besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Thursday, October 31, 2013

Sejuk perut tengok Yaya!

maaf gambar blur.. tukang snap kesejukan.
 
Alahai sejuk perut tengok anak dara aku sorang nih. Balik kerja petang semalam, hari hujan. Aku letak tudung atas kerusi je. Pastu si anak dara amik. Hulur kat aku. Mulut bisibng sekali.
"Mama... Nak..."
 
Oh nak pakai. Anak dara aku ni belum pandai panggil Mummy Daddy tau. Seba dah ramai sangat biasakan diri mama dengan dia. Dia pun mama jugak. daddy pun jadi mama. Bila daddy ajar daddy! Papa katenye. Adess. Ape jelah anak oi...

So, aku pakaikan tudung tu kat dia. Suke sangatlah dia. Nampak daddy nak snap gambo lagilah nak pose macam-macam. Daddy lah seronok melayan.

 Dah banyak perkataan dia boleh sebut sekarang di usianya 1 tahun 5 bulan. Banyak cakap tapi tak paham butirnya. Cuma ada yang jelas yang kami paham.

"Mama.. nak aik"  ~ mama nak naik. 
Nak masuk pun aik. Nak keluar pun aik. Nak turun pun aik.
 
"Mama.... aaddiikkk...."
Ni time kalo adik yang pengasuh nya menangis. 
Nampak baby duk dalam stroller pun dia panggil adik..
 
Sesampai je kat rumah pengasuh dia. mesti masuk dalam rumah panggil "tattakk...." means kakak...
Abang pulak dia panggil "abamm.."
 
"Mama... akkittt.." ini ayat memang buat aku rasa nak nangis terharu. Dah besar anak aku. Kalo dia sakit mesti dia mengadu manja. Biasa kalo kaki tersepak mainan ke. Kepala kena meja ke. Jatuh ke. Dia tunjuklah kat mana sakit.. Uwaa.. Sekejap nye masa berlalu..

Tapi susu payah dia nak sebut. Kalo aku ajar "SUSU".  Dia akan buat "shosho".  ahahaha. Comel je sebut gitu...

Hari tu Yaya kena buli dengan budak kecik. kesian dia kena tolak ngan budak kecik tu. Kena cakar muke. kena lepuk. Tapiii.. Yaya tak balas pun. NAsib baik. Redha je apa orang buat kat dia. At last budak tu nangis sebab tak puas hati. Tapi Yaya tetap tak balas. Abis-abis dia larikan diri je. Kesian anak mummy. Be strong ye! Biar orang buat kita. jangan kita buat orang. Cewwah. First learning untuk Yaya dalam kehidupan.


Penyejuk hati Mummy ngan Daddy.. Semoga menjadi anak solehah sayang..

Resepi Kuih Temosa.

Assalamualaikum.. Lama sungguh tak update cite kan. Seriously sibuk. Ada masa gap setengha jam macam tak puas nak lepaskan lelah. Nak update entry. Hari ni agak free sikit. Nak share resepi sikitlah.


Ha.. Inilah temosa. Luarannya adalah kulit karipap. Tapi intinya adalah ikan dan kelapa. Kat Selangor Kl tak dapat nak cari nih. Hanya di pantai timur je boleh dapat dengan mudah. Especially, kampung aku. Hehehe. Aku memang suka sangat dengan temosa ni. Kadang-kadang tempah frozen kalo balik Kuantan untuk bawak ke Bangi.

Oh Gamabar aku nih kalo kira dipanggil Temosa Diraja. Sebaaaab ada telur.. Temosa biasa takde telur. Tapi sebab nak makan sendiri perut sendiri haruslah nak special kan. Hehehe.

Resepi TEMOSA:

Untuk Inti:

5-6 ekor ikan sardin/selayang ~~ Direbus dan ambil isinya
Santan dari sebelah kelapa.
4-5 biji bawang merah ~~ dibelah
1-2 cm halia ~~ Ditumbuk lumat.
Sedikit halba.
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara-cara untuk inti:

- Masukkan isi ikan dari ikan yang direbus tadi dan masukkan santan sekali serta bawang merah. Blendkan semuanya.. Hingga isi ikan hancur.
- Masukkan hasil blend tadi ke dalam kuali. Bukan tumis je. Masak bagi kering je. Kacau supaya tak melekat pada kuali.
- Bila hampir kering perasakan dengan gula dan garam. Masukkan halba. 
- Kacau hingga kering lembap. Jangan terlalu kering. Kurang kick. hehehe.

