jangan risau anak tak stress. Yaya pun takde preparation apa-apa pun. cuma mengharapkan dia sihat sebab a week before dia demam seminggu. Seriously aku tak expect apa-apa pun untuk exam dia. baru 4 tahun kot. aku pun tak tekankan dia suruh praktis menulis ke. mewarna ke. membaca ke. Sebab segalanya effort dari dia sendiri. Maksud aku di rumah. Waktu lapang dia suka mewarna dan praktis menulis. Mak apak sibuk jugak di rumah. Maklumlah run bisnes dari umah.

Di sekolah pun cikgu cakap Yaya budak yang sangat nak ke depan. Dia tak malu. Dia berani tampil. bagilah ape pun tugasan dia nak buat. Syukur. Baru-baru ni cikgu hantar rekod suara hafazan. Cikgu cakap Yaya baca dan hafaz dengan jelas dari Surah Al-Fatihah hingga Surah Al-kauthar. Bagi aku umur 4 tahun untuk hafazan cukup baiklah. Sebab aku tak expect tinggi pun. Tapi syukur Alhamdulillah. Anak bersemangat. Mummy Daddy pun kena tambah semangat nak asah Yaya untuk hafazan. In sha Allah.


Alhamdulillah. No 2 dalam kelas.So Ahad lepas majlis Ihtilah Pasti Ar-Rahman Impian Putra diadakan di Auditorium Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor. Mummu daddy opkos excited sebab anak nak terima hadiah. Hehehe... Rupa-rupanya ada kejutan lagi dari anak dan kawan-kawan.

Ada persembahan rupanya dari anak-anak kelas 4 tahun. hehehe. Sebelum ni mummy tanya ada persembahan apa-apa tak? Jawabnya tak? Kena pakai baju apa-apa tak? Jawabnya tak. Tanya cikgu-cikgu pun cakap takpe, pakai baju biasa je. Sekali dia keluar baju maskot ayam. Kikiki...
Pandai sungguh buat surprise.

Dah macam leader dah dia. Hahaha. Ada kawan-kawan melompat dia plak yang tepis orang tu suruh duduk diam-diam. Kahkah. Sungguh riang dia. Mummy pun tak tau dia buat apa. Dengan background lagu Sahabat. Yang upin ipin tu.

 Masa ni dia dah spot mana mummy daddy duduk. Dia lambai beriya2 kat mummy daddy. muka ada bangga situ. hehehe...

Tiba masa untuk penyampaian hadiah. 

Tahniah anak. Dapat no 2 dalam kelas. Dapat Subjek terbaik dalam kelas. Mummy daddy syukur sangat. niat asal mummy daddy anto sekolah untuk Yaya belajar bersosial, untuk Yaya belajar akhlak untuk Yaya cari ilmu asas. tapi Yaya hadiahkan Mummy Daddy dengan semua ni Mummy daddy syukur sangat. Mummy doakan Yaya jadi anak solehah jadi murid yang berakhlak baik dan hamba yang beriman. Amiiiinnn~~

Thursday, October 27, 2016

Kang Gary tinggalkan Running man

Assalamualaikum....


Okeh. Tak tau nak luah mana. nak luah kat sini jugak. seriously sangat sedih. Emosi sangat. Cewaahh. taknak share dalam FB. nanti kena kecam. Kehkeh. Sebenarnya lebih menghormati musibah yang melanda Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru. Semoga Allah melindungi kita semua. Amiiinnn...

Rasanya semua peminat variety show Running Man pun dah informed dengan berita Kang Gary nak keluar. Seriously aku rasa sedih sangat. tapi dari awal tahun lagi perasan Kang Gary dah tak berapa nak bersungguh sangat. Aku sedih sebab faktor kuat aku tengok Running Man adalah sebab Kang Gary. Second sebab monday couple. Serious aku tak suka kalo Kang Gary pair ngan orang boleh? Nak dengan Ji hyo je. Boleh??

Tak pernah aku share pasal minat aku pada Kang Gary kan. Banyak kali aku ulang kat Mr daddy aku sedih. Wakakaka. Mr daddy tak layan je. Dia cakap Kang Joery ada ni. Hahaha. Buat lawak betul laki aku nih.IG korean artist pun aku follow Kang Gary je.

