besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, November 15, 2016

Tahniah Aalya!

Assalamualaikum.. Lama tak bersiaran....Rindu nak ada masa taip entry blog macam dolu-dolu. Agaknya faktor usia kot aku dah tak jadi excited nak blogging macam dulu. tapi tetap nak coret something jugak. Nanti boleh Yaya baca bila dah besar.

Pada bulan lepas semua sekolah pun menghadapi exam kan. Tak terkecuali jugak sekolah anak aku. Pasti Ar-Rahman Impian Putra. Jangan terkejut tadika sekarang pun ada exam. Tapi jangan risau anak tak stress. Yaya pun takde preparation apa-apa pun. cuma mengharapkan dia sihat sebab a week before dia demam seminggu. Seriously aku tak expect apa-apa pun untuk exam dia. baru 4 tahun kot. aku pun tak tekankan dia suruh praktis menulis ke. mewarna ke. membaca ke. Sebab segalanya effort dari dia sendiri. Maksud aku di rumah. Waktu lapang dia suka mewarna dan praktis menulis. Mak apak sibuk jugak di rumah. Maklumlah run bisnes dari umah.

Di sekolah pun cikgu cakap Yaya budak yang sangat nak ke depan. Dia tak malu. Dia berani tampil. bagilah ape pun tugasan dia nak buat. Syukur. Baru-baru ni cikgu hantar rekod suara hafazan. Cikgu cakap Yaya baca dan hafaz dengan jelas dari Surah Al-Fatihah hingga Surah Al-kauthar. Bagi aku umur 4 tahun untuk hafazan cukup baiklah. Sebab aku tak expect tinggi pun. Tapi syukur Alhamdulillah. Anak bersemangat. Mummy Daddy pun kena tambah semangat nak asah Yaya untuk hafazan. In sha Allah.


Alhamdulillah. No 2 dalam kelas.So Ahad lepas majlis Ihtilah Pasti Ar-Rahman Impian Putra diadakan di Auditorium Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor. Mummu daddy opkos excited sebab anak nak terima hadiah. Hehehe... Rupa-rupanya ada kejutan lagi dari anak dan kawan-kawan.

Ada persembahan rupanya dari anak-anak kelas 4 tahun. hehehe. Sebelum ni mummy tanya ada persembahan apa-apa tak? Jawabnya tak? Kena pakai baju apa-apa tak? Jawabnya tak. Tanya cikgu-cikgu pun cakap takpe, pakai baju biasa je. Sekali dia keluar baju maskot ayam. Kikiki...
Pandai sungguh buat surprise.

Dah macam leader dah dia. Hahaha. Ada kawan-kawan melompat dia plak yang tepis orang tu suruh duduk diam-diam. Kahkah. Sungguh riang dia. Mummy pun tak tau dia buat apa. Dengan background lagu Sahabat. Yang upin ipin tu.

 Masa ni dia dah spot mana mummy daddy duduk. Dia lambai beriya2 kat mummy daddy. muka ada bangga situ. hehehe...

Tiba masa untuk penyampaian hadiah. 

Tahniah anak. Dapat no 2 dalam kelas. Dapat Subjek terbaik dalam kelas. Mummy daddy syukur sangat. niat asal mummy daddy anto sekolah untuk Yaya belajar bersosial, untuk Yaya belajar akhlak untuk Yaya cari ilmu asas. tapi Yaya hadiahkan Mummy Daddy dengan semua ni Mummy daddy syukur sangat. Mummy doakan Yaya jadi anak solehah jadi murid yang berakhlak baik dan hamba yang beriman. Amiiiinnn~~

Thursday, October 27, 2016

Kang Gary tinggalkan Running man

Assalamualaikum....


Okeh. Tak tau nak luah mana. nak luah kat sini jugak. seriously sangat sedih. Emosi sangat. Cewaahh. taknak share dalam FB. nanti kena kecam. Kehkeh. Sebenarnya lebih menghormati musibah yang melanda Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru. Semoga Allah melindungi kita semua. Amiiinnn...

