besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Monday, December 31, 2012

Kelakar wei Zizan!!

Korang tengok tak Maharaja Lawak Mega Jumaat baru ni?? Aku tak dapat tengok yang live okeh. Ada sikit frust di situ. Sebab Yaya meragam and Mr Daddy ada operasi malam. Satu lagi statement yang tak boleh blah dari hamba Allah tu. tadi pasal gemuk. ni statement "ko ingat ko kerja AADK aku takut ke??". Wah gitu ayat. Wahai hamba Allah. Mr Daddy kerja AADK bukan nak suruh orang takut. Rezeki dia kat situ. Alhamdulillah. Kerja tetap. Kerja nak tanggung anak bini. Kalo ko bukan penagih atau mat pit atau whatever. Tak perlu takut kan? unless kalo urin ko positif. Pikirlah ye sebelum nak buat statement kelakar tu. Hadoi...

Balik semula cerita pasal Maharaja Lawak Mega. Spoil mood. GGGrrrrr.... Aku tengok yang ulangan keesokan harinya. Aku takleh blah betul tengok aksi Zizan ni wei....

kredit to jozanlovers.
Keras perut wei tengok part Zizan buat aksi ni..
Teringat zaman sekolah dulu. kalo nak betulkan tudung macam-macam gaya. Ada gaya yang main tolak pakai jari, yang tolak pakai angin tiup siu siu.... Ada yang jenis pakai plastik kat dalam tu. Ada jugak yang jenis tenyeh lilin dulu sebelum gosok kan. Dan aku paling ingat, aku pernah buat gini wei. Sampai terjelir-jelir lidah. Sebab nak cepat. Tapi over pulak Zizan buat. Sampai aku tersepak walker Yaya geli hati sangat. terpinga-pinga Yaya. kesian anak Mummy..~~~

Kami dan 2012

Alhamdulillah. Doa kami Allah makbulkan. Doa kalian Allah makbulkan. Kelahiran Dhiya Nashira Aalya yang bermaksud 'Cahaya Pemberian Yang Mulia' betul-betul memberi kami kebahagiaan yang tak dapat nak diucapkan dengan kata-kata. Pernantian selama 3 tahun kami Allah beri dengan sejuta rahmat. Syukur sangat Ya Allah. Akan kami jaga "Dhiya" Mu ni ya Allah dengan sebaik mungkin. In sha Allah.

Sekarang Yaya dah 7 bulan 2 hari pada tarikh 31 Disember. Ketika ini Yaya sudah pandai merangkak. walaupun hanya 5 6 langkah pastu rebah kemudian bangkit semula. 5 6 langkah rebah semula. Anak Mummy tetap berusaha. Chaiyok sayang. 


Di usia 7 bulan. Perkataan kedua dan ketiga Yaya adalah "babah babah" dan "atatata". Kalau nak tinggalkan orang Yaya laju je say "atatata" sambil lambai tangan. means Bye bye lah. Hehehehe. terharu dengan perkembangan anak. tak kisah ianya dilabel lambat ke cepat. Yang penting ada kemajuan. Kan?? Mesti ada yang tanya apa first word Yaya. first word Yaya yang kami paham adalah "ayer" bermaksud susu lah.. Memang sangat jelas bunyinya....

Sekarang Yaya dah makan 2 meal sehari kadang-kadang 3 meal kalo malam dia nak join kitorang makan. Pagi aku akan sediakan beras perang campur dengan buah-buahan. Untuk tengahari aku sediakan nasi campur sayur dan protein. Setakat ni aku bagi ikan bilis, ayam dan ikan merah. Alhamdulillah. Yaya sangat suka dengan meals yang aku sediakan.In sha Allah Mummy akan cuba variasikan lagi makanan Yaya. Mummy akan cuba belajar buat cookies untuk kudap-kudapan anak Mummy sorang ni.