Aku tak suka betul bila members lain cakap Gary tak hensem. Muka dia sweet lah. Gentleman lagi. Ohoho. Kalo dah suka kan. Apakan daya. Aku merayu kat dia pun bukan dia paham bahasa melayu. Tak taulah camne nanti aku tengok Running Man tanpa Kang Gary. =(

Kang Gary nak stop dari Running Man pun sebab minat mendalam dia pada music dia. Dia adalah rappers terbaik bagi aku. Aku suka pasang mp3 lagu dari Leessang dan Gary solo. Gary sangat komited pada producing lagu. Oh aku mesti rindu pada Gary yang sweet dan shy shy cat dia pada guest pompuan.

Apa-apa pun Thank you Gary oppa for six years hiburkan kami. We support you and your music. Selagi lagu oppa bukan lagu memuja2. By the way aku suka lagu Gary sangat. Walaupun ada lagu dia lirik 18sx. Wakaka.

Aku harap salah satu sebab dia keluar dari Running Man adalah hubungan dia dengan Song Ji Hyo. Mungki dalam Running Man perjanjiannya tak boleh bercinta sesama ahli. So, Gary mengalah bila keluar dari Running Man dia boleh teruskan hubungan dengan Ji Hyo. Mana nak tau sampai kahwin ke. Gary pun almost 40 years. Kat Malaysia ni umur tu tua sangat dah. Kikiki. pandai-pandai buat spekulasi. Sesaje nak sedapkan hati ni. Jangan pergi viral pulok ye.

Fighting Kang Gary oppa!! Harap sangat pergi Korea nanti dapat jumpa Kang Gary. Mr daddy cakap selfie dengan Joery sudah. Halal dan yakin. Kahkah...

Tuesday, September 27, 2016

Ngopi di Dal.kom

Assalamualaikum.. Mood dah datang... Teruskan tanpa menoleh. hehehe..

Lately aku dan Mr daddy sangat kegilaan menggunakan apps di phone contohnya Fave apps dan Samsung Galaxy life. memang berbaloi-baloi kot. Ke rugi?? Kot sape2 tau ada konpirasi lain ke yang apps ni nak tipu kita. Hehehe.

Banyak dah offer dalam apps tu weolss grab for example Kenny Rogers Roaster. 3 kali membedal guna apps yang berbeza. Caffe benne pernah sekali. Namoo grey dan Dal.kom cafe.


 Weolls redeem thru Samsung Galaxy apps. Nyonya Cruffin free coffee. Aku dan Mr daddy memang hantu kopi. Sekarang dah cerdik sikit cari tempat ngopi. Nak yang fresh brewed je.. Cewwahhh. Sila muntah hijau. 
 Cruffin tu limited untuk Nyonya version tu je. Budak tu suke sangat lah benda-benda manis ni. Kopi pulak boleh pilih antara 4 je. Aku suke sangat americano sebab Kang Gary suke Americano. Boleh?? Kahkah. Mr Daddy pilih  latte panas.


 actually, weolls baru balik jogging dari Taman Shang ri-la Putrajaya. Tu yang aku ber track suit selamba badak kmasuk ke IOI City mall. 3  beranak belum mandi pun. tak senonoh. pedulik! Unplanned. Dah joging rasa nak makan lite-lite je sambil nak beli barang nak masak-masak untuk lunch.


Acah-acah Korean sangat kan. annoying kat diri sendiri yang gelepor dengan buzzer tu.

Mummy yang memang takleh move on dengan drama Descendent of the Sun. Anak jadi mangsa. Senyum kemewek dia. oh rindu Major Sergeant Seo Daeyoung. Oh iolls tak minat Song jong Ki. Boleh? Kihkih...

Tuesday, September 20, 2016

Welcome to 3 series!!

Assalamualaikum... Syukur nikmat hari ni. Hari yang dingin.
Semalam, 19 September 2016 Allah telah memanjangkan usia aku lagi menginjak ke 30 tahun. Syukur Alhamdulillah. Dah masuk 3 series. Terasa diri ni dah berusia. Kena matang serba serbi dah. Takleh main-main dah...

Alhamdulillah dah masuk 30 tahun. Semakin menghampiri kematian. Terima kasih pada mak ayah yang melahirkan diri ini. Yang membesarkan dan mendidik diri ini. Alhamdulillah jadi orang. Terima kasih Allah.

So kisahnya sambutan untuk 30 tahun seharusnya datang dari keluarga kecil saya je. Serius tak harapkan apa-apa kecuali kek. hahaha.

