besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Monday, October 24, 2011

hampir 10 minggu..

setelah berminggu tak taip entry.. hari ni dah menggeletis balik nak taip blog. hehehe.. bukan apa. 2 minggu sebelum ni mood turun naiklah... taip sikit je pening kepala. baru nak excited taip wek-wek dah. oohh.. sekarang dah berani wek-wek kat opis.... bukan tak segan tapi tak tertahan. sampai tahap minggu lepas aku terpaksa ambik MC. sebab dah biasa bangun pagi2 amik masa lama dalam bilik air. asal nak amik wudhu' dia stat muntah2. takpe2.. ni pengalaman kan?

minggu lepas pergi klinik sebab Klinik Syifa suruh datang untuk scan. nak tengok ukuran bayi katanya. 9minggu. scan. Alhamdulillah. nampak budak tecit ni. papa to be dah senyum-senyum. kembang hidungnya ketara.. tapi kan doktor kat Klinik Syifa tu baik sangat. spoting gile. siap tunggu papa to be berlari-lari ke kereta nak amik buku merah....siap tunggu papa to be lagi baru scan mummy kan. dia kata tengok anak kamu bergerak-gerak. Mr J kan duk mencari-cari macamana dikatakan bergerak... comel je muka dia... Doktor cakap "Alhamdulillah anak kamu hidup, sihat. sekarang dia masih ketulan daging dan darah ye. roh dia belum ditiupkan. insyaAllah segalanya dipermudahkan.. kita sama-sama berdoa.... "
wah.. terharu jap.rasa nak feeling-feeling nangis gitu. tapi kan bila keluar je dari klinik tu Mr J tanya kata aku.
Mr. J :"sayang nampak ke anak kita gerak. kenapa abang tak nampak?"
aku: "nampak. dia gerak macam golek-golek je. takkan tak nampak?"
Mr J: "lor.. yang golek-golek tu abang nampak. ingatkan bila doktor cakap gerak-gerak tu macam melantun toing-toing je dalam kantung dia..." (sengih tanpa rasa bersalah...)

kalut betul papa to be ni...... hehehe..... rambut Mr J panjang lagi. tapi tak sempat nak botakkan lagi....

thanx pada my BFF yang datang rumah weekend baru-baru ni. semua kehendak aku diturutkan.... masa ni lah nak demand-demand.... contohnya.... "Bi... nak makan asam pedas ikan merahlah. nanti kita beli ikan merah. Bibi masak ye..." Bibi pun jawab " Ok jam.. nanti bibi masak ek...."
"Kadilah.. rasa nak makan dominos lah..." " petang ni kita beli dominos ok.." tu jawapan kadilah....
"wan. bestnya dapat minum air oren" 5 minit lagi siap datang air oren. terharu gila ada kawan-kawan yang gila caring. alasan diorang ibu mengandung. thanx semua......hehehe......

petua?

terlebih dahulu aku nak dahului ucapan terima kasih pada semua pembaca blog ni. pada mulanya, aku tak sangka akan ada yang sudi nak baca blog aku yang serba daif ni. tapi alhamdulillah ada jugak yang sudi. baik follower. kawan-kawan. sedara mara. dan jugak silent reader yang aku hargai semua. aku tau semua yang Allah kurniakan ni berkat dari doa anda semua. aku hargai sangat2..

semalam ada sorang silent reader yang komen pada entry yang lepas. terima kasih sangat dear kerana sudi baca blog daif saya ni... saya hargai sangat2.. ok. beliau mintak saya share petua bagaimana saya boleh hamil.. terlebih dahulu saya nak bagitau semua yang kehamilan ni berlaku tanpa diduga. tanpa ada petua khas. mungkin dah tersurat oleh Allah saya berpeluang hamil pada kali ini.. tapi suka jugak saya nak kongsikan banyak dah cara saya buat sebenarnya. tapi tuelah. kuasa Allah tiada siapa yang mampu menyangkal kan?

1) Berurut
mula-mula sekali cara yang aku guna adalah berurut. hampir 4 orang jugak tukang urut aku dah pergi. yang pertama aku pergi. makcik tu cakap aku ada masalah peranakan jatuh. tak paham jugak sebenarnya dan merelakan jelah. orang yang mengurut aku yg pertama dan kedua tu aku hanya berurut sekali sahaja. septutunya datang 3 kali berturut-turut kan. memandangkan balik kampung pun hujung minggu. banyak aktiviti keluarga. memang tak berkesempatan nak pergi berturut-turut. tapi selepas berurut dapat rasakan pada ari-ari menjadi sedikit tinggi. agak percaya. cuma tidak berkesempatan. kali ketiga masih berurut jugak. mampu pergi 3 kali. tapi belum rezeki. yang keempat pun hanya sekali pergi. belum nak menjadi rezeki...