Inilah gaya intinya.

Untuk Kulit.

Tepung gandum ~ Aku tak pasti sukatan sebenar. Tapi sediakan dalam kuantiti sikit dulu.
2 sudu minyak masak ~ dipanaskan terlebih dahulu
Secubit garam.
Air.

Cara-cara:

- Masukkan tepung ke dalam bekas/besen. Tambah garam. 
- Masukkan minyak masak yang dipanaskan ke dalam tepung tadi dengan hati-hati ye. 
- Kacau adunan dengan tepung dulu. Pakai senduk kayu je. Kang melecur tangan tu pulak.
- Tambah air ke dalam adunan. Barulah diuli menggunakan tangan, Uli sehingga menjadi doh.


Kalo nak buat temosa Diraja rebus telur dahulu. So. Jadilah temosa.. Nyum nyum..!!

Monday, October 21, 2013

Yaya kuat makan!

Salam Isnin. Chewwaah.. Kenapelah malas sangat nak update blog ni. Padahal kan setiap moment tu snap je gambo. Sampai ke Mr daddy pun dah jangkit. Buat apa-apa je nak snap gambo. Ape je moment best. Makanan best nak amik gambo. Tapii kaann... Aku jadi alahan betul ngan pc ni. percaya tak aku taip sekarang taknak pandang skrin pun. Sakitnye mata.... bilalah boleh buat spek ni. Rabun ke silau ke??

Lately kan. Aku banyak post gambar Yaya makan. Gambo makanan Yaya. Gambar makanan mak bapak Yaya. hehehe.. Motipp?? Takde motip. Just gemor tengok my demuk tu makan. Jahat kan aku panggil Yaya demuk. Dah gemuk sungguh anak aku tu. Tapi demuk tak sama dengan gemuklah. Demuk still nampak comel-comel kan..

Back to the point. Yaya sekarang selera makan dia macam kapal laut di tengah laut. Kejap melonjak-lonjak macam orang tak cukup makan. Kejap turun macam nak suruh mak bapak dia kenyang makan kononya dia beralah. Adoi... Mak nya dah semangat masak bagai-bagai. Mood dia up and down pulak.

Tapi kalo dia dah berselera mak aih. Seram pulak aku. Tapi syukur jugak. Makanan nya tak memilih. Tak cerewet. Duduk dengan aku kerap mintak pasta. Makaroni ke spageti ke. Dengan pengasuh pandai pulak makan nasi je. Mungkin kat sana ada kawan boleh makan.

Ni dia habiskan telur puyuh. 3 cucuk dia sorang makan.

Makan makaroni cheese. Western gitu..

Ni aku buat cucur kentang + ayam.

Pebret dia keropok ikan Terengganu yang selalu dibekalkan oleh ciklong.

Tengok. Tak padan dengan kecik. Aku cabut ulas-ulasnya dia taknak. Sekali ngap terus masuk mulut..

Malam-malam hari aku masak nih. Asalnya aku yang lapo sebenarnye. Suap sikit kat dia. Wah. Laju kemain dia makan. tak sempat aku nak potong urat-urat fetucinne tu dia tarik ngan tangan je.

Muka heaven dia dapat makan. Geram aku tengok.. 2 mangkuk tu habis dimakannya.

Ni paling latest. Weekend baru ni aku masak tumis air kobis panjang, carrot, suhun, fucuk ngan telur. menambah-nambah. Paling obvious dia mintak kobis ngan carrot... Mr Daddy suka sangat anak dia suka makan sayur. Sebabnyeee... bini dia tak suka makan sayur. Babap bini dia. Aisshh.. tapi kan since ada anak yang suka makan ni. Mummy terpaksa masak sayur jugak. Kena korbankan rasa sombong pada sayur... 

Ada orang tanya aku. Camne nak didik budak ni makan sayur. Sebab anak macam fobia dengan sayur. hehehe. Apa petua nya? Seriusli, aku takde petua specifik. Cuma aku boleh akui dengan memberi puri di awal pemakanan anak-anak kot membantu. Aku tak berani nak kata ia kebenaran. Sebab baru sorang anak. Lain anak lain ragam kan. Cuma aku dapat katakan dari awal kita ajar anak makan sayur atau buah in sha Allah berlarutan. 

Aku tak berani nak komen banyak. sebab tak banyak pengalaman... Tapiii.. Ada yang tolong buat kesimpulan untuk aku ni. "ke mana tumpahnya kuah kalo tak ke nasi" exactly!! Dah mak bapak kuat makan. Anak pun tak lari lah... Takpe. Kita eksperimen lagi..