Rasanya semua peminat variety show Running Man pun dah informed dengan berita Kang Gary nak keluar. Seriously aku rasa sedih sangat. tapi dari awal tahun lagi perasan Kang Gary dah tak berapa nak bersungguh sangat. Aku sedih sebab faktor kuat aku tengok Running Man adalah sebab Kang Gary. Second sebab monday couple. Serious aku tak suka kalo Kang Gary pair ngan orang boleh? Nak dengan Ji hyo je. Boleh??

Tak pernah aku share pasal minat aku pada Kang Gary kan. Banyak kali aku ulang kat Mr daddy aku sedih. Wakakaka. Mr daddy tak layan je. Dia cakap Kang Joery ada ni. Hahaha. Buat lawak betul laki aku nih.IG korean artist pun aku follow Kang Gary je.

Aku tak suka betul bila members lain cakap Gary tak hensem. Muka dia sweet lah. Gentleman lagi. Ohoho. Kalo dah suka kan. Apakan daya. Aku merayu kat dia pun bukan dia paham bahasa melayu. Tak taulah camne nanti aku tengok Running Man tanpa Kang Gary. =(

Kang Gary nak stop dari Running Man pun sebab minat mendalam dia pada music dia. Dia adalah rappers terbaik bagi aku. Aku suka pasang mp3 lagu dari Leessang dan Gary solo. Gary sangat komited pada producing lagu. Oh aku mesti rindu pada Gary yang sweet dan shy shy cat dia pada guest pompuan.

Apa-apa pun Thank you Gary oppa for six years hiburkan kami. We support you and your music. Selagi lagu oppa bukan lagu memuja2. By the way aku suka lagu Gary sangat. Walaupun ada lagu dia lirik 18sx. Wakaka.

Aku harap salah satu sebab dia keluar dari Running Man adalah hubungan dia dengan Song Ji Hyo. Mungki dalam Running Man perjanjiannya tak boleh bercinta sesama ahli. So, Gary mengalah bila keluar dari Running Man dia boleh teruskan hubungan dengan Ji Hyo. Mana nak tau sampai kahwin ke. Gary pun almost 40 years. Kat Malaysia ni umur tu tua sangat dah. Kikiki. pandai-pandai buat spekulasi. Sesaje nak sedapkan hati ni. Jangan pergi viral pulok ye.

Fighting Kang Gary oppa!! Harap sangat pergi Korea nanti dapat jumpa Kang Gary. Mr daddy cakap selfie dengan Joery sudah. Halal dan yakin. Kahkah...

Tuesday, September 27, 2016

Ngopi di Dal.kom

Assalamualaikum.. Mood dah datang... Teruskan tanpa menoleh. hehehe..

Lately aku dan Mr daddy sangat kegilaan menggunakan apps di phone contohnya Fave apps dan Samsung Galaxy life. memang berbaloi-baloi kot. Ke rugi?? Kot sape2 tau ada konpirasi lain ke yang apps ni nak tipu kita. Hehehe.

Banyak dah offer dalam apps tu weolss grab for example Kenny Rogers Roaster. 3 kali membedal guna apps yang berbeza. Caffe benne pernah sekali. Namoo grey dan Dal.kom cafe.


 Weolls redeem thru Samsung Galaxy apps. Nyonya Cruffin free coffee. Aku dan Mr daddy memang hantu kopi. Sekarang dah cerdik sikit cari tempat ngopi. Nak yang fresh brewed je.. Cewwahhh. Sila muntah hijau. 
 Cruffin tu limited untuk Nyonya version tu je. Budak tu suke sangat lah benda-benda manis ni. Kopi pulak boleh pilih antara 4 je. Aku suke sangat americano sebab Kang Gary suke Americano. Boleh?? Kahkah. Mr Daddy pilih  latte panas.


 actually, weolls baru balik jogging dari Taman Shang ri-la Putrajaya. Tu yang aku ber track suit selamba badak kmasuk ke IOI City mall. 3  beranak belum mandi pun. tak senonoh. pedulik! Unplanned. Dah joging rasa nak makan lite-lite je sambil nak beli barang nak masak-masak untuk lunch.


Acah-acah Korean sangat kan. annoying kat diri sendiri yang gelepor dengan buzzer tu.

Mummy yang memang takleh move on dengan drama Descendent of the Sun. Anak jadi mangsa. Senyum kemewek dia. oh rindu Major Sergeant Seo Daeyoung. Oh iolls tak minat Song jong Ki. Boleh? Kihkih...

