besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, November 15, 2011

blog saya boring kan????

selamat petang... fuh.. baru balik dari SIRIM Sepang... sambil blogwalking blog kawan-kawan punye barulah terpikir.. blog saya ni makin lama makin bosan kan.. gambar dah takde.. mesti kawan-kawan bosan dah baca blog ni.. excited melampau.. menyampah kan dengan diri sendiri.. hehehe.. maaflah teman-teman... 

sebenarnya kan saya nak sangat upload gambar-gambar best.. tapi keadaan say sekarang sangatlah tidak memberi peluang langsung untuk excited upload gambar macam dulu... kepala fenink2 dah weng-weng sangat.. uhuhu... bukan merungut ye.. cuma membentang realiti sebenar.. satu perkara lagi aku tak berani dah nak upload gambar pakai pc opis ni.. sebab dah banyak virus.. my beri hitam pun dah off terus.... sekarang pakai C3 je.. uhuhu.. nak transfer pun dah fobia...

dan realiti sebenarnya adalah...... saya dah lupa mana saya letak kamera saya.. tulun.. hehehe.. dah banyak kali Mr J tanya mana kamera... tapi aku diamkan je..jangan bagitau Mr J ye... nanti dia dah banyak duit sangat baru kita bagitau ek.. masa tu mungkin dia tak marah.. harap-harap dia cakap camni " oh hilang. ok jom kita beli LUMIX model baru tu....." harap-haraplah kan.. amin~~~ tolong doakan ye kawan-kawan.....

Monday, November 14, 2011

week 12++

Alhamdulillah.. dah masuk 3 bulan kandungan aku. aku bersyukur sangat2. walaupun diuji dengan macam-macam keadaan. si tecit sangat kuat. semoga terus kuat ye anak mummy... aku bersyukur sangat-sangat semasa arwah abah sakit si tecit ni behave sangat-sangat. aku langsung takde muntah-muntah. pening. walaupun makan sekali sehari aku masih mampu bertahan. si tecit sangat memahami. Alhamdulillah.... 

selepas pemergian abah. aku kena buat checkup sebab dah lama postpone. klinik seri putra hari-hari call aku mintak tarikh appointment baru. at last aku mintak buat checkup di kampung je. so, tarikh 30 oktober aku buat checkup kat Pekan. berat naik 4kilo. o mak ai. serius aku takleh terima hakikat. sebab aku rasa aku tak makan banyak. doktor kat sana suruh aku standby minum air gula. aku mintak untuk checkup semula di Klinik Sri Putra.

bukan takleh terima hakikat. tapi macam unbelieveable.. nasib baik doktor tu ok je.. balik timbang kat Klinik Seri Putra. naik 2 kilo je. see.. i told u.. hehehe... siap tanya misi lagi.. kena minum air gula ke? misi tu jawab takyahlah. biasalah awal kehamilan kita selera makan. cuma nanti berjaga-jaga ye.. hehe.. suka tau misi ni. since aku first wat buku merah lagi... ramah gile... so, next appointment adalah 6 Disember 2011. doakan semuanya selamat....

perut dah nampak membulat sangat sekarang. ada yang menyangka aku pregnant dah 6 7 bulan hehe.. sebab aku asalnya memang gemuk... Aidiladha baru-baru ni, ma (my MIl) bagi 2 pasang baju preggy. suke2... Kakak.. jangan jeles ye... hehe... nielah untungnya bila menantu sama saiz dengan mertua kan... tapi kan.. malu lagi nak pakai. nanti-natilah..

sekarang kan Mr J dah excited listkan barang-barang keperluan baby.. siap suruh aku tanya mak lagi dah boleh beli belum. haruslah mak cakp NO kan. mak cakap 5 6 bulan bolehlah beli-beli. Last sekali Mr J cakap besen mandi je. bolehlah beli ek?? aku dah segan ngan mak. besen pun besenlah abang oi...


Al Fatihah......

Assalamualaikum... lama rasanya tak menaip.. tak berblog.. bukan menyepikan diri. cuma kesempatan tak ada... keadaan tidak mengizinkan. dan cuma untuk pulihkan balik semangat....

tanggal 29 Oktober, bapa mertuaku (abah Mr J) telah pergi untuk selama-lamanya. meninggalkan kami... pemergiannya sangat mengejutkan dan buat kami hilang semangat untuk sebentar... perginya seorang insan, seorang ayah yang penyayang, yang kuat semangatnya.....

Arwah abah meninggal akibat kanser paru-paru yang hanya dikenalpasti 2 hari sebelum arwah pergi untuk selama-lamanya.  sebelum tu, abah pernah sakit. pergi klinik, hospital. diberitahu hanya gastrik, kemudian lelah. lepas tu paru-paru berair. tapi arwah abah kuat. dia merelakan setiap apa je yang doktor buat kat abah. aku ssedih bila tengok tangan abah lebam-lebam. selalu dicucuk. bila abah dibedah. abah terlantar. tapi semangat abah kuat. mahu bercakap walaupun tak bersuara. abah tulis setiap apa yang abah rasa di kertas. hati aku tak sanggup. apatah lagi anak-anak kandungnya...

apa yang aku terkilan. abah tak sempat tengok cucu sulungnya. Abah excited bila tau aku pregnant.. abah dah start bahasakan diri abah dengan nama tok abah. bahasakan adik Mr J yang paling bongsu nama Pak su Iwan...

semoga allah mencucuri rahmat ke atas roh abah.. dan ditempatkan di kalangan orang-orang beriman... Al-Fatihah untuk Allahyarham M Adnan Bin Jantan. amin~~~