Friday, October 18, 2013

Produk ANM (sago)

Sebelum ni aku tak pernah share pun kan pasal kerja aku. Orang cume tau kerja Nuklear Malaysia. kerja wat bomm ke?? Soalan cliche. Nyampah tau. Tapi aku agak susah nak terangkan kerja atau produk agensi aku. Sebabbbbnye... macam tak reti bak explain. Banyak istilah sains akan digunakan. 

Dengar khabarnye, semalam bos aku masuk paper. Kosmo katanya. Pasal produk sagu dan sina gama. Aku nak share jugak. Sebenarnye aku terlibat jugak dalam projek ni walau aku bukan bos. kuikui. Dah nama nye pembantu. Aku membantu dari segi penyediaan sampel yang diperlukan untuk analisis. Sebelum bos aku approved method. Kitorang-kitoranglah akan cuba dulu resipi-resipinya. Dah cuba tu, kita akan analisis dulu conditionnye. Sesuai ke tak.

Tapi sekarang macam dah kurang. Sebab dah masuk part comercialization. Tu yang masuk paper tu... 


Ni aku amik dari emel oleh PA bahagian aku. malas nak cari paper tu. Uhuhu. Ni adalah cite tentang pemprosesan sagu/sago. FYI, makmal aku kerja sekarang terkenal dengan nama Makmal Sago. Sebab kita fokus tentang sago. Sekarang je macam-macam produk dihasilkan termasuk chitosan (asal dari kulit udang). Seronok kerja sini. Boleh gie macam-macam tempat. Teringat aku masa buat projek Oligochitosan. Buat field work di Kg Batu Gajah, perak.

 
Haa.. Tu dia boss saya.. Dr. Kamaruddin Hashim. Saya??? Memang takdelah. Sebab ni orang lain yang comercialkan. hehehe. comel je bos saya tu.

Kisah AidilAdha kami

Hari ni baru dapat update pasal raya baru-baru ni. Hehehe. Walau di perantauan (perantauanlah sangat) tapi tetap meriah. Terima kasih kepada keluarga in-law kerana sudi temankan kami beraya di sini. Hehehe..

Di pagi hari raya. aku dah terkocoh-kocoh sediakan makanan bersama MIL. Aku buat soto. MIL buat kan rendang...

Ni adalah soto hasil air tangan aku. Aku sorang je ke? Sambil dibantu biras aku jugak. Sedap woh bergedil hasil kepalan dia.

Ni rendang air tangan MIL. Terubat rindu di kampung.

Yang paling best inilah. Mak aku kirimkan ketupat pulut daun palas ni. Sedih woo takde ketupat ni. Bape hari aku wat ayat sedih nak mak buatkan. Mak aku cakap taknak buat. Sebab aku taknak balik. Sekali mak surprisekan aku. Uwaa.. Terharu. Thanx mak. Lebiu so much...

Pagi tu lepas makan-makan. Kemas-kemas. Kami ke Putrajaya. Abang ipar aku cakap no mall. Nak gie masjid katenye. Ok. kite bawak ke Masjid Putra. Ramainya rakyat yang beraya di perantauan macam aku rupenya. Hahaha..

Kita mulakan dengan gambar demuk aku nih dulu. Hehehe..

Adik ipar. MIL. Biras. Aku

Keluarga belah Mr Daddy. Ada 2 orang yang tak dapat datang. 
 
 Kenangan MIL ngan adik2 ipar aku kat Masjid Putra

 Budak ini sungguh lasak. Tak padan ngan anak dara. ape pun tak takut.


Love these pics...



Bicara Rohani bersama Ustaz Don Daniyal

Salam Jumaat. Kejap je jumaat. Semalam tak dapat update blog. Aku ke MOSTI, Putrajaya. Menghadiri Bicara Rohani. Ustaz Don Daniyal bagi talk. Tajuknya adalah "Suci Hati, Suci Jiwa". Alhamdulillah. banyak input aku dapat. Perbetulkan mana yang salah. Buka minda pasal gerakan syiah jugak.

Comel je Ustaz Don Daniyal. Ceramah dia banyak lawak. Yess. Dia adalah ustaz yang ke dua aku suke selepas Ustaz Kazem Elias. Sebelum ni aku jarang tengok 30 minit bersama Ustaz Don. Lepas ni kena tengoklah.. Hehehe....


