besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Friday, August 26, 2011

Selamat Hari Raya




Assalamualaikum. sempena menyambut kedatangan Aidilfitri ni, saya dan suami ingin menyusun sepuluh jari memohon kemaafan andai kami ada terkasar bahasa, terlepas laku dan mengguris hati anda dalam tak sedar sepanjang perkenalan kita di alam maya ini.. Kami mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. kepada yang mahu pulang ke kampung halaman masing-masing. berhati-hati di jalan raya. ingatlah orang tersayang.

Penantian berakhir...

Alhamdulillah. Perkhabaran yang aku terima petang semalam buat aku jadi excited sangat. Mr J call. time tu dia ada kat rumah. balik awal lepas setelkan hal-hal yang berkaitan. Kawan dia call dari opis inform yang surat pertukaran Mr J dah diterima. Mr J dapat tukar ke AADK Daerah Hulu Langat. Kajang. aku rasa macam nak menangis. excited sangat. Lama sangat menunggu. Menunggu untuk hidup bersama macam suami isteri lain.. Ya Allah aku bersyukur dengan rahmat Mu.... Terima Kasih kepada semua yang mendoakan kami... dan aku mendoakan kawan-kawan lain yang PJJ jugak terus dapat bersama suami tersayang...

* gila excited kan aku.... macam excited diajak kahwin.teringat kata-kata Bibi " lepas ni Ijam macam pengantin barulah kan.." hehehe....

Thursday, August 25, 2011

Kisah Tukang Jahit

Tadi ondeway pergi kerja, biasalah aku on Hot FM. kisah tukang jahit vs customer. macam-macam cerita keluar. paling best FAFAU kena bantai ngan 3 orang tu. alahai FAFAU. i loike u lah....

sebelum ni takde masalah sangat pun dengan tukang jahit. sebab tukang jahit aku adalah jiran sebelah umah aku je. so, anytime je hantar. tapi booking dululah. itu dululah. zaman mak yang sponsor bayar tempahan baju. dapat baju besar sikit takleh nak komplenlah. dapat baju kain singkat pun diam je. dapat baju tiba-tiba terketat pun diam jelah. mak bayar. ko nak banyak bunyi lagi?

masa belajar tempah baju sendiri. duit sendiri. nak jugak komplen. tapi tak pernah bertukar tukang jahit.. tetap setia yang satu. walaupun kadang2 menangis jugak kat tukang jahit kalau baju terlebih gedoboh atau terkecik sangat. bukan cerewet pun. tapi nak selesa. tukang jahit tu pun dah masak ngan perangai aku...

bila dah kerja ni. tempah baju pakai duit sendiri. dah pandai kenal tukang jahit. dah boleh compare-compare dah. kalau dulu nak cari tukang jahit yang upahnya RM25 ke bawah je. sekarang mana ada lagi. alang-alang nak RM30 ke atas. aku pun hantar ke tempat yang mahal sikit. hehehe.. Alhamdulillah selesa.

tapi tahun ni, first time beli baju ready made. alasannya tukang jahit tu nak kain sebelum start pose. lepas tu dia nak tutup tempahan. menggelebah aku gak masa tu. sempat beli untuk mak dengan Fatin je. aku redha jelah tak beli pun. baju kerja banyak. 

tapi masa gie repair My Kan hari tu. ternampak lah satu baju yang cantik. tapi risau jugak. ada saiz ke untuk aku. maklumlah GEMUK. tapi suka sangat. kebetulan kaler tu adalah tema keluarga tahun ni. teringin nak cuba. mula-mula mintak saiz 48. cuba-cuba. mak aih. gedobos giler. aku try 48 sebab blaus aku saiz 48. ambik 46 plak. kira ok jugak. cuma kainnya longgar dan bahu jatuh. apakah?

adik tu suggest saiz 44. biar betul. muat ke. cubalah jugak sekali memang ngam2. terletak. Mr J senyum je. siap perli lagi
" sayang abang ni dah kurus dah haaa"

gile perli.tapi serius. kain baju kerja sekarang banyak dah longgar, bahu pun jatuh dah. hehehe... so. jadi beli baju. ikut warna tema... tiba masa cari baju Mr. J pun problem jugak. susahnya nak cari warna yang sesuai.... dah beli sepasang yang warna ala-ala. tup-tup dia terjumpa warna yang kena ngan baju aku. sambar lagi sepasang. amboi abang. 2 pasang sekali naa.. Mr J cakap baju sepasang lagi tu nak bagi ayah. ok. done. ayah pun dah berkenan.

tapi masalahnya aku ada lagi sepasang kain belum berjahit. rungsing nak hantar. mak janji ngan kawan dia. kawan mak cakap boleh. time nak hantar kebetulan ayah tukang jahit ni sakit teruk. tak dapat terima lagi dah. redha jelah... last2 pujuk jugak tukang jahit sebelah rumah. nasib baik dia nak amik.... settle..