Tuesday, September 20, 2016

Welcome to 3 series!!

Assalamualaikum... Syukur nikmat hari ni. Hari yang dingin.
Semalam, 19 September 2016 Allah telah memanjangkan usia aku lagi menginjak ke 30 tahun. Syukur Alhamdulillah. Dah masuk 3 series. Terasa diri ni dah berusia. Kena matang serba serbi dah. Takleh main-main dah...

Alhamdulillah dah masuk 30 tahun. Semakin menghampiri kematian. Terima kasih pada mak ayah yang melahirkan diri ini. Yang membesarkan dan mendidik diri ini. Alhamdulillah jadi orang. Terima kasih Allah.

So kisahnya sambutan untuk 30 tahun seharusnya datang dari keluarga kecil saya je. Serius tak harapkan apa-apa kecuali kek. hahaha.

Pagi-pagi Daddy cakap gigi dia sakit. Sebelum tu lagi dia sakit kepala sebab sakit gigi. Tak boleh tido lena katanya, Daddy plan nak cuti kenkonon nak pergi klinik. Lepas deliver order. Aku masuk opis macam biasa. Pastu tengahari plan nak balik rumah nak temankan Daddy kot-kot demam lagi. Call Daddy dulu. Daddy ajak ambik Yaya di sekolah. So Yaya takyah daycare semalam. Memang jenis Daddy kalo dia kat rumah dia nak anak dengan dia sentiasa. Dah ambik Yaya dari sekolah. Aku duduk berehat. Sekali Daddy bawak kek dari dapur. Wahhh.. Suwiiit...

Since raya hari tu mencari mango cheese kek leleh. dapat mango mouse cake pun syukur dah. Sedap! 

Alhamdulillah syukur. Tengok budak tu. Lately addicted betul dia dengan kek. Geram betul dia ngan kek Mummy tuh.

Dah kenyang makan kek. ingatkan dah habis surprise. Nak ajak Daddy keluar pun kesian tengok macam tak sihat. Tapi pelik jugak. Masa bila dia keluar ambik kek. Dia cakap dia keluar masa dia cakap nak tido. Pentipu!!

dah jam 2 petang. Aku masuk opis semula. Hati dah berbunga-bunga dapat surprise. So aku expect mesti Daddy tido dengan anak dara dia. aku duk opis macam biasa buat kerja rutin. Balik kerja petang tu bukak pintu Daddy dah sambut sengih-sengih. Nampak Yaya tido atas tilam depan tv. sekali nampak surprise lagi depan mata.



Special beef steak. Marvelous!! Serius aku tak expect langsung dia gigih buat. Siap susun lagi meja tu haa... Nikmat mana lagi aku nak dustakan. Allah bagi sehebat-hebat anugerahNya pada kami. Syukur..

Ramai jugak wish dalam FB, wassap dan IG. Terima kasih sangat-sangat. Terasa sangat dihargai hidup ini. Terasa ada yang menyayangi diri ini... Syukur lagi sekali!

Dah masuk 30 ni. Tak banyak yang mintak. Cukup makan cukup masa cukup duit. Tu pun dah perfect. Memohon kepada Allah agar ditetapkan iman dalam hati untuk menjadi manusia berguna pada agama. Semoga Allah, mak ayah dan suami meredhai diri ini sentiasa. Amiiinnnn.

Ucapan suwiiiit dari Mr Daddy. Sape yang kenal dengan sifat pemalu Mr Daddy terkezut. Ada pulak membe aku cakap aku yang tulis endiri. Ingat aku terdesak ek? Kahkah.... Pleaselah. Dia pun 3 series. Ada masa nak jiwang-jiwang jugak dengan bini dia... Hahaha...


Thursday, September 15, 2016

Jalan-jalan Cameron Highland

Assalamualaikum... Lamanya tak tulis kat blog ni. Rindu sangat. Tapi.. malas. Banyak sangat benda nak story mory. Tak kisah takde yang baca. Tulis untuk kenang-kenangan anak cucu-cucu esok.