Pagi-pagi Daddy cakap gigi dia sakit. Sebelum tu lagi dia sakit kepala sebab sakit gigi. Tak boleh tido lena katanya, Daddy plan nak cuti kenkonon nak pergi klinik. Lepas deliver order. Aku masuk opis macam biasa. Pastu tengahari plan nak balik rumah nak temankan Daddy kot-kot demam lagi. Call Daddy dulu. Daddy ajak ambik Yaya di sekolah. So Yaya takyah daycare semalam. Memang jenis Daddy kalo dia kat rumah dia nak anak dengan dia sentiasa. Dah ambik Yaya dari sekolah. Aku duduk berehat. Sekali Daddy bawak kek dari dapur. Wahhh.. Suwiiit...

Since raya hari tu mencari mango cheese kek leleh. dapat mango mouse cake pun syukur dah. Sedap! 

Alhamdulillah syukur. Tengok budak tu. Lately addicted betul dia dengan kek. Geram betul dia ngan kek Mummy tuh.

Dah kenyang makan kek. ingatkan dah habis surprise. Nak ajak Daddy keluar pun kesian tengok macam tak sihat. Tapi pelik jugak. Masa bila dia keluar ambik kek. Dia cakap dia keluar masa dia cakap nak tido. Pentipu!!

dah jam 2 petang. Aku masuk opis semula. Hati dah berbunga-bunga dapat surprise. So aku expect mesti Daddy tido dengan anak dara dia. aku duk opis macam biasa buat kerja rutin. Balik kerja petang tu bukak pintu Daddy dah sambut sengih-sengih. Nampak Yaya tido atas tilam depan tv. sekali nampak surprise lagi depan mata.



Special beef steak. Marvelous!! Serius aku tak expect langsung dia gigih buat. Siap susun lagi meja tu haa... Nikmat mana lagi aku nak dustakan. Allah bagi sehebat-hebat anugerahNya pada kami. Syukur..

Ramai jugak wish dalam FB, wassap dan IG. Terima kasih sangat-sangat. Terasa sangat dihargai hidup ini. Terasa ada yang menyayangi diri ini... Syukur lagi sekali!

Dah masuk 30 ni. Tak banyak yang mintak. Cukup makan cukup masa cukup duit. Tu pun dah perfect. Memohon kepada Allah agar ditetapkan iman dalam hati untuk menjadi manusia berguna pada agama. Semoga Allah, mak ayah dan suami meredhai diri ini sentiasa. Amiiinnnn.

Ucapan suwiiiit dari Mr Daddy. Sape yang kenal dengan sifat pemalu Mr Daddy terkezut. Ada pulak membe aku cakap aku yang tulis endiri. Ingat aku terdesak ek? Kahkah.... Pleaselah. Dia pun 3 series. Ada masa nak jiwang-jiwang jugak dengan bini dia... Hahaha...


Thursday, September 15, 2016

Jalan-jalan Cameron Highland

Assalamualaikum... Lamanya tak tulis kat blog ni. Rindu sangat. Tapi.. malas. Banyak sangat benda nak story mory. Tak kisah takde yang baca. Tulis untuk kenang-kenangan anak cucu-cucu esok.

Kisahnya, jalan-jalan Cameron Highland ni lepas raya hari tu. Gile lama. Nak coret jugak. Tak kira. Lepas raya Aidilfitri (aidilfitri ye bukan aidiladha) Alhamdulillah order tak putus-putus. Syukur rezeki Allah. Memandangkan cuti raya pun sekejap sangat sebab Mr Daddy sibuk keje opis lagi. Abis je Aidilfitri Mr daddy plan nak bawak jenjalan ke Cameron Highland. Dalam Malaysia dululah. Obersea in sha Allah next year. Amiinnn.

so tarikh 4 Ogos kami bergerak ke Cameron Highland. Gerak dari Bangi jam 10 pagi lepas setel urusan bank dan melawat Baby Ya Hanna. Membe aku baru dapat baby. Ambik berkat. hehehe.. Mr daddy pilih ikut jalan Tapah. Sebelum ni kitorang lalu ikut Sg Koyan. So sampai sana tepat jam 3petang. Terus check in Hotel Chuan Gin. Aku book melalui booking.com. sebab last minute. taknak cerita pasal hotel tu sebab tak best.