*** ni entry semalam. ari ni baru nak publish. semalam sibuk di SIRIM. penat gile...

Tuesday, August 23, 2011

apakah aku tak layak?

tadi duk sesaje.. ~ bukan sokmo duk saje ke?. hehe.. aku online FB. adalah terbaca post FB seorang junior aku ni...
"kata2 Dato' fadhilah kamsah...
Seorg wanita yg mengandung..perutnya besar...ada 6000 urat..
Bila melahirkn anknya...3000 urat akn putus..
Ganjaran kpd wanita mlahirkn ank..
SetiaP 1 urat yg putus,pahalanya adalah seperti pahala 1 kali hji mabrur.
Bangganya mjadi seorg perempuan.:-D :-D"
Terus sentap jap. aku tak salahkan adik ni. niat dia betul dah. tiba-tiba rasa kekurangan diri yang amat. Ya Allah, Ampunilah dosa hamba Mu ini.

Kenapa taknak balik Terengganu?

Mesti orang pelik kan kenapa 2 kali entry aku banyak cakap pasal Terengganu. taknak balik sudahlah kan. banyak cerita pulak. hehe.. sabo2.. pose ke tak nak marah-marah ni? hehehe..... aku cerita dulu kenapa beria sangat pasal Terengganu ni..

ok.mak ngan ayah asalnya dari Terengganu kawasan Batu Rakit. So, kalau balik terengganu tak risau sangat sebab sedara mara ramai lagi. walaupun mak anak yatim piatu tetapi masih ada sedara maranya tinggal di Terengganu. tapi aku masih ada Tok. iaitu mak tiri pada mak. "Tok saya garang tapi Tok saya masak best." Serius Tok masak sedap. Kalau pagi raya aku sengaja kosongkan perut nak makan kat umah Tok.  sokmo aku promote Tok aku kat orang camtu. hehehe  Ayah pun anak yatim piatu, tetapi adik beradiknya ramai di Terengganu...Ayah pun ada ayah tiri yang masih tinggal di Batu Rakit.

2 tahun berturut-turut dah balik Terengganu. yelah, dulu masa bujang aku pun tak pakai kereta lagi, belajar pun kat terengganu. so, Kuantan adalah kampungku. Tapi sekarang dah kahwin, Mr J kan disayangi mak sebab dia sudi bawak mak ke mana saje dia nak pergi. Mak nak balik Terengganu? ok boleh mak. Tapi tidak kali ni. bila aku dah wat drama menyayat hati kat mak. mak setuju untuk tak ajak aku balik. yes! berjaya akhirnya.... hehehehe......

Kenapa taknak balik terengganu?
1-         sebab stress dengan soalan ANAK.
2-        sebab kewangan. duit banyak abis kat My Kan dah. kena berkorbanlah.... sori ye orang Terengganu.  Perut I dah besar nanti I balik.... Doakan I dari kejauhan ye.... Rindu sama cucu Chewe..
3-        Sebenarnya kan. rahsia ni aku ngan Mr J je tau. mak pun tak tau. Sebenarnya, minggu cuti raya tu minggu subur. so, aku nak relax ke ngan Mr J. nak cuba dulu. Kot2 rezeki Syawal kan? lepas bermaafan dengan laki sendiri. mesti dah 0-0. kihkih.... sebenarnya aku taknk Mr J penat drive. aku pun taknak penat. sebab mak kalau balik kampung dia abis semua rumah nak pergi... jahat kan aku... tapi aku rasa mak tau. mak pun paham kot.

Dan untuk itu, sempena raya ni, umah ma baru je siap. jadi bilik-bilik  adik beradik Mr J semuanya belum berpintu. aku dengan ikhlas hatinya nak menyemoncer pintu bilik setiap bilik. yelah, takkan nak pasang pintu bilik kitorang je kan.. hehehe... selama ni takde pintu, kitorang memendam rasa jelah. ko cuit aku. aku cuit ko. raya ni kita pasang pintu ye..... hehehe.....

Monday, August 22, 2011

Plan raya...

