besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, September 27, 2016

Ngopi di Dal.kom

Assalamualaikum.. Mood dah datang... Teruskan tanpa menoleh. hehehe..

Lately aku dan Mr daddy sangat kegilaan menggunakan apps di phone contohnya Fave apps dan Samsung Galaxy life. memang berbaloi-baloi kot. Ke rugi?? Kot sape2 tau ada konpirasi lain ke yang apps ni nak tipu kita. Hehehe.

Banyak dah offer dalam apps tu weolss grab for example Kenny Rogers Roaster. 3 kali membedal guna apps yang berbeza. Caffe benne pernah sekali. Namoo grey dan Dal.kom cafe.


 Weolls redeem thru Samsung Galaxy apps. Nyonya Cruffin free coffee. Aku dan Mr daddy memang hantu kopi. Sekarang dah cerdik sikit cari tempat ngopi. Nak yang fresh brewed je.. Cewwahhh. Sila muntah hijau. 
 Cruffin tu limited untuk Nyonya version tu je. Budak tu suke sangat lah benda-benda manis ni. Kopi pulak boleh pilih antara 4 je. Aku suke sangat americano sebab Kang Gary suke Americano. Boleh?? Kahkah. Mr Daddy pilih  latte panas.


 actually, weolls baru balik jogging dari Taman Shang ri-la Putrajaya. Tu yang aku ber track suit selamba badak kmasuk ke IOI City mall. 3  beranak belum mandi pun. tak senonoh. pedulik! Unplanned. Dah joging rasa nak makan lite-lite je sambil nak beli barang nak masak-masak untuk lunch.


Acah-acah Korean sangat kan. annoying kat diri sendiri yang gelepor dengan buzzer tu.

Mummy yang memang takleh move on dengan drama Descendent of the Sun. Anak jadi mangsa. Senyum kemewek dia. oh rindu Major Sergeant Seo Daeyoung. Oh iolls tak minat Song jong Ki. Boleh? Kihkih...

Tuesday, September 20, 2016

Welcome to 3 series!!

Assalamualaikum... Syukur nikmat hari ni. Hari yang dingin.
Semalam, 19 September 2016 Allah telah memanjangkan usia aku lagi menginjak ke 30 tahun. Syukur Alhamdulillah. Dah masuk 3 series. Terasa diri ni dah berusia. Kena matang serba serbi dah. Takleh main-main dah...

Alhamdulillah dah masuk 30 tahun. Semakin menghampiri kematian. Terima kasih pada mak ayah yang melahirkan diri ini. Yang membesarkan dan mendidik diri ini. Alhamdulillah jadi orang. Terima kasih Allah.

So kisahnya sambutan untuk 30 tahun seharusnya datang dari keluarga kecil saya je. Serius tak harapkan apa-apa kecuali kek. hahaha.

Pagi-pagi Daddy cakap gigi dia sakit. Sebelum tu lagi dia sakit kepala sebab sakit gigi. Tak boleh tido lena katanya, Daddy plan nak cuti kenkonon nak pergi klinik. Lepas deliver order. Aku masuk opis macam biasa. Pastu tengahari plan nak balik rumah nak temankan Daddy kot-kot demam lagi. Call Daddy dulu. Daddy ajak ambik Yaya di sekolah. So Yaya takyah daycare semalam. Memang jenis Daddy kalo dia kat rumah dia nak anak dengan dia sentiasa. Dah ambik Yaya dari sekolah. Aku duduk berehat. Sekali Daddy bawak kek dari dapur. Wahhh.. Suwiiit...

Since raya hari tu mencari mango cheese kek leleh. dapat mango mouse cake pun syukur dah. Sedap! 

Alhamdulillah syukur. Tengok budak tu. Lately addicted betul dia dengan kek. Geram betul dia ngan kek Mummy tuh.

Dah kenyang makan kek. ingatkan dah habis surprise. Nak ajak Daddy keluar pun kesian tengok macam tak sihat. Tapi pelik jugak. Masa bila dia keluar ambik kek. Dia cakap dia keluar masa dia cakap nak tido. Pentipu!!

dah jam 2 petang. Aku masuk opis semula. Hati dah berbunga-bunga dapat surprise. So aku expect mesti Daddy tido dengan anak dara dia. aku duk opis macam biasa buat kerja rutin. Balik kerja petang tu bukak pintu Daddy dah sambut sengih-sengih. Nampak Yaya tido atas tilam depan tv. sekali nampak surprise lagi depan mata.



Special beef steak. Marvelous!! Serius aku tak expect langsung dia gigih buat. Siap susun lagi meja tu haa... Nikmat mana lagi aku nak dustakan. Allah bagi sehebat-hebat anugerahNya pada kami. Syukur..

Ramai jugak wish dalam FB, wassap dan IG. Terima kasih sangat-sangat. Terasa sangat dihargai hidup ini. Terasa ada yang menyayangi diri ini... Syukur lagi sekali!

Dah masuk 30 ni. Tak banyak yang mintak. Cukup makan cukup masa cukup duit. Tu pun dah perfect. Memohon kepada Allah agar ditetapkan iman dalam hati untuk menjadi manusia berguna pada agama. Semoga Allah, mak ayah dan suami meredhai diri ini sentiasa. Amiiinnnn.

Ucapan suwiiiit dari Mr Daddy. Sape yang kenal dengan sifat pemalu Mr Daddy terkezut. Ada pulak membe aku cakap aku yang tulis endiri. Ingat aku terdesak ek? Kahkah.... Pleaselah. Dia pun 3 series. Ada masa nak jiwang-jiwang jugak dengan bini dia... Hahaha...


Thursday, September 15, 2016

Jalan-jalan Cameron Highland

Assalamualaikum... Lamanya tak tulis kat blog ni. Rindu sangat. Tapi.. malas. Banyak sangat benda nak story mory. Tak kisah takde yang baca. Tulis untuk kenang-kenangan anak cucu-cucu esok.

Kisahnya, jalan-jalan Cameron Highland ni lepas raya hari tu. Gile lama. Nak coret jugak. Tak kira. Lepas raya Aidilfitri (aidilfitri ye bukan aidiladha) Alhamdulillah order tak putus-putus. Syukur rezeki Allah. Memandangkan cuti raya pun sekejap sangat sebab Mr Daddy sibuk keje opis lagi. Abis je Aidilfitri Mr daddy plan nak bawak jenjalan ke Cameron Highland. Dalam Malaysia dululah. Obersea in sha Allah next year. Amiinnn.

so tarikh 4 Ogos kami bergerak ke Cameron Highland. Gerak dari Bangi jam 10 pagi lepas setel urusan bank dan melawat Baby Ya Hanna. Membe aku baru dapat baby. Ambik berkat. hehehe.. Mr daddy pilih ikut jalan Tapah. Sebelum ni kitorang lalu ikut Sg Koyan. So sampai sana tepat jam 3petang. Terus check in Hotel Chuan Gin. Aku book melalui booking.com. sebab last minute. taknak cerita pasal hotel tu sebab tak best.

Short vacation for this time just for relaxation. Taknak stress-stress. Cuma aku ada jugak google tempat mana nak pergi. Just untuk makan-makan. Melawat takde. Kebetulan ada sorang kawan universiti aku jemput ke rumah dia. Beraya di bulan Zulkaedah katenye. hahaha.

Siap solat semua kitorang keluar dari bilik. mati kutu lagi nak ke mana. Aku ajak Mr Daddy ke Taman Sedia. Tapi daddy lajakkan ke Kea Farm. Sebab aku nak makan kimchan goreng. Rindu sangat!

 Kimchan goreng! Wajib cari.

tutup mulut Yaya. Sebab dah lapo sangat. hahaha.

plan nye nak pekena aiskrim atau scone kat Opah Strawberry Farm. Sekali tutup pulak. Pastu singgah di De'Bamboo boleh dinner teruslah. Perut lapo sangat. Sekali dia cakap pukul 6 petang baru bukak. Perut dah lapo. Masa ada sejam lagi. Mr Daddy ajak ke Cameron Valley. Hari dah sejuk2 sikit. Cewaah...

Cari mana Yaya?? Suke tauu dia posing pelik2 camtu. Geram pulak nengoknye.

 WE!!

Dah puas bergambo dan pekena kopi dan teh kat cafe tu ajak Daddy ke De'Bamboo untuk makan malam. Lapo amat. Kat Bangi tadi sarapan roti Canai je. 

Bergegor plak gambo nye. Padahal dah kekenyangan tu menggigil jugak ke Daddy?
Recommended sangat De'bamboo Steamboat & Grill ni. Kenyang dan puas makan. Sometimes ada jugak yang lambat topup. Dimaafkan. RM25 untuk dewasa. Yaya bawah 6 tahun percuma.

Lepas makan singgah ke rumah kawan UMT aku. Mek Nor. Sebelum bertolak adalah saje aku gurau-gurau manja dengan dia teringin nak makan kek stroberi. Ngengada sangat. Sekali memang dia ada buat untuk weolls. Terharunye... Siap ada brownies and tart cheese lagi. Sukeee..

Tadaaa... Sebiji ni dia suruh aku makan. tak cukup dengan tu siap tapau wat balik hotel lagi. Semoga murah rezeki mek nor... Kek dia memang sedap. Siap promote lagi kat FB. 

Balik hotel. solat. Tido... Zzzz.. takleh lena sangat. tempat baru kot. 

Bangun pagi tu terkejut tengok bantal Yaya berdarah. ada darah keluar dari hidung dia. Aku tak panik sangat. Sebab dia memang takleh kalo sejuk sangat. Kurang air pun tak boleh. Cuak sebab kena bantal tu. gigih cuci. Macam mana nak gie main salji ni Yaya. solat subuh. sambung tido. Golek-golek. Perut lapo. keluarkan segala bekal Mek Nor bagi. Kebetulan memang standby roti dan tuna. Mr daddy bancuhkan kopi yang memang bawak dari rumah. Bukan kedekut tapi malas nak keluar. nasi lemak sambal strawberry tu pun dah merasa tahun lepas. Tak rindu sangat. 

Dah boleh jimat. pastu Daddy gesa suruh mandi dan bersiap nak checkout. mummy nak lepas gian di Big Red Farm Strawberry. Sebelum balik ke Bangi singgah minum-minum je sekejap. kan dah cakap jalan-jalan ni untuk santai-santai je.

 Budak ni paling seronok dapat ke Cameron Highland. Memang takleh move on lagi sampai sekarang. Asik duk tanya bila nak pergi Cameron highland? Mummy duk godek2 jacket untuk obersea pun sibuk tanya nak pergi Cameron Highland ke?? Adoii..


 Suci sangat muke ek??

Order ni je sebab dah terlalu kenyang makan sarapan tadi. Tapi sebab nak jugak singgah sini kan. takkan tak membeli.


Jus strawberry untuk bekal dalam kereta.

Pastu terus balik sebab esoknya ada tempahan untuk Majlis Kesyukuran sahabat aku di Shah Alam. kena cari barang pulak. Sekian untuk cerita Cameron highland kami. bila blik lkan Daddy tanya "perasan tak sejak ada Yaya 3 kali dah kite jejak Cameron Highland. padahal masa belum ada Yaya takut tak mampu jejak cameron Highland". Aah betul jugak. Kami menumpang rezeki Yaya. Syukur!!