Kisahnya, jalan-jalan Cameron Highland ni lepas raya hari tu. Gile lama. Nak coret jugak. Tak kira. Lepas raya Aidilfitri (aidilfitri ye bukan aidiladha) Alhamdulillah order tak putus-putus. Syukur rezeki Allah. Memandangkan cuti raya pun sekejap sangat sebab Mr Daddy sibuk keje opis lagi. Abis je Aidilfitri Mr daddy plan nak bawak jenjalan ke Cameron Highland. Dalam Malaysia dululah. Obersea in sha Allah next year. Amiinnn.

so tarikh 4 Ogos kami bergerak ke Cameron Highland. Gerak dari Bangi jam 10 pagi lepas setel urusan bank dan melawat Baby Ya Hanna. Membe aku baru dapat baby. Ambik berkat. hehehe.. Mr daddy pilih ikut jalan Tapah. Sebelum ni kitorang lalu ikut Sg Koyan. So sampai sana tepat jam 3petang. Terus check in Hotel Chuan Gin. Aku book melalui booking.com. sebab last minute. taknak cerita pasal hotel tu sebab tak best.

Short vacation for this time just for relaxation. Taknak stress-stress. Cuma aku ada jugak google tempat mana nak pergi. Just untuk makan-makan. Melawat takde. Kebetulan ada sorang kawan universiti aku jemput ke rumah dia. Beraya di bulan Zulkaedah katenye. hahaha.

Siap solat semua kitorang keluar dari bilik. mati kutu lagi nak ke mana. Aku ajak Mr Daddy ke Taman Sedia. Tapi daddy lajakkan ke Kea Farm. Sebab aku nak makan kimchan goreng. Rindu sangat!

 Kimchan goreng! Wajib cari.

tutup mulut Yaya. Sebab dah lapo sangat. hahaha.

plan nye nak pekena aiskrim atau scone kat Opah Strawberry Farm. Sekali tutup pulak. Pastu singgah di De'Bamboo boleh dinner teruslah. Perut lapo sangat. Sekali dia cakap pukul 6 petang baru bukak. Perut dah lapo. Masa ada sejam lagi. Mr Daddy ajak ke Cameron Valley. Hari dah sejuk2 sikit. Cewaah...

Cari mana Yaya?? Suke tauu dia posing pelik2 camtu. Geram pulak nengoknye.

 WE!!

Dah puas bergambo dan pekena kopi dan teh kat cafe tu ajak Daddy ke De'Bamboo untuk makan malam. Lapo amat. Kat Bangi tadi sarapan roti Canai je. 

Bergegor plak gambo nye. Padahal dah kekenyangan tu menggigil jugak ke Daddy?
Recommended sangat De'bamboo Steamboat & Grill ni. Kenyang dan puas makan. Sometimes ada jugak yang lambat topup. Dimaafkan. RM25 untuk dewasa. Yaya bawah 6 tahun percuma.

Lepas makan singgah ke rumah kawan UMT aku. Mek Nor. Sebelum bertolak adalah saje aku gurau-gurau manja dengan dia teringin nak makan kek stroberi. Ngengada sangat. Sekali memang dia ada buat untuk weolls. Terharunye... Siap ada brownies and tart cheese lagi. Sukeee..

Tadaaa... Sebiji ni dia suruh aku makan. tak cukup dengan tu siap tapau wat balik hotel lagi. Semoga murah rezeki mek nor... Kek dia memang sedap. Siap promote lagi kat FB. 

Balik hotel. solat. Tido... Zzzz.. takleh lena sangat. tempat baru kot. 

Bangun pagi tu terkejut tengok bantal Yaya berdarah. ada darah keluar dari hidung dia. Aku tak panik sangat. Sebab dia memang takleh kalo sejuk sangat. Kurang air pun tak boleh. Cuak sebab kena bantal tu. gigih cuci. Macam mana nak gie main salji ni Yaya. solat subuh. sambung tido. Golek-golek. Perut lapo. keluarkan segala bekal Mek Nor bagi. Kebetulan memang standby roti dan tuna. Mr daddy bancuhkan kopi yang memang bawak dari rumah. Bukan kedekut tapi malas nak keluar. nasi lemak sambal strawberry tu pun dah merasa tahun lepas. Tak rindu sangat. 