Assalamuaalikum... dah lama tak berblog. rupa-rupanya dah 22 hari kita berpuasa... sekejap je masa berlalu. rasa sayang pulak nak biarkan Ramadhan tinggalkan kita. Tahun depan sempat atau tak kita nak bertemu Ramadhan... minggu lepas aku demam lagi. sakit kepala sangat. rasa macam diketuk je. tapi Alhamdulillah sekarang dah ok..beberapa hari lagi nak raya dah kan.... tak sabarnye. bukan tak sabar nak raya... tapi tak sabar nak cuti lama. nak bersama keluarga lama-lama. bersama Mr J. 

apa planning korang raya tahun ni? aku pulak plan lain sikit tahun ni. plan 'jahat' dengan Mr J. sedih tau. tiap2 tahun asik kitorang pergi rumah kawan-kawan. kawan-kawan tak datang pun. alasan diorang. d"iorang dah datang umah". "dah nampak muka". alasan paling takleh blah adalah "diorang takpe, takdok anak. leh berjalan-jalan" alasan je semua tu... kalau dah memang taknak datang umah aku cakap jelah... 

tahun ni kitorang nak "balas dendam". dah plan ngan Mr J. tahun ni duk rumah je. Terengganu pun kitorang taknak balik. dah fedup orang asik tanya. "bila nak bertiga?" "bila nak mengandung?". awal-awal buat drama kat mak. nanti mesti aku sedih kalau orang asik tanye je. so, tahun ni aku nak wat sesi mendiamkan diri. nanti perut besar ke anak dah boleh berlari baru aku nak balik Terengganu. 

awalnye, balik Terengganu bukan agenda pun. sebab 2 tahun berturut-turut dah balik. memang ingat tahun ni memang takde sape pun balik. tup-tup ada kenduri kahwin sedara pulak. memang mak kena attendlah. sebab 3 kali mak buat kenduri, sedara tu selalu datang. so, tanda balas balik. mak pergi. bincang-bincang. aku tak balik. so, mak balik dengan Along jelah..

tahun ni giliran pagi raya umah mak aku. cewah. cara macam kampung jauh-jauh je. padahal tak sampai 10 minit dah smpai umah mak mertua. kecoh je lebih.. hehe. tapi suasana tu penting. kan? hehehe....

Perancangan raya kami..

27 Ogos ~~ Balik dari Bangi. Berbuka di rumah ma.
28 Ogos ~~ Sahur di rumah ma. Berbuka di rumah mak.
29 Ogos ~~ Di rumah mak. Mr J masih bekerja. Jimat cuti.
30 Ogos ~~ Kalau raya. Pagi raya rumah mak. pergi kubur. duk rumah je. Petang balik rumah ma.
31 Ogos. ~~ Rumah ma.
1 september ~~ Rumah mak.
2 September ~Rumah mak. Mr J Kerja.
3 September ~~ Balik Bangi. sebab orang dah balik Terengganu.
4 September ~~ Beraya di Bangi pulak.
5 September~~ Aku kerja pulak. Mr J cuti....

amacam? ok tak?


Tuesday, August 16, 2011

Kesian Airil

tengah-tengah syok tido atas kerusi tadi dapat sms dari mak.

"kesian Airil. tak tau nak apa. dia mengamuk-nganmuk, ambik tudung mak sruh pakai. cakap jom2. heret tangan mak ajak keluar. rupa-rupanya nak pergi kedai. bagi makan roti. abis makan. lapo rupenye"

terbayang-bayang keletah Airil sekarang. rindunya kat Airil......

Monday, August 15, 2011

Berita baik...

Alhamdulillah hari ni dah masuk 15 hari kita berpuasa. semoga hari2 seterusnya dipermudahkan segala urusan dan diberi keberkatan sempena Ramdhan bulan yang barakah ni... tajuk entry ni merujuk kepada apa yang berlaku di sekeliling aku. Alhamdulillah. berita yang aku terima semuanya baik-baik dan menggembirakan hati. walaupun hanya berlaku pada orang lain.

i- Sabtu lepas sepupu aku belah ayah dah selamat melahirkan anak sulungnya. baby girl. tahniah kak Nira dan TK. aku tanya apa nama baby tu. TK jawab " Tuan-tuan dan puan-puan". perli betul si TK ni. yelah sebab TK tu bermaksud Tuan Khairul. so, automatik anaknya diberi nama Tuan kan... kelakar betul TK ni..

ii- Pagi tadi datang opis. baca FB kawan baik kat opis ni. dah melangsungkan perkahwinan bulan Disember lepas. Alhamdulillah rezeki beliau dan suami sebab Ema dah buat upt 3 kali 2 line. sah mengandunglah kan? tahniah. aku tumpang gembira sangat... tahniah buat mereka..

