besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Thursday, September 22, 2011

Alkisahnya...

salam semua... aku sebenarnya serba salah nak cerita. tapi niat di hati ni nak share jugak kan berita gembira bersama kawan-kawan semua. pertama kali berlaku dalam hidup aku selama bergelar isteri. rasa excited tu tipulah kalau takde kan. tapi masa yang sama aku takut sebenarnya. sebab semuanya masih di peringkat awal. risau melebihi segalanya. tapi aku pegang kata-kata "semuanya kehendak Allah, dariNya kita datang kepadaNya juga kita kembali".

Aku bersyukur pada Allah atas segala rezeki yang Allah bagi pada aku. teringat aku di saat kami diuji dulu. ujian yang hebat. kami hampir patah semangat. tapi ianya berlalu begitu saja. tapi sekarang Allah gandakan hadiah untuk aku. pada hari ulang tahun kelahiran aku yang ke 25 pada 19 september 2011. Allah bagi aku peluang untuk hidup sebagai seorang isteri 100% iaitu di sisi suami. Allah permudahkan pertukaran Mr J tanpa kita duga. tak terpikir aku. sampai saat ni kitorang masih terasa macam PJJ. time keje jelah. dah balik rumah tak rasa dah.

selepas ulang tahun aku pula Allah bagi lagi berita gembira untuk kami. aku positif mengandung. cuma doktor tak bagi tempoh berapa minggu. mungkin terlalu awal. cuma doktor hanya expect due date nya sahaja..

sepatutnya cik peod tu datang 15 september. aku tak expect apa pun. cuma pada 16 september malam belum ada tanda-tanda nak peod. aku dah start pikir. berharap tu 10% je. tapi wat tak tau je. Mr J pun sama. 16 September siap bergumbira lagi di Sabak bernam, di i-City Shah Alam. 17hb pergi Bahau majlis bertandang sepupu Mr. J. 18hb september masih aktif aku ke hulu ke hilir beli barang, masak2 untuk jamuan kat rumah sewa kitorang. masih tak expect. cuma Mr J mintak aku cek sebab nampak aku melasak sangat katanya. aku tanya mak. mak jawab biar lewat seminggu lebih baru cek..

tapi aku duk agak-agak lagi. risau pun ada. takut nak mengharap pun ye. walau sebenarnya mengharap.. isnin petang mr J belikan UPT tu. dia nak aku cek pagi tu. memandangkan kerja ku tak macam orang lain. kerja aku kat makmal adakalanya perlu bergerak dan angkat barang berat. pagi 20 September. aku bangun 5.30 pagi. kononya nak sahur untuk puasa ganti. teringat pada UPT yang Mr J beli. aku pun meng'test". mr J masih dibuai mimpi. aku tengok mula-mula satu line naik dengan lajunya. pastu bila sume merah dah clear. tiba-tiba ada  dua garisan merah. aku terpikir yeke ni? keluar toilet tengok plastik UPT tu kot2 expired. tapi expirednya 2012. aku tunjuk pada Mr J. mulanya Mr J senyum. pastu dia senyap. dia tanya aku "betul ke? ke alat tu rosak?" aku dah menggelabah. Mr J bangun terus. tak tidur-tidur. duk belek-belek UPT tu.

esoknya pulak. Mr J suruh beli sekali lagi. cadangnya nak test pagi Jumaat je. Mr J dah tak sabar sangat suruh aku cek pagi rabu jugak. jam 5.30 pagi aku bangun untuk sahur (last puasa sunat 6). aku cek jugak. pun sama double line. aku tunjuk pada Mr J. dia senyum. pergi kerja pun senyum je. tengahari tu dia ajak aku pergi klinik confirmkan dengan doktor. lunch hour kitorang ke Klinik syifa. 

mulanya doktor cakap kalau 2 kali double line. maksudnya memang confirm lah. aku masih ragu-ragu. kira nak air tangan doktor jugaklah kan. hehehe. Doktor tu baik sangat. siap dia cakap "entah-entah awak punye strip lagi mahal dari saya punya". aku cakap takpe nak doktor jugak sahkan..

alhamdulillah doktor sahkan aku mengandung 4 minggu lebih. tak tau nak cakap apa. semuanya tak diduga. semuanya datang serentak. aku bersyukur sangat-sangat. sekurangya diberi peluang untuk tengok double line upt aku sendiri.....

dalam masa yang sama aku takut jugak. masih di peringkat awal.... doakan semuanya berjalan lancar ye.... aku jugak doakn kalian semua dapat berpeluang rasa jugak. aku dah lalui betapa payahnya untuk nak dapatkan double line tu kan.... tau sakitnya dicemuh macam-macam. cuma kita kena percaya kun fayakun. kalau Allah berkehendakkan rezeki pada kita, Allah akan bagi. lambat atau cepat. semua yang berlaku akan datang dengan hikmahnya..... tempoh menunggu satu yang menyiksakan. tapi sebenarnya tempoh menunggu itulah hikmah. percayalah. doakan saya dipermudahkan semua urusan ye kawan-kawan.... 

terima kasih juga pada kawan-kawan yang selalu bagi semangat. 

Wednesday, September 21, 2011

WW ~~ Alhamdulillah....

Finally, first time in my life.....

 syukur Alhamdulillah.
hadiah hari jadi paling bermakna.

Thursday, September 15, 2011

Permulaan yang lama...

Assalamualaikum.. uih.. lama betul tak berblog ni. kalau ikutkan banyak je cerita nak cerita. tapi tak pernah sempat. cewah.. macam sibuk sangat je kan...buat-buat sibuklah tu.... hehehe..... bukan apa. 2 3 hari ni ada Nuclear Technology Convention (NTC) kat opis ni. aku ada terlibat satu projeklah. kena bentang poster. tapi taklah bentang beria. aku ni kakitangan sokongan je... haruslah menempelkan diri je. tunjuk kelibat untuk attendance. dapat sijil. status pun penulis bersama.... kihkih..... 

apa kaitan tajuk di atas ek? hari ni bersamaan 15 september bermulalah kehidupan kami suami isteri yang sebenar2nya... selama 2 tahun setengah menanti. Alhamdulillah. aku bersyukur sangat kepada Allah. berterima kasih kepada semua yang mendoakan kami berdua. semoga ada rezeki yang lebih baik menyusul lagi selepas ini. amin~~~

so, sepatutnya start dari kahwin lagi kitorang boleh menjalankan kehidupan suami isteri yang normal. macam anda-andalah. tapi kekangan kerja kan. tiba-tiba aku jadi over excited pulak hari ni kan. gediks betul kan. lempang laju-laju.... korang bayanglah masa PJJ hari tu bangun sikit punya liat. baju kerja tak gosok. sekarang dah berubah. kena gosok baju Mr J. automatik gosok baju sendiri terus. alang-alang kan..dasar pemalas.. bukan pemalas. jimat. kan? kan?

so, bangun awal-awal. mandi awal-awal. masak air. sediakan roti.~ roti je pun. nak kecoh jugak. tak kira nak cerita jugak. excited ni. hehehe... baju kerja awal-awal semalam lagi dah gosok. sedondon gitu. purple ok. hehehe... tak tau lah fenomena gelenyar ni bertahan sampai bila. kot seminggu pertama je kot. lepas tu kot ada sesi tarik menarik malas nak bangun tido. hehe... maaflah kawan-kawan ye. hari ni je saya menggatal. esok-esok pun saya menggatal lagi. hehehe. janganlah bosan baca blog ni...

walaupun dah duduk dekat. tapi aku masih ke bengkel sorang-sorang. dah terbiasa taknak susahkan Mr J. buatlah sensorang. bukan ape. nak rasa sedap sikit kat kete tu....walaupun kerja satu daerah. hati aku tetap merasakan Mr J macam jauh. sebab dah terbiasa. bila sesekali SMS tu barulah tersedar " eh, suami aku ada dekatlah..' sebab dah terbiasa kan.

dulu masa jauh-jauh. soalan kerap ditanya adalah "dah makan? makan apa tadi?" lepas ni mesti dah bertukar "nak masak apa hari ni?" kan? dah pening kepala mikir nak masak lauk apa.. uhuhu.. dulu kalau balik kerja tak terpikir makan pun. apa ada kat rumah itulah makan. biskut kering tu makanan rujilah.

malam ni nak pergi beli barang dapur serba sikit. nak survey kata barulah. rasa macam tak lama je katil tu. maklumlah tuan dan puan empunya katil ni membangun sangat pesat. katil pun tak daya nak tampung berat kitorang. dah berlekuk kat tengah-tengah tu. kena beli jugak tu..... hehehe...

esok mak nak datang. nak bawak mak jalan-jalanlah. pergi Sg Besar pun best. rindu cucur udang kat sana. nak beli kain pasang. malam tu bawak mak pergi i-City. emm.. bestnya. sabtu nak pergi kenduri Edah bertandang di Bahau. singgah di Kuala Pilah. umah cekda (adik mak). rindu nak makan gulai lemak daging salai. nyum nyum~~~

Friday, September 9, 2011

Last.......

Salam Jumaat... sekejap ke rasanya. baru naik cuti raya. dah nak cuti dah esok.. kan? hehe.. tapi tersa lambat pulak nak menuju tarikh 15 september. gatal je bunyi kan. macam orang nak kahwin je gayanya.. kan? hehe.. sori.. terexcited lebih... banyak benda nak plan nih selepas tarikh tu. nak beli baju baru untuk Mr J. sempena dapat tukar kan. nak jugak hadiahkan baju ke kasut ke yang baru-baru.. Bibi nak belanja A&w. hehe..

lepas tarikh tu jugak nak tengok movie Hantu Bonceng. sorilah bang jijan.. lambat sikit tengok. weekend tak sempatlah nak tengok. banyak kenduri.. pastu on my birthday nak tengok Raya Tak Jadi pulak.. nak paw Fatinlah. duit raya banyak tu. aku yang melabur dia dapat untung. bersiap sedia Fatin ye...

so, ari ni last balik sendiri. akan-akan datang balik berdua pulak. mungkin bertiga~~ kihkih... penat tau balik sorang-sorang. kelam kelibut. nak cepat sampai. Ahad je mesti liat nak balik Bangi semula. lepas ni dah tak berlaku dah.. cuma akan berat hati nak tinggal mak je. kesian mak. rasa nak bawak mak duk ngan aku je.... mak nak ke? mesti mak taknak tinggalkan cucu-cucu dia... kan? emmmm~~

Thursday, September 8, 2011

dah 2 tahun 6 bulan rupanya...

bukak blog tadi.. tengok kat daisypath tu. wah. rupa-rupanya dah 2 tahun 6 bulan kami bergelar suami isteri. rasanya tempoh yang lama jugak tu. tapi dalam tempoh ni jugak kami masih cuba untuk mengenali satu sama lain. nama pun duk jauh kan? hehehe..

2 tahun 6 bulan berkahwin tinggal berasingan. bercinta 3 tahun pun berjauhan. takpe-takpe. minggu depan dah nak bersama. hehe.. macam pengantin baru pulak rasa. kihkih.....

sekarang Mr J sibuk sangat dengan kerjanya. nak serah tugas bagai. rindu sangat kat dia. esok baru balik. Ahad berpisah lagi. Rabu baru jumpa pulak. berkepitlah puas-puas.. hehehe.

Wednesday, September 7, 2011

Pasal bermaaf-bermaafan...

cerita pasal raya lagi. hehehe.. sila jangan jemu...hehehe.. duk godek-godekgambar kawan-kawan sedara mara dalam FB kan. suke tengok gambar suami isteri sedang bersalam bermaaf-maafan... hehehe.. gambar sendiri?? mestilah tak ada. suke tengok orang punye je...

sebab aku kan kalau pagi raya liat sangat nak salam. bukan taknak mengakui kesilapan sendiri. tapi takut nangis.... uhuhu.. sedar diri banyak salah kan...paling susah sekali aku nak salam ngan mak lah. sebab banyak dosa ngan mak.. biasalah anak nakal.. hehehe...

dengan Mr J pun, selama 3 kali beraya bersama.. aku tak pernah bersalam mintak ampun depan khalayak ramai. mesti dah bermaafan dalam bilik. biasa malam raya sebelum tido tu dah mintak ampun.. pagi-pagi sebelum Mr J pergi sembahyang raya dah bermaaf-maafan dulu. opkos takde gambar. keluar bilik je mesti mata merah-merah. 

raya baru ni. dah bermaafan ngan semua. pergi beraya umah tok lagi best... sampai je melulu pergi makan dulu.. hehehe.. cucu degil kan. tak salam sape-sape lagi nih... sebab tok saya masak sedap.. tengah-tengah makan orang dah buat announcement ada sesi bermaaf-maafan. beraturlah kitorang ni panjang-panjang.. ikut kelas ok. mula-mula anak-anak tok tu means mak sedara pak sedara. tapi dah starting pun tok dah buat drama. aku takleh blah dah. dah nangis-nangis ni aku takut aku yang menangis. aku keluar line tu. kebetulan maklong sampai. sambut maklong dulu. masuk Q balik. Tok drama lagi. aduss.. jahat kan aku. 

nasib baik maklong potong Q. so, aku boleh makan kuih dulu sementara nak tunggu turn aku sampai. dah nampak line macam nak clear. turn aku sampai. cium tangan tok. mintak maap ampun bagai. cium tok. tok pun cakap. "tok mintak maaflah sume-sumenye" uwaaa.. aku nak nangis.... sempat bergenang air mata je. terus cover line pergi salam ngan maklong. kalo lama-lama lagi mesti nangis terus.. kan? sob sob....

ni je gambar part salam-salam yang ada.
uhuhu.. sedih betul..

Tuesday, September 6, 2011

Kisah Raya 2011



Assalamualaikum wbt.... Selamat hari raya. masih dalam mood raya... hehehe. Raya tahun ni rasa seronok sikit. sebab banyak kejutan berlaku. first thing. opkos Mr J dapat bertukar. memang betullah kata kawan-kawan raya tahun ni kitorang lah senyum paling melebar. mau tak. asal pergi umah sedara je baik belah aku, atau belah Mr J mesti akan cakap "seronoklah dia. dah dapat duk sekali". mestilah seronok! kan? tapi kan. rasa takut jugak. takut kalau-kalau ada masalah ke atau ada kesilapan ke. tiba-tiba Mr J tak dapat bertukar pulak. ataupun surat orang lain. ish takutnye.......

second thing yang aku suka raya tahun ni. aku dah umum dalam FB inform aku takkan pergi beraya lagi umah kawan-kawan. kejam kan? sedih tau. tiap kali raya. aku dan Mr J asik pergi umah orang je. dari kitorang bujang sampailah kahwin. asal ajak kawan-kawan datang. macam-macam alasan. tahun ni aku nekad mogok ngan kawan-kawan. tak sudi sangat nak datang kan. ada jugak yang datang sebelum-sebelum ni. itupun raya ke 4 ke 5 ke 6. dah semput2 aku nak balik Bangi baru nak datang. 

tahun ni memang aku buat misi kejam. sori ye kawan-kawan. tapi kan. raya pertama tu kawan-kawan buat kejutan. memang surprise gile. kawan-kawan datang serbu sampai tak muat rumah. kebetulan sedara mara tengah ramai lagi. memang penuh rumah. plus keluarga kakak ipar lagi. aku sibuk sangat sampai tak sempat nak layan kawan-kawan. nasib baik kawan-kawan aku pun kawan-kawan Mr J. untung kahwin ngan orang sama sekolah lebih-lebih lagi sekelas.. hehehe...

Lambatnya 15hb ni. 
kentalnya semalam first time anto Mr J kat Putrajaya sentral.