Dah boleh jimat. pastu Daddy gesa suruh mandi dan bersiap nak checkout. mummy nak lepas gian di Big Red Farm Strawberry. Sebelum balik ke Bangi singgah minum-minum je sekejap. kan dah cakap jalan-jalan ni untuk santai-santai je.

 Budak ni paling seronok dapat ke Cameron Highland. Memang takleh move on lagi sampai sekarang. Asik duk tanya bila nak pergi Cameron highland? Mummy duk godek2 jacket untuk obersea pun sibuk tanya nak pergi Cameron Highland ke?? Adoii..


 Suci sangat muke ek??

Order ni je sebab dah terlalu kenyang makan sarapan tadi. Tapi sebab nak jugak singgah sini kan. takkan tak membeli.


Jus strawberry untuk bekal dalam kereta.

Pastu terus balik sebab esoknya ada tempahan untuk Majlis Kesyukuran sahabat aku di Shah Alam. kena cari barang pulak. Sekian untuk cerita Cameron highland kami. bila blik lkan Daddy tanya "perasan tak sejak ada Yaya 3 kali dah kite jejak Cameron Highland. padahal masa belum ada Yaya takut tak mampu jejak cameron Highland". Aah betul jugak. Kami menumpang rezeki Yaya. Syukur!!


Wednesday, July 13, 2016

Sambutan Aidilfitri 2016 - Raya Pertama

Ok. Mood tengah membuak-buak ni. Nak bercerita tentang raya kami.

Kami bertolak balik ke Kuantan pada malam raya. Sebab Mr Daddy masih bekerja sampai jam 11 malam. So sampai di kampung jam 4 pagi. Itupun sebab aku berkeras jugak nak drive bila Daddy kata dia mengantuk dan berhenti tidur di RNR Temerloh. Raya tahun ni giliran kampung Daddy. Tak sedih sangat. Sebab kampung kami berselang 2 kampung je.


Tema kami tahun ni kuning. Warna pilihan Daddy. Asal aku nak merah tapi Daddy hampir merajuk sebab dah 2 tahun aku tolak cadangan dia. Tapi puan bini sengaja cari jugak line merah untuk baju mummy dan Yaya. Kahkah.. Hensem jugak Daddy dalam baju kuning. Kihkih... Bila dah siap baju baju aku perasan. Dah macam bendera Selangor dah. Hehehe..

Tahun ni sengaja photoshoot gambar. Sebab nya tiap-tiap tahun kami bawak DSLR balik. Kita beria shoot gambo orang cantik-cantik. Tapi time gambo kami erm mengecewakan sangat. So, tahun ni Daddy setuju nak photoshoot sebelum balik kampung. Mummy gigih mencari pakej murah. Nanti mummy sharekan tempat kami photoshoot.

Raya pertama, hanya berjalan dalam kampung Daddy je. Untungnya sedara mara Daddy majoritinya tinggal dalam kampung yang sama. So, bangun pagi-pagi aku yang tak mandi lagi terus makan rendang ayam pencen masakan MIL. Aku ni tak kisah sape yang buat rendang, mak atau ma yang penting mesti ayam pencen. Kalo aku turn raya umah Mak aku pun aku request mintak ayam pencen. Along aku tak suka ayam pencen. Nasib kami tak turn sama-sama. Mak pernah cakap "Kalo mung turn sama dengan Along pening aku nak buat 2 rendang". Kahkah...

Pastu siapkan diri sendiri dengan Yaya. Daddy awal-awal lagi ke masjid masa Mummy tengah sememeh-sememeh. Sempat mintak tolong Mummy tolong pakaikan samping dia. Sempat lagi bisik kat Daddy "Ni nak sembahyang raya ke nak menikah?? Jangan cari pasal raya-raya ni.." Gelak besor Daddy. Takutler tu.. Kahkah...

Balik ahli-ahli imam kat rumah tu. Bersalam-salaman bermaaf-maafan dengan semua. Sesi bagi duit raya. Gambo? Nan hado. Sebab Daddy memang tak bawak balik DSLR. Kejam betul. Kesian orang lain pakai sedondon cantik-cantik. Takde gambar kenangan langsung.