iii-  pagi tadi jugak sambil-sambil sembang aku ada bertana pasal pegawai aku, Kak Norzita. dah pun selamat melahirkan anak ke 4 mereka pada hari Jumaat. dapat 2 pasang anak. hehe.. Tahniah jugak..... perasan tak. acam berjangkit kan. lepas Kak Norzi bersalin. Ema pulak dapat berita gembira. semuanya dah tertulis oleh Maha Pencipta dengan cantik sekali...

iv- Kakitangan awam opkoslah hepi hari ni sebab bonus dah masuk. Alhamdulillah. tak banyak aku dapat katakan pasal bonus ni. sebab dah tau ke mana perginya. tapi bersyukur jugak. dapatlah membantu. Alhamdulillah...

Friday, August 12, 2011

Alhamdulillah siap...

salam Ramadhan.. dah lama tak berblog ye... rindu sangat nak bercerita. tapi agak sibuk sikit (sibuklah sangat kan, cakap jelah taknak kantoi berblog).... sebenarnya aku baru je siapkan poster untuk conference kakitangan sokongan september nanti. nak sangat menaip. nak sangat story mori tapi taknak ketang ketung taip. sekali kantoi tulis blog. bukan wat keje. walaupun dalam bilik ni duduk sorang-sorang. tapi takut-takut jugak.. hehehe...

hari ni dah hampir 2 minggu kita berpuasa kan. walaupun sibuk aku tetap blogwalking blog kawan2.. sempat juagk baca coretan kawan. sempat jugak menitiskan air mata baca kisah-kisah sedih sedara seIslam kita. ramai jugak yang seronok bercerita masak berbuka, masak sahur ( sahur aku tetap dengan kurma dan air kosong) . kecur liur jugaklah... hahahaha (ini membuktikan aku masih sempat baca blog korang). ada jugak yang menerima berita baik di bulan Ramadhan ni. penjawat awam? hehehe... Alhamdulillah. terima kasih PM kita kerana masih prihatin. 

ada jugak yang terima berita baik contohnya upt positif, ada yang baru melahirkan anak, ada yang gembira dengan perkembangan baby masing2.. aku tumpang seronok dan selalu mendoakan anda semua... aminnn~~~ aku? hehehe.. masih dengan flow yang sama. cuma nak bangga sikit sebab poster dah siap. walaupun dibantu pegawai. hehehe.. paling best persiapan raya. tak sabar nak raya kan. sebab raya dapat cuti lama. dapat bersama Mr J lama-lama sikit... ke hulu ke hilir berkepit walaupun Mr J bekerja time aku cuti. sekuranng-kurangnya malam masih dapat bersama. begitu berharga masa berdua walaupun satu saat. kan? inilah hakikat PJJ..

tapi tetap bersedih dengan perangai My Kan. kenapa asik meragam. takpelah. terpaksa korbankan sesuatu demi My Kan. hari ni nak balik kampung. 2 minggu puasa belum lagi bersama mak. kesian mak. tiap-tiap hari berbuka sorang-sorang. kadang-kadang Along ada temankan jugak. minggu ni balik nak shopping baju raya mak, ayah dan Fatin..... harap-harap semuanya berpuas hati..... 

hari ni berbuka kat mana? kitorang berbuka di Restoran Atap-atap. Putra Nilai. BBQ + steamboat. lepas berbuka insyaAllah bertolak balik  ke Kuantan. Rindu sangat kat mak dan Airil.....

Thursday, August 4, 2011

poster vs Mr J

"Ijam. ko dah siapkan ke poster???" aahhh.. ngerinya. dapat reminder semalam kena hantar sebelum 12hb. jammed otak dah! takpe-takpe ambik masa weekend ni struggle buat draft. sebelum pegawai cuti bersalin aku kena pastikan aku siapkan draft poster tu.

Mr J dah ondeway naik bas ke Bangi. Miss him so much. cepat sikit sampai boleh. dah menggelabah nak pikir masak ape. amik kau. selesa sangat kan sebelum ni. laki datang dah menggelabah nak masak apa. siap main request lagi. nak makan sotong goreng kunyit. kang kita kunyitkan sotong tu ek. ngan abang sekali i kunyitkan..

Fenin-fenin.....

Tuesday, August 2, 2011

Sahur ape??