Short vacation for this time just for relaxation. Taknak stress-stress. Cuma aku ada jugak google tempat mana nak pergi. Just untuk makan-makan. Melawat takde. Kebetulan ada sorang kawan universiti aku jemput ke rumah dia. Beraya di bulan Zulkaedah katenye. hahaha.

Siap solat semua kitorang keluar dari bilik. mati kutu lagi nak ke mana. Aku ajak Mr Daddy ke Taman Sedia. Tapi daddy lajakkan ke Kea Farm. Sebab aku nak makan kimchan goreng. Rindu sangat!

 Kimchan goreng! Wajib cari.

tutup mulut Yaya. Sebab dah lapo sangat. hahaha.

plan nye nak pekena aiskrim atau scone kat Opah Strawberry Farm. Sekali tutup pulak. Pastu singgah di De'Bamboo boleh dinner teruslah. Perut lapo sangat. Sekali dia cakap pukul 6 petang baru bukak. Perut dah lapo. Masa ada sejam lagi. Mr Daddy ajak ke Cameron Valley. Hari dah sejuk2 sikit. Cewaah...

Cari mana Yaya?? Suke tauu dia posing pelik2 camtu. Geram pulak nengoknye.

 WE!!

Dah puas bergambo dan pekena kopi dan teh kat cafe tu ajak Daddy ke De'Bamboo untuk makan malam. Lapo amat. Kat Bangi tadi sarapan roti Canai je. 

Bergegor plak gambo nye. Padahal dah kekenyangan tu menggigil jugak ke Daddy?
Recommended sangat De'bamboo Steamboat & Grill ni. Kenyang dan puas makan. Sometimes ada jugak yang lambat topup. Dimaafkan. RM25 untuk dewasa. Yaya bawah 6 tahun percuma.

Lepas makan singgah ke rumah kawan UMT aku. Mek Nor. Sebelum bertolak adalah saje aku gurau-gurau manja dengan dia teringin nak makan kek stroberi. Ngengada sangat. Sekali memang dia ada buat untuk weolls. Terharunye... Siap ada brownies and tart cheese lagi. Sukeee..

Tadaaa... Sebiji ni dia suruh aku makan. tak cukup dengan tu siap tapau wat balik hotel lagi. Semoga murah rezeki mek nor... Kek dia memang sedap. Siap promote lagi kat FB. 

Balik hotel. solat. Tido... Zzzz.. takleh lena sangat. tempat baru kot. 

Bangun pagi tu terkejut tengok bantal Yaya berdarah. ada darah keluar dari hidung dia. Aku tak panik sangat. Sebab dia memang takleh kalo sejuk sangat. Kurang air pun tak boleh. Cuak sebab kena bantal tu. gigih cuci. Macam mana nak gie main salji ni Yaya. solat subuh. sambung tido. Golek-golek. Perut lapo. keluarkan segala bekal Mek Nor bagi. Kebetulan memang standby roti dan tuna. Mr daddy bancuhkan kopi yang memang bawak dari rumah. Bukan kedekut tapi malas nak keluar. nasi lemak sambal strawberry tu pun dah merasa tahun lepas. Tak rindu sangat. 

Dah boleh jimat. pastu Daddy gesa suruh mandi dan bersiap nak checkout. mummy nak lepas gian di Big Red Farm Strawberry. Sebelum balik ke Bangi singgah minum-minum je sekejap. kan dah cakap jalan-jalan ni untuk santai-santai je.

 Budak ni paling seronok dapat ke Cameron Highland. Memang takleh move on lagi sampai sekarang. Asik duk tanya bila nak pergi Cameron highland? Mummy duk godek2 jacket untuk obersea pun sibuk tanya nak pergi Cameron Highland ke?? Adoii..


 Suci sangat muke ek??

Order ni je sebab dah terlalu kenyang makan sarapan tadi. Tapi sebab nak jugak singgah sini kan. takkan tak membeli.


Jus strawberry untuk bekal dalam kereta.

Pastu terus balik sebab esoknya ada tempahan untuk Majlis Kesyukuran sahabat aku di Shah Alam. kena cari barang pulak. Sekian untuk cerita Cameron highland kami. bila blik lkan Daddy tanya "perasan tak sejak ada Yaya 3 kali dah kite jejak Cameron Highland. padahal masa belum ada Yaya takut tak mampu jejak cameron Highland". Aah betul jugak. Kami menumpang rezeki Yaya. Syukur!!