Yaya sekarang tak suka pakai headband. Kalau pakai 5 minit kemudian dia akan tarik. Mungkin tak selesa kot... Takpe. Mummy tetap akan ajar anak Mummy jadi girlish gitu. Mummy cuba ajar Yaya suka patung-patung ke bear ke. Tapi nan hado. Anak dara I lebih kepada gadget. Adoi. Handphone Mummy lah jadi mangsa. Daddy tak suka bila Mummy nak ajar Yaya dengan Barbie dolls. awal-awal lagi cakap " No no..." Uhuhu.. Memang tak dapet lah...

Azam Mummy untuk tahun 2013 ni adalah nak relactation. Nak pam balik susu. Baru-baru ni Yaya batuk. kesian pulak. Sempat jugak nebulizer sekali. Adoi. Menangis anak Mummy. Tapi orang kata kalo baby menangis masa nebulizer bagus sebab banyak dia dpt sedut. yelah. baby bukan paham kalo kita cakp sedut... lepas... kan?? Bila dah jadi camtu. Aku rasa bersalah sangat sebab tak fully breastfeed Yaya. Mulalah stress. Aku pun pasang niat nak relactation lah. daddy dah support belikan carrot putih. Pastu siap nak sponsor Shaklee. uhuhu. Harap-harap usaha Mummy untuk Yaya berhasil. Walau tak dapat full tapi harap-harap adalah jugak rezeki untuk Yaya.....

Semoga Dhiya Nashira Aalya Mummy and Daddy jadi manusia yang baik dan solehah.. Amin~~

Nak tepek gak gambar kami sekeluarga. 3 budak gemuk. Sangat gemuk kan Mummy.
Kelakar bila ada hamba Allah buat statement kat daddy "ko ingat ko gemuk aku takut"
Subhanallah..... Istighfar banyak-banyak....
Nak tekan kat sini ye. Mr Daddy gemuk bukan untuk takutkan orang ye. Dia gemuk sebab senang hati dengan kehidupan dia. Sejak kahwin, dari sebelum ada anak hingga dah anak sekarang, walau diuji pelbagai ujian dan cabaran. Alhamdulillah. Dia tetap bersenang hati hidupnya.
Tambah-tambah lagi sekarang. Hidupnya sangat sempurna. Everything for family. Not only for himself.


Kenduri Abang Besar

Lama tak mengupdate blog. Hari ni aku nak pulun jugak sebelum melangkah ke tahun baru. Nak tulis apa azam dah tercapai. Apa wishlist untuk tahun-tahun mendatang. Tapi nak update dulu pasal kenduri kahwin abang ipar aku. Abang sulung Mr Daddy. Kalau perempuan adik langkah dulu sebelum kakak dipanggil "langkah bendul". Kalau lelaki?? :Langkah pukat" kot. Hehehe... Nak wat camne. Seru Mr Daddy sampai dulu..

Oh ye. Majlis pernikahan dan persandingan belah perempuan diadakan pada 21 Disember 2012 dia Manir, Kuala Terengganu. Meriah walaupun tengahari turun. Siap pengantin naik kuda lagi. Yang kelakarnye kuda terberak masa bawak pengantin. Itu aku cakpa pada biras baru aku, "Nurul, Mung berat sangat. Sampai terberak kuda tu". Pengantin gelak atas pelamin sambil jawab "tau takpe... dohlah busuk kohong"... Kitorang kalau berjumpa macam nielah bisingnya.....

Masa resepsi menyambut menantu pulak diadakan pada 25 Disember 2012 di Kg Seri Melati, Jalan Pekan, Kuantan. Dalam banjir. memang happening. Ni second time kenduri dalam banjir dalam hidup aku. First dulu masa 3 tahun lepas. Siap berperahu lagi. Kali ni air naik setakat buku lali. Agak leceh bagi mak mak sedara yang nak memasak lah. Tugas aku beli barang, tolong Kak Nor dan Kak Sal untuk buat pelamin, bilik pengantin, tolong Maksu buat makanan pengantin.

Taknak cakap banyaklah. Layan gambar jelah....

Inilah pengantinnya. M Nor Naim Shah dan Nurul Firdaus. Arabian gitu. Taknak puji lebih. Nanti kembang si Naim.

Anak dara I sorang nih nak jugak try naik kuda. Jeles ngan Ayahlong ye sayang. Nanti mummy beli sekor ye. yang ada lagu-lagu tu..