Alhamdulillah. dah selesai satu hari kita menjalankan ibadah pose. semalam ting tong jugaklah aku tengahari tu. semua benda nak setelkan satu hari dalam 8 jam. terkejar-kejar macam orang gila. Sabar..... Alhamdulillah jugak, berkat di bulan Ramadhan, akhirnya setel jugak satu misi aku.

hari ni hari kedua kita menjalankan ibadah. semalam hangat ramai memperkatakan nak masak apa untuk berbuka. semua dah plan untuk terbaik kan untuk diri sendiri dan untuk orang tersayang. aku? haruslah beli je di bazaar. pemalas? adalah jugak. tapi lebih kepada tak tau nak masak apa. makan berdua ngan Bibi. macam orang bujanglah kan..hehehe..

so, ambik kesempatanlah membeli belah di bazaar. dah plan ngan Bibi. bulan pose ni jimat-jimat. beli satu jenis makanan pedas dan satu kuih manis. balance kan?? kihkih..

tajuk entry tu aku nak story sikit beza aku dan Mr J punya sahur. aku ni dari sekolah sampai tua bangka ni payah sikit nak bangun sahur. sayang tido dari makan. hehehe... bujang-bujang dulu bolehlah wat camtu. tapi dah kahwin sekarang pun sama macam bujang. time sahur je mesti dua orang akan call aku. Mak dan Mr J. dah paham sangat aku ni liat nak bangus.

2 hari pose termasuk hari ni maksudnya 2 kali sahurlah kan. so, SMS dengan Mr J pasal sahur.

~1 Ramadhan~

aku:      Sahur ape tadi?
Mr. J:        ayam masak gulai kuning..
aku:        fuyyo. meriahnya.
Mr J:       Alhamdulillah.. syg sahur apa tadi?
aku:         air kosong ngan kurma. alhamdulillah jugak.

~2 Ramadhan~
aku:       sahut tadi makan ape?
Mr J:        ikan masak singgang. syg?
aku:      air kosong dengan kurma.

Beza kan hidangan sahur kitorang. PJJ lah katakan. sedikit jeles dengan Mr J. sebab dia makan best. memanglah sebab dia duduk dengan famili. bolehlah makan best-best. aku? maintain air kosong dengan kurma. ikut sunnah. kan? tapi ada peningkatan sikitlah dari tahun lepas. dulu duduk sorang-sorang langsung tak bangun sahur. ni kira oklah kan. selagi Mr J tak di sisi selagi tu sahur cara bujang. hehehe....

Yes! khamis ni Mr J dapat cuti separuh hari claim operasi hari tu. then sambung cuti hari Jumaat. kenalah gigih aku masak sahur dan berbuka. ala, bukan first time pun. 2 tahun kawin 3 kali puasa bersama. itulah gayanya. nak berbuka sama-sama kena tunggu cuti dulu. sedih kan?

Monday, August 1, 2011

Ramadhan datang lagi....

Alhamdulillah. Allah masih panjangkan umur kita semua untuk menyambut Ramdhan bulan benuh barakah ini untuk terus menjalankan ibadah kepadanya... Saya juga ingin menyusun sepuluh jari memohon keampunan dari anda semua, kawan-kawan di alam maya ni, andai saya ada melakukan kesilapan di dalam sedar atau tak. Semoga Ramdhan kali ini memberi sejuta keinsafan dan kita terus beribadah.

Dari tadi lagi entry ni tertunggak. nak bercerita sangat. sekali ada kerja banyak pulak. letih pun ada. sebelum ni taklah banyak kerja camni. buat dulu. nak setelkan hal penting pun tak sempat....

huh~ kali ni masuk kali ke 3 dah berpuasa sebagai seorang isteri. 3 kali jugaklah berpuasa berjauhan dengan Mr. J. Cuba curi masa di hujung minggu saje. sades betul kan. seronok baca pengalaman orang berpuasa dengan suami dengan karenah anak-anak. aku? nan ado. hari-hari melayan blues sendiri. kepala sendiri. perut sendiri. melayan anak tekak sendiri.

tapi untung jugak. tak pening-pening pikir nak masak ape kan. rasa nak makan murtabak? bazaar ada. rasa malas nak bangun sahur. teruskan tido. very the pemalas kan. bukan pemalas. cuma ambik peluang yang Allah bagi. nanti-nanti allah bagi aku kesibukan yang melanda. Kita tak tahu kan... so, sekarang bergerak dengan flow yang ada. cuma menghitung hari Khamis nie. Mr J plan nak cuti. Bolehlah start balik kena masak sahur. masak berbuka. kehkeh....~~~~