besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Wednesday, October 5, 2011

perubahan di 7 minggu....

7 minggu.. orang kata bayi belum kuat lagi kan? ada orang kata jugak 7 minggu dah ada kantung... kadang-kadang aku risau jugak. macam-macam pikir... yelah. masih baru... selalu doakan agar semuanya berjalan lancar. kata-kata semangat dari sekeliling pun sangat membantu... terima kasih untuk kawan-kawan semua yang selalu mendoakan saya. saya sokmo doakan kalian semoga hidup dalam ceria..... amin~~


base pada tajuk post ni. cewah. macam orang nak tau je kan. tapi takpe. ni kenangan untuk anak-anak kami baca untuk masa depan..nanti biar anak kami akan bercakap sesama sendiri " oo... ini yang mummy kita lalui masa ngandungkan kita" chewahh.. amin~~

perubahan yang pertama yang aku dapat rasa aku sangat ketagih dengan air ICE LEMON TEA especially brand SEASONS. yang ni ha.....
memang heaven gila dapat minum nih...
tapi kan, rasa risau sangat-sangat. aku pun google. cari apa kebaikan teh ni pada kehamilan...dan ada jugak terbaca kafein atau teh boleh menyebabkan kecacatan pada bayi dan risiko keguguran. alamak. risau sudah gue.. terus hentikan ketagihan itu.... kalau tak 2 3 botol sehari. Mr J pun ikutkan je kehendak isterinya....
sekarang aku perlukan twister oren pulak. kalo berdiri lama, kalo pagi-pagi aku akan mengalami situasi pening plus loya. sangat perlukan benda masam. tapi demand sikit. nak air twister oren je... asam-asam tak jalan...

bahaya ke tak minum air ni? kalau bahaya bagitau saya ye...

jadi perubahannya adalah dulu saya sangat tak suka minum teh. sekarang sangat suka. tapi terpaksa hentikan sebab takut....

dulu saya suka makan roti canai. sekarang tak suka lagi. kalau dulu roti kosong mesti 2 keping atau 3 (time stress). sekarang satu pun tak rasa. kalo makan pun ambik yang roti telur......

dulu kalau bagi aku apa jenis nasi semua aku nak makan. semua nasi nak try. tapi sekarang nasi putih pun tak lalu. nak masak nasi pun aku tak lalu jugak.  camno tu? mula-mula ingat tu perasaan je... tapi memang tak boleh langsung. dah cuba lawan pun... tapi Mr J paksa-paksa jugak makan nasi. untuk tenaga katanya. aku pun cuba makan 2 3 suap. tapi satu nasi je aku leh masuk. nasi lemak yang berbungkus siap. isinya adalah telur rebus. tu je wat aku lalu.. uhuhu... indah kan pengalaman ni...

tapi mak dah pesan awal-awal. jangan merungut. saya tak merungut mak. sekurang2nya leh aku diet jugak kan. tapi kan... hairanlah... minggu lepas masa checkup nak buat buku merah tu. berat aku *5kg. tapi tadi aku pergi checkup untuk pekerja sinaran berat aku jadi *8kg. 3kg naik. biar betul. dalam masa seminggu....

apakah yang patut aku lakukan? akak opis dah nasihat suruh jaga-jaga. takut nanti kerap minum air gula. aku tak tau apa rasanya lagi. tapi ramai kata tak sedap..... tolong daku......


3 comments:

misskirokuza said...

seronok nyer kak ayu.....
hihihii mkn jerk kak...tp hati2 kawal gula jgn berlebihan tau :)
jg dr n bb :)

qasehqaleef said...

{misskirokuza}
ok.. terima kasih banyak2....

mazmine said...

just nk share je .....ada Dr kat Annur (lupe lak namanye)dia bg petua, dr mak nye.......kalo nak elak penyakit kuning pada baby jgn mkn/minum air oren.....Alhamdulillah mmg bby xde lgsung kuning.....petua ni dah diamalkan oleh cousin, Alhamdulillah bby dia pun bebas kuning......share je tau......