2) BIODEX
gambar ambik dari google. 
maaf ye google.

sempat menggunakan selama 10 hari je. aku berhenti sebab terpikir sepatutnya waktu subur atau waktu sepatutnya bertemu Mr J kebetulan jatuh hari Rabu. hari bekerja. takkan nak amik cuti sehari semata-mata kan? aku berhenti sebab pikir abis makan ni nak kena beli lagi bulan depan. harga pun boleh tahan. katakan bulan depan pun waktu subur jatuh hari bekerja. sama je kan. so, terpaksa berhenti. tapi memang dapat rasa perubahan bila dah gunakan biodex ni. berat turun 10kg. kebetulan aku guna bulan puasa. memang efisien sangat. tapi tak mampu teruskan lagi. stop. aku guna ni masa Ramadhan tahun 2010.

3) Bidadari DCL





aku cuba yang ini atas saranan kawan-kawan. Alhamdulillah. rasa perubahan. ringan rasa berat badan. tapi rezeki belum berpihak. aku hanya menggunakan sebotol sahaja. bukan tak mampu. tapi dalam hati sudah give up..

4) Maajun Anggun Bistari.

ada kawan yang cadangkan aku gunakan maajun ni. pada awalnye aku takut jugak. yelah. maajun kan panas. kot-kotlah aku makan ni tetibe je takleh lekat langsung... tapi bila dah jumpa sendiri dengan pengedar yang di Sri Putra. dia sendiri cerita testimonial kata boleh hamil. dia sarankan aku guna 4 botol. maknenye 4 bulan. tapi bila dah abih botol kedua. period aku dah datang lambat. aku stop terus. terus berharap. tapi belum ada rezeki. 
inilah maajun tu..

5) kordial ROZAS

cara terakhir sekali aku guna ialah kordial rozas. asalnya untuk suka-suka. sebab kawan sarankan untuk buang angin. memang ada fungsi untuk kesuburan. tapi tujuan aku hanya nak buang angin dalam badan. aku minum hanya di hujung2 bulan puasa.. memang buang angin giler. kentut pun dhsyat. puas hati. menggunakan tanpa menghrapkan untuk hamil... tapi segalanya tertulis Allah. rezeki di bulan Syawal. mungkin jugak rezeki sempena pertukaran Mr J. Alhamdulillah......



suka aku nak tekankan segalanya tertulis dari Allah. rezeki yang tak dijangka. aku bersyukur sangat-sangat. apa yang aku coretkan kat sini hanyalah sebagai panduan diri sendiri dan hanya untuk berkongsi pengalaman. penantian sangat menyeksakan. memang betul. tapi anugerah Alllah sangat nikmat. aku berterima kasih sangat2 kepada sesipapa sahaja yang selalu mendoakan kebahagiaan kami. tanpa doa anda semua siapalah kami.

# dah lama sebenarnya entry ni duk dalam draft. tak larat nak edit untuk publish......



Tuesday, October 11, 2011

8 minggu....

Alhamdulillah dah 8 minggu.. means 2 bulanlah kan.... sekejap je kan. sebenarnya hati tetap masih risau...rasa takut.. rasa macam takut nak mengharap. Alhamdulillah setakat ni belum ada masalah. dan juga berharap tiada masalah. mengharapkan segalanya berjalan lancar...doakan saya ye kawan-kawan...

dah 8 minggu aku tak mampu nak telan susu lagi. walaupun susu coklat.. bukan mengada-ngada tau. tapi tekak ni memang takleh terima. belum sempat minum lagi bau je dah menolak. kesian Mr J. semangat dah buat. pujuk2. last2 ke sinki jugak susu tu. tapi langkah alternatif. aku kena minum susu jugak. aku minum susu HL. alhamdulillah. boleh telan. tapi ada orang kata tak sesuai. ye ke? kalo sape2 ada info bagitau ye.... sebab kalo tak silap susu HL pun ada Vitamin B bagai. ada asid folik....


sekarang aku dah stat bawak bekal buah-buah ke opis. ari tu bawak jambu. bawak penuh. balik dah separuh. at last Mr J jugak yang abiskan. semalam bawak oren. petang tu muntah balik. hari ni bawak buah delima. akak kat opis ni bagitau buah delima baik untuk kulit anak. aku pun cubalah mengenangkan kulit sendiri tak lah cantik. nak anak cantik kena makan. boleh? hehe.. ada kena lempang jugak kang....

pagi tadi kan bangun tido. pening sangat. semalam balik keje pun pening. mintak Mr J urutkan. sekali muntah. uwahaha.. bila dah muntah tu start mengada-ngadalah. nak makan tu nak makan ni. uhuhu. kesian Mr J kena siapkan breakfast pagi tadi..lebiu lah abang..... 