Cewwah. Siap bagi bukti lagi tu. Seronok menghadiri kelas-kelas agama nih. Dekat Bangi ni banyak je kelas agama diadakan di Masjid terutama masjid seksyen 9. Pastu di pusat tahfiz dekat seksyen 16 pun ada. Bersebelahan Maybank dan Pejabat Pos. Situ biasa setiap hari Sabtu. Ustaz Don pun biasa ada.

Hati ni nak sangat pergi. Tapi confirm tak dapat fokus kalo bawak Yaya. Lagi pulak Mr Daddy kan kerja Sabtu Ahad.. Kenalah berkorban. Selalu berdoa semoga diberikan kesempatan untuk menghadiri majlis-majlis ilmu. Sementara tu, grab je apa ada depan mata...

Wednesday, October 16, 2013

WW again!!


 Entah kenapa suke tengok gambo ni. Kalo tengok je mesti aku tersenyum sensorang. Empat beranak. Alahai si demuk tu. Berjalan mengalahkan orang besar... Tergedek-gedek..

WW~~ Beraya ala-ala perantau



Salam AidilAdha... 



Monday, October 14, 2013

Selamat Hari Raya AidilAdha.

Di hari Raya terkenang daku pada si dia. Sob sob.. Uhuhu. Sedih. Berdendang perantau kejap.. Siapakah si dia itu??? Haruslah mak saya.. Rindu sangat...

Pada hari ini, di kala ini. Aku masih di opis. Hahaha. Kedekut cuti punye olang kan. Actually aku tak balik kampung for dis AidilAdha. Aku beraya di sini. Bersama Mr Daddy, yaya daaaannnnnn My mother in law dan ipar duai ku datang. Wahh.. Terasa diri disayangi. Tapi sedih jugak tak dapat beraya bersama mak aku. Redha jelah. Ada jugak yang sudi nak menemankan kami di sini.

Reason nape tak balik??? Mr daddy kerja. Kalo ada yang cakap. Alah. Amiklah cuti. Amiklah MC. Memang. Kalo niat nye memang macam tuelah. Tapi dah jadi kes menzalimi orang lain. Sebab kerja Mr Daddy adalah menjaga penagih-penagih yang nak berubah. Aidilfitri lepas officemate dah bagi peluang Mr Daddy pulun cuti raya. So, kita consider dengan orang pulaklah... Kan?? Give and take lah..

Ada pulak orang tanya aku. Lorr.. Baliklah sensorang. Naik bas ke?? Aku??? Sukee sangat nak balik. Rindu sangat kat mak... Tapi tak tergamak pulak aku nak tinggal Mr Daddy sensorang walaupun dia boleh balik malam raya. Tapii.. Pikirkan keselamatan takpelah. Aku mengalah. Mood sedih lagi.... pikir jugak 3 4 hari ni kalo tinggalkan Mr Daddy. Apelah nak dimakannye.

Dulu pernahlah tinggal dia sensorang untuk sehari. Pagi esok tu lepas abis kerja dah cabut balik ke Kuantan. Dahlah dia tak tido semalam tu.Rindu anak katenye. Kecik hati tak rindu Mummy. Hati mana tak risau nak biarkan Mr Daddy drive sensorang. Oh tidak. Inilah pengorbanan di AidilAdha. Uwaaa.. Jangan poyo..

Dah taknak menceceh lagi. Mengarut je bercakap bila lapo. Nak balik rumah jap kat sebelah opis ni. Nak makan nasi lemak air tangan mak mentua. Hehehe.

Salam AidilAdha dari kami sekeluarga.

Friday, October 4, 2013

Mari men"sushi"

Aku sekarang addicted gila dengan sushi. Tapi kalo beli set mesti tak cukup. Sebaaab kena share. Beli dua set pun tak cukup. Tiga pun tak cukup. Macam masuk celah gigi je Kuat betul menghadap sushi. 

Satu hari tu, ada kawan aku post dia buat sushi kat sekolah tempat dia mengajar. dia mengajar sekolah cina. aku pun ape lagi request ler. Dia pun ajak datang rumah. Kebetulan baby boy nya ada. ingat lagi tak Tariq Irsyad. Anak angkat aku tuh.  Biasa kalo hari bekerja Tariq duduk rumah Tok dia kat Kedah. Ni sementara nak raya haji dia mai duk KL pulak. Awat aku pulak duk cakap kedah.
 
Ahad lepas seperti yang dirancang.  Bertemu di Keramat. Ramai pulak berkumpul. Hehehe. Eta masak gulai lemak tetel dengan rebung. First time makan. Gambar? Tak hado. Lupa bawak kamera. Sebab otak fokus nak baut sushi je. Kehkeh..