Berseri-seri pengantin...

Ni keluarga besar Mr Daddy. Untung Yaya. Nek Ma dan Onni ada bersama dia. 
Nape aku rasa ketebalan melampau ek pada diri aku?? uhukuhuk...

Outdoor lah konon. Depan rumah je ni. Tapi aku suka gambo ni. Like real!

Oh sweetnye... Ni bukan sungai okeh. Ni adalah kawasan banjir. Nak tengok lagi real banjir rumah Ma masa kenduri??

Tu dia banjir... Cabran betul. Tapi tetap meriah Alhamdulillah...

Alhamdulillah selesai jugak Majlis Perkahwinan plus Majlis Aqikah Yaya jugak telah disempurnakan. Kami berniat Aqiqah seekor kambing. Lega rasanya. Kepada pengantin, Semoga berbahagia hingga ke syurga. Tabah hadapi liku rumahtangga. Jalankan tanggungjawab seadanya. Kalau ada masalah. Rujuk pada yang pakar. Semoga dikurniakan anak yang soleh dan solehah.... Amin~~~
 
 


Friday, December 14, 2012

Kisah Pengasuh Yaya

Salam Jumaat. Petangnya baru nak post kan. Pagi-pagi tadi blogwalking je. Aku pun tak tau relevan ke tak aku update entry pasal pengasuh Yaya. Tapi aku rasa mungkin untuk appreciate beliau aku patut tulis jugak. Untuk tatapan Yaya akan datang InsyaAllah..

Pengasuh Yaya a.k.a Mama Nor berusia 31 tahun. Mempunyai 3 orang cahaya mata. Paling bongsu 3 tahun. Orangnye kecil molek je. Alhamdulillah aku dipertemukan dengan orang yang baik untuk mengasuh Yaya sementara aku dan Mr Daddy pergi kerja untuk sesuap nasi. Chewwahh.. Aku bercerita setakat dia menjaga Yaya dari umur 2 bulan lebih sehingga sekarang dan In sha Allah sehingga Yaya betul-betul berdikari dan masuk pre-school. 

Aku bersyukur orangnya tak cerewet dan aku jugak tak cerewet. Dia menjaga Yaya ibarat anaknya sendiri. Dan ketiga-tiga anaknya sangat sayangkan Yaya. Terutama anaknya yang bongsu. Dari membahasakan dirinya Baby dan sekarang sanggup convert kepada panggilan Kakak dan memanggil Yaya dengan panggilan Baby. Bekas jiran aku pun akui benda ni . Sebab Kakak sangat marah kalau sesiapa ambik Yaya. Sebab kadang-kadang jiran aku yang lama ada jugak ambik Yaya buat main. Sampai tahap dia tunggu kat rumah orang tu selagi tak pulangkan Yaya. Tapi kalau aku dah ambik Yaya tu dia paham lah. 

Alhamdulillah. Yaya dijaga dengan sempurna. Makan minum Yaya terjaga. Mama Nor sangat manjakan Yaya. Dan paling aku terharu. Kelmarin aku nak pergi kerja. Masa hantar Yaya. Mama Nor yang tengah dukung Yaya. Cakap kat Yaya. " Amin dengan Mummy. Mummy nak pergi kerja." Dia ambik tangan Yaya hulur pada aku. Aku ambik tangan Yaya bawak ke mulut. Yaya cium tangan aku. Pastu senyum-senyum. Aduh anakku. Buat aku rasa nak ambik anak tu dakap semula. Taknak pergi kerja. 

Aku menangis masa turun tangga. Menangis terharu. Sumpah. Aku lupa untuk mendidik Yaya sebegitu. Bukan alpa. Tapi aku teragak-agak. Bilakah masa yang sebenar. Mama Nor orang yang aku hormat. mampu menjadi pendidik pertama untuk anak aku. Patutlah Yaya tak pernah menangis saat aku hantar dia. 

Pernah jugak Mama Nor offer diri untuk buat makanan Yaya. Tapi atas nasihat mak. Aku rasa baik aku sediakan sendiri makanan Yaya. mungkin sekarang aku mampu buat lagi bubur Yaya. Sebab masih boleh frozenkan makanan dia. Mungkin bila dah Yaya makan umur 2 3 tahun Aku tak sempat siapkan 2 meal sehari untuk bekal Yaya. Mungkin aku serahkan pada Mama Nor. Wallahuallam....

Aku berterima kasih sangat pada Mama Nor. Kerana sudi menjaga Yaya dengan baik. Tak dapat diluahkan dengan kata-kata rasanya. Sebab tu aku sanggup hantar jauh tapi hati aku tenang. Aku bersyukur pada Mu Ya Allah.

Wednesday, December 12, 2012

Suntikan Perancang

12.12.12. Cantiknya tarikh hari ni kan. Semoga hari ni adalah hari indah untuk dikenang akan datang kan. Lepas ni takde dah tarikh lawa 13.13.13. Mana ada bulan 13 kan?? uhuhu.. Apa kena mengena kan dengan tajuk tu. Yeah! Hari ni kali ke 3 aku kena ambik suntikan depo tu. Kenapa perlu ambik suntikan?? Hehehehe..

Pada asalnya sebelum bersalin aku kononnya taknak ambik sebarang perancang. Tapi aku bersalin secara c-zer. Nurse cadangkan aku kena ambik jugak. Masa umur Yaya dah sebulan. Nurse terus buat appointment terus untuk cucuk aku. Asalnya taknak ambik apa-apa lagi perancang.Tapi Mr Daddy beria-ia suruh ambik. Dia risau kalau luka dalam tak betul-betul baik lagi. Lagipun kami tak lah tergesa-gesa atau tamak untuk dapatkan rezeki anak. Kami menunggu kelahiran Yaya lama. Bagi lama sikitlah Yaya bermanja dengan kami.Itu pendapat kami lah kan. Jangan dikecam statement ni tau. Semua orang pun ada hak dan pendapat sendiri dalam perancangan keluarga sendiri kan.

Emm.. aku pun takde lah niat nak ambik lama-lama suntikan ni. sebab banyak aku baca kesan yang tiak baik kalau ambik lama-lama. Tengoklah dalam setahun setengah ke. 2 tahun ke. Nak yakinkan diri ni takut luka dalam. Bukan menolak rezeki tau. Cuma cari masa yang boleh bernafas dengan baik....

Eh. Hari ni hari rabu kan. Patutnye wordless. Tapi dah berjela pun. Tapi sekarang ni macam malas nak bukak kamera. pastu nak transfer gambar. Rasa penat sikit. Banyak kerja kot lately. Biasa takde keje kaan?? Hehehe. Ni leh request Samsung Galaxy Camera ni. Tunggulah harga dia menjunam seribu ringgit malaysia. Aku nak grab satu. Senang. Snap gambar upload terus... Uhuhu.... Amin~~

 

Friday, December 7, 2012

Penat!!

Penatnye.. Nak rehat. Punyalah penat tak sempat nak update blog. Walau satu entry. Keje banyak. Nak rehat. Uwaaa.... Dah berminggu ke hulu ke hilir berjalan. Alhamdulillah. Seronok. Minggu lepas bawak mak gie jalan-jalan Kat IKEA dan GM Klang. Shopping? Biasa-biasa je. Azab nak tunggu gaji. Tapi kaki tetap nak berjalan. Hehehehe..

Cadang minggu ni nak rehat. Tapi ada officemate ajak join pergi Raub. Kampung dia. Nak melantak durian kat sana. Digoda pulak dengan musang king. Pergghh.. Tergoda wei... Bagitau Daddy. Daddy cakap keputusan malam ni sebab malam esok Daddy ada kerja. Kalau dapat tukar orang leh join. Boleh terlajak ke Cameron Highland kejap lalu ikut Sungai Koyan. Borong teh kat Ladang Boh pulak. Tak puas pergi hari tu. Hope tak hujan. Harap-harap Daddy dapat tukar orang. Amin~~  Emm... Hilang plan nak rehat kat rumah. Kurang 2 minggu lagi kenduri abang ipar pulak. Harus sibuk kan... Yelah. Abang besar