Lepas bersalam salam tu. Kunci pintu rumah terus ke rumah Mak sedara Daddy. Kat situ ada moyang Yaya. Kebetulan ada sedara lain pun berkumpul situ. Beraya sampai petang. Rotate-rotate rumah.
Maghrib hari balik rumah Mak aku pulak. Ondeway tu singgah ke Tanah perkuburan arwah Abah (FIL) disemadikan. hanya Daddy dan Yaya masuk. Mummy keuzuran. uhuk uhuk...

Tanya Yaya baca doa apa untuk Tok Abah.

"Yaya baca Al-Fatihah, Surah An Nas, Surah Al-Falaq dengan Kulhulloh"

Alhamdulillah. Abah. Cucu abah dah pandai doakan Abah. Semoga Abah tenang di sana. Al- Fatihah.



Sampai rumah Mak bermaaf-maafan dengan Mak dengan Along dan Kak Sha (kak ipar aku). Sembang-sembang dah azan Maghrib. Lepas Isyak dapat tetamu. Sahabat Daddy dari kecik. Sebenarnye kali ke3 dah Fendi datang rumah sepanjang raya pertama tu.. Pagi raya diorang dah menyembang kat masjid. Pastu Fendi bawak wife dia ke rumah Ma yangs ekampung dengan dia. PAstu petang tu kami pulak beraya umah dia. Malam tu datang lagi ke rumah Mak aku.

Fendi ni kawan dari kecik dengan Daddy. Sekarang berkhidmat sebagai polis di Sabah. 2 tahun dah tak balik semenanjung. Tu yang melepas rindu pada kawan kecik dia.. Kahkah..

Tak syok betul tak banyak gambar. Hahaha. betul-betul sahut seruan Daddy ni "No gadgets on Hari Raya"

Tuesday, July 12, 2016

Salam Aidilfitri 2016

Assalamualaikum..

Masih belum terlambat lagi kan nak ucap Selamat hari Raya Aidilfitri. Hari ni raya ke tujuh. Hari kedua bekerja. Syukur Alhamdulillah dipanjangkan umur untuk menyambut Ramadhan dan Syawal kali ni bersama orang tersayang.


Salam Aidilfitri
Maaf Zahir Batin dari kami sekeluarga

Andai ada terlanjur kata,
Andai ada terlebih senda
Andai ada terkasar laku.

 

Thursday, June 9, 2016

Family photoshoot

Cewaaahhh. teaser takleh blah. Muke si anak. tak rela sangat.

Untuk besday Yaya kali ni memang aku nak abadikan kenangan akmi bertiga. Sebab tahun lepas buat majlis pun kami tak sempat bergambar bertiga. Sebab si mak bapak sibuk melayan tetamu..

So, gigih mummy cari photographer yang boleh photoshoot kitorang. 1st thing nak cari outdoor kat taman-taman. Alhamdulillah lepas puas godek-godek.. Jumpa dengan seorang photographer yang sangat supporting. kitorang pulak yang kayu seriusly memang tak pandai nak posing-posing.

Plan asal aku nak tema biru putih. So sebab banyak kali bertangguh nak beli baju. Makanya baju daddy je yangs empat beli. Bile last minit eh over bajet kat lain pulak. Sudahnya pakai je baju yang aku beli sedondon dengan Yaya. Pun boleh. 

Mood si anak sangat baik. Daddy pulak sporting. Syukur. Kerjasama yang baik.

Aku amik pakej dengan Bajon Photo. Sangat recomended. Sekarang tengah promosi harga murah untuk shoot n burn. Murah yang amat. 

Sebarang pertanyaan / booking:
whatsapp/sms/call 016.3603644

Follow IG @ bajonzphotography
Like FB @ Bajonz Photography

Last but not least.....


tapi.....

Budak ni marah aku pegang bapaknya... Uhuhuhu...

Salam Ramadhan semua dari kami sekeluarga.... 


Friday, June 3, 2016

Happy 4th Birthday Aalya

Assalamualaikum. Salam hujung Syaaban. Hai. mood nak blogging selalu emuap-luap. tapi bila masa nak taip entry mesti ada hal menghalang.Hari ni cuba jugak...

29 Mei 2016 genaplah puteri kami 4 tahun dilahirkan. Syukur sangat dengan pemberian dan amanah Allah yang tak ternilai ni.

Sekejap rasa masa berlalu... Dah 4 tahun dia bersama kami. Semoga kami diberi usia yang panjang untuk terus bersama-sama membesarkan amanah Allah ni.

So tahun ni, kami decide nak celbrate di sekolah je. 1st birthday di rumah mak aku (Onni Yaya), second besday kat rumah Pengasuh (Mama Nur) Yaya, third besday di rumah kami sendiri. Yang ni tak upload. Masa tu sangat sibuk sampai tak sempat nak pikir blog. Dan tahun ni nak merasa buat di sekolah. maybe next year dipanjangkan umur buat di rumah semula.

Paling pertama aku pikirkan nak sediakan door gift. Pening gak mikir nak letak ape dalam goodies bag. Mula-mula plan nak isi set pensil, air kotak dan mineral. Tapi tak sempat nak cari kismis sebab masa agak terhad. mak bapak bizi sangat. Sempat cari set pensil dengan air kotak je.




Set pensil ni kami cari di GM Klang. RM1.00 untuk satu set. Kawan2 Yaya kat sekolah ada 70 orang. Rezeki kawan-kawan Yaya lah dapat. Sebenarnya akus engaja taknak bagi jajan-jajan untuk diorang. bak kata Daddy "better takde apa-apa dari duk bagi budak-budak ni jajan" Kadang-kadang aku sedih bila Yaya bawak balik dari sekolah goodies pack yang penuh dengan jajan-jajan. Mujur jenis Yaya dia tanya dulu apa yang dia boleh bagi makan atau tak boleh. Kesian jugak kat dia. Aku hanya benarkan coklat je. itu pun aku siap siaga air masak sebotol lepas dia makan. Memang terpaksa buat camtu. Jajan selebihnya aku buang. takpun Daddy amik bawak pergi opis. hahaha...



Kami decide buat sambutan pada tarikh 27 Mei di sekolah sebab 30 Mei Sekolah dah start cuti confirm kawan-kawan dah tak ramai. Yaya siap pesan awal-awal lagi. "Nanti kalau cuti sekolah kawan-kawan tak ramai. tak dapatlah Yaya bagi kawan-kawan hadiah ni.." siap muka sedih bagai. So, inform awal-awal kat cikgu.. Gigih dia tolong mummy siapkan goodies pack untuk kawan-kawan. Mummy daddy sibuk untuk part masak memasak pulak.

 Antara goodies pack untuk kawan-kawan Yaya. Aku dah siap label siap-siap yang mana untuk girls dan boys. Ikut tema pensil set tu.


 Tahun ni dia mintak kek frozen. Sebelum tu banyak kali tanya nak kek apa. Doraemon lah. Didi and Friends. Asal apa yang keluar kat TV dia main sebut je. pastu seminggu sebelum booking kek. Mintak dia cakap banyak kali nak kek ape. Dia decide nak kek frozen. So mummy tempah di Citra Klasik, Jalan Reko. Suka betul beli kek kat situ. Buatan muslim. 

Mummy Daddy sediakan nasi ayam. Mula-mula plan nak buat spageti carbonara tapi daddy cakap bukan semua budak boleh terima menu western camtu. So terpaksa tukar nasi ayam yang budak semua pun akan suka sup kan. 

Close up sikit. Alhamdulillah cikgu cakap nasi berlebih-lebih boleh dimakan tengahari. 

Bersama-sama kawan sekelas dan cikgu kelas 4 tahun. 

Alhamdulillah Yaya seronok sangat kawan-kawan nya celebrate besday dia... Mummy daddy pun seronok. Maaflah gambar yang banyak gelap. Ini pun ihsan dari cikgu sekolah sebenarnya. Parents tak dibenarkan ada sekali semasa sambutan tu.. So, mintak cikgu je snapkan gambar.. Terima kasih cikgu-cikgu Pasti Ar-Rahman Impian Putra.

Untuk permata hati mummy daddy.. Selamat hari lahir sayang. Semoga jadi anak yang solehah ye sayang. Jadi anak yang pandai hormatkan orang tua. Mummy daddy tak mintak Yaya gigih belajar untuk segulung ijazah. Mummy daddy cuma mengharapkan doa dari kamu anak bila kami dah takde nanti. Mummy daddy terlalu sayangkan kamu.

Amiiinnn~~