tapi kan pagi tadi Mr J pakai baju kemeja dia. ketat sangat.. adoi. sebelum ni baju tu ok je... ni dah bambam tau kat perut dia. boolat pulak tu..... risau pulak aku. kang dah sampai bulan sama tinggi pulak perut aku ngan dia. hehehe. time sibuk nak shopping baju si kecik. kang kena shopping baju dia sekali. uhuhu~~~

Friday, October 7, 2011

alahai Mr J

lately ni kan rasa macam penat sangat. walaupun tak penat sebenarnya.. peringatan ye. ini bukan rungutan. cuma untuk berkongsi pengalaman. tak merungut ye.. sekarang ni aku cepat betul rasa mengantuk. kalau tengahari selalu sangat tido kat surau opis. balik kerja kan mesti tido..

kisahnya semalam... tekak ni teringin sangat nak makan nasi goreng yang Mr J masak. sebelum balik kerja request pada Mr J. dia cakap OK. wah.. harap-harap lalu lah makan. balik kerja petang tu sakit perut sangat. lapar yang melampau. tambah pulak rasa nak kencing yang tak tertahan. paling bongok aku buat semalam aku tanya toilet kat pasaraya kecik. haruslah takde kan. tak sempat samapi rumah aku singgah di Petronas Sri Putra. Fuh. lega.. dasat betol..

sampai rumah dah terbungkam. tak penat. tapi menahan sakit perut kelaparan. pedih sangat ulu hati. asalnya tengahari memang lapar. tapi tak larat nak keluar. tido jelah kat surau. bahananya, petang tu perut masuk angin. mak dah marah sebab biar perut kosong.. nak wat camne kan. tak larat.

Mr J pulak kebetulan samapi lewat sikit dari aku. katanya ada accident masa nak turun dari bangunan Hentian Kajang tu. ada orang langgar tiang turun parking. tu yang lambat... sampai rumah dia terus ketung ketang ketung ketang kat dapur.

masak nasi, basuh pinggan. cuma satu je dia mintak aku buat. siang ikan. ok. aku cuba buat. perut dah pedih sangat ni. masa aku siang ikan dia prepare sandwich untuk aku.. makan sandwich macam orang kebulur.. alahai terima kasih abang... masa dia tengah goreng nasi dia suruh aku mandi, sembahyang dulu. uwaaa.. masa baca yassin dah semput-semput aku. mengah gile... campur nak muntah. Mr J suruh aku berhenti sambung nanti-nanti je. aku teruskan je... siap baca yassin, Mr J siap sembahyang kat bilik sebelah lagi. sebab tunggu lama kan.. makan nasi pun tak banyak. sebab dah masuk angin perut ni kan..

siap makan dia terus angkat tilam single letak depan tv. dah jadi rutin plak kan.. dia suruh aku baring. aku dah semput sangat. tabiat Mr J kalo dah buat keluar tilam tu mesti pakej selimut dan 3 bantal wajib yang aku perlu. nanti aku publish gambar bantal-bantal tu.... sambil-sambil baring tengok cerita terowong. gediks kan si Memey semalam. dah cantik takbur plak.. aku pun tak sedar masa bila aku tertido. cuma aku dengar sayup-sayup je "sayang nak buah?" pastu dengar lagi "sayang nak susu?" serius tak mampu nak celik lagi.... 

sedar-sedar bangun pukul 2 pagi. tupun sebab takungan ni dah penuh sangat. tup-tup eh dah atas katil? masa bila aku bangun dari luar masuk bilik. apakah? hehehe.. pastu tiba-tiba teringat lepas makan tu ada run washing machine. nak jemurlah kejap walaupun jam 2 pagi.. tak takut pun. rumah flat. bukan flat 3A. kan?  bukak washing machine. eh. kain takde. bukak pintu dapur. alamak. kain dah bersidai... alahai abang... lebiu lebihlah..

mungkin inilah hikmah kenapa Allah belum nak bagi peluang aku hamil tanpa Mr J di sisi kan. aku bersyukur sangat punya suami yang penyanyang, yang sabar dengan karenah aku. yang sabar dengan keadaan ni semua. yang paling penting yang mampu tahan tiap-tiap pagi soalan aku "abang.. apa bau busuk nih?" Mr J dah tau apa perlu dia buat... apa dia buat? hehehe jeng jeng....nanti kita cerita. kihkih.....

Wednesday, October 5, 2011

perubahan di 7 minggu....

7 minggu.. orang kata bayi belum kuat lagi kan? ada orang kata jugak 7 minggu dah ada kantung... kadang-kadang aku risau jugak. macam-macam pikir... yelah. masih baru... selalu doakan agar semuanya berjalan lancar. kata-kata semangat dari sekeliling pun sangat membantu... terima kasih untuk kawan-kawan semua yang selalu mendoakan saya. saya sokmo doakan kalian semoga hidup dalam ceria..... amin~~


base pada tajuk post ni. cewah. macam orang nak tau je kan. tapi takpe. ni kenangan untuk anak-anak kami baca untuk masa depan..nanti biar anak kami akan bercakap sesama sendiri " oo... ini yang mummy kita lalui masa ngandungkan kita" chewahh.. amin~~

perubahan yang pertama yang aku dapat rasa aku sangat ketagih dengan air ICE LEMON TEA especially brand SEASONS. yang ni ha.....
memang heaven gila dapat minum nih...
tapi kan, rasa risau sangat-sangat. aku pun google. cari apa kebaikan teh ni pada kehamilan...dan ada jugak terbaca kafein atau teh boleh menyebabkan kecacatan pada bayi dan risiko keguguran. alamak. risau sudah gue.. terus hentikan ketagihan itu.... kalau tak 2 3 botol sehari. Mr J pun ikutkan je kehendak isterinya....
sekarang aku perlukan twister oren pulak. kalo berdiri lama, kalo pagi-pagi aku akan mengalami situasi pening plus loya. sangat perlukan benda masam. tapi demand sikit. nak air twister oren je... asam-asam tak jalan...

bahaya ke tak minum air ni? kalau bahaya bagitau saya ye...

jadi perubahannya adalah dulu saya sangat tak suka minum teh. sekarang sangat suka. tapi terpaksa hentikan sebab takut....

dulu saya suka makan roti canai. sekarang tak suka lagi. kalau dulu roti kosong mesti 2 keping atau 3 (time stress). sekarang satu pun tak rasa. kalo makan pun ambik yang roti telur......

dulu kalau bagi aku apa jenis nasi semua aku nak makan. semua nasi nak try. tapi sekarang nasi putih pun tak lalu. nak masak nasi pun aku tak lalu jugak.  camno tu? mula-mula ingat tu perasaan je... tapi memang tak boleh langsung. dah cuba lawan pun... tapi Mr J paksa-paksa jugak makan nasi. untuk tenaga katanya. aku pun cuba makan 2 3 suap. tapi satu nasi je aku leh masuk. nasi lemak yang berbungkus siap. isinya adalah telur rebus. tu je wat aku lalu.. uhuhu... indah kan pengalaman ni...

tapi mak dah pesan awal-awal. jangan merungut. saya tak merungut mak. sekurang2nya leh aku diet jugak kan. tapi kan... hairanlah... minggu lepas masa checkup nak buat buku merah tu. berat aku *5kg. tapi tadi aku pergi checkup untuk pekerja sinaran berat aku jadi *8kg. 3kg naik. biar betul. dalam masa seminggu....

apakah yang patut aku lakukan? akak opis dah nasihat suruh jaga-jaga. takut nanti kerap minum air gula. aku tak tau apa rasanya lagi. tapi ramai kata tak sedap..... tolong daku......


Tuesday, October 4, 2011

perkembangan terbaru....

Assalamualaikum.. dah lama tak berblog. bukan sebab sombong ke apa. jangan salah paham ye.... tapi ada masalah pada line kat opis ni. kalo bukak je blogger mesti untrusted connection. dah aku ni pulak buta it. redha jelah.. malas nak godek kenapa jadi camtu. tambah pulak dengan mood yang turun naik. 

nak sangat menulis. nak bercerita. tapi keadaan kan. hari ni nak pulun jugak.... hehehe.. sekarang aku dah 7 minggu  mengandung. Alhamdulillah.. ramai yang bertanya pada aku. takde morning sickness ke?. mak pun selalu SMS tanya ada alahan tak? alhamdulillah.. setakat ni aku hanya melalui saat loya dan pening2 je... mudah letih. muntah teruk belum aku alami lagi.. 

sekarang ni pun selalu nak kan benda masam. kalau terbayang nasi aku jadi nak muntah... banyak hari dah aku tak masak. balik kerja je collapse. mak marah aku tido petang. tapi nak wat camne. rasa penat walaupun aku bukanlah manusia yang sibuk di pejabat... 

ingat tak pada nazar-nazar kami? Alhamdulillah. satu persatu kami tunaikan. Mr J pun dah botak.. hehe.. aku sangka dia nak botak sekali je. rupa-rupanya sehingga aku bersalin. hehehe... tak dapat aku bayangkan. gambar Mr J botak aku tak dapat transfer lagi. nak kena tunggu dia botakkan semula. sekarang dah dua minggu botak. rambut dia dah tumbuh semula...  cepat je kan....

Doakan saya dan kandungan sihat-sihat saje ye.. terima kasih kawan-kawan...