Ni bahan-bahannya.. Bawak sikit sorang. Sebab ada yang jumpa barang tu. Ada yang tak jumpa. 

Tengok tu makcik gemuk tu gigih menggulung sushi. Sambil dibekalkan air sejag. Berbaju kurung okeh. Hahaha. Nak pergi kenduri kahwin student terus cancel sebab tuan rumah tak bagi balik. Hadoi...

Inilah hasilnya. Ni dipanggil kimbap kan?? Banyak yang hasil. Sambil makan sambil ngap. Tapi aku rasa kekurangan sesuatu. Wasabi. Yess.. Tanpa wasabi ibarat makan ayam goreng tanpa sos. Ermmmm.....

Tapi tuan rumah bekalkan nasi sushi yang berlebihan. reason?? Aku hantu sushi katenye. Tuan rumah tak makan. Dan dibekalkan jugak seaweed.


Tu diaa. 3 bungkus sekali bagi bawak balik. pakej bambbo mat lagi. Gila perli. Kebetulan pulak ada tuna mayonis. Ermm. Aku pun godek-godeklah lagi...

Hahahaha. jadi jugak sushi tuna. Memang rakus makan. Tak offer pun kat budak demuk Yaya. Kesian dia makan biskut tiger je... Taknak aku ajar dia makan benda gini. Takut tak digest betul-betul...


Wednesday, October 2, 2013

Cream Puff

Cream puff ni aku buat malam minggu baru-baru ni. Berhajat nak ke rumah kawan aku di Keramat. First time buat kot. Hehehe. Menjadi jugak. Walaupun kurang manis. Aku ambik resepi dari mana ntah. Lupa dah.. Terima kasihlah pada semua yang share resepi.

Sorilah sebab gambo macam gelap sikit. Ntah macam mana setting pun aku tak tau. Nak adjust lama-lama si bambam Yaya dah meronta-ronta dah nak makan. Hehehe.






Dah macam kuih semperit dah. Spoil betul lah gambo ni gelap-gelap gitu. Adess...




Inilah hasilnya. Aku terus transfer masuk dalam tupperware. Nak masuk peti lah kononnya...



Tuesday, October 1, 2013

Aku dan Encik Polis trafik

Pagi tadi macam biasa aku hantar Yaya pergi rumah Mama Nor nya. Ondeway tu memang selalu ada road block tau. Sekarang ni aku agak cuak sikit sebab lesen aku belum renew since besday hari tu. Masalah utama aku tak sempat. Bila ada kesempatan aku pergi JPJ penuh sangat. Lunch hour sejam. Pastu pergi pejabat pos tunggu punye tunggu sekali OFFLINE! Adess.. Memang menguji kesabaran.

Jadinya aku belum renew lagi. Nak jadi kebetulan hari ni. Ada road block lagi! Hari ni aku bawak Cik Is Mr daddy. My Kan masuk bengkel. Tak sihat sikit. Asma kot. Hahaha.

Nasib baik road tax hidup. Aku pakai seat belt. Yaya pun pakai seat belt. Sekali. Encik polis tengok semacam kat kereta aku dari jauh. Dia tahan wei.. Aku dah cuak. Alamak. Kete Daddy ni over modified ke. Tinted gelap ke. No plat tak lepas spec ke. Sebelum ni ok je.



Dia suruh ke tepi. Sambil tangan tunjuk kat bawah kete. Argghh. Plat ke?? Kebetulan pulak ada 2 orang lagi encik polis kat depan tu. Dia tengok aku tengok kereta. Aisshhh.. Bikin stress.

Aku pun keluar dari kereta. Encik polis pun tunjuk kat bawah kereta. Ada berjuntai apa ntah. Aku pun tengok. Rupa-rupanya, lampu bawah Cik Is dah roboh. Adess. PAtut dari tadi ketang ketung ketang ketung. Ingatkan aku seret batu ke apa. Encik polis tu cakap. "Awak sangkut je". Sambil gelak-gelak. Aku pun sangkut je. Hahahaha. Mengikut arahan betul

Padahal dalam hati ni cuak gila. Jangan dia mintak lesen sudah. Aku pun say thanx. Cabut dengan keadaan cool. Pastu gelak sorang-sorang. Budak kecik sebelah aku buat muka pelik.

Terima kasih encik polis concern abaout me. Cewwahh. Nanti saya renew lesen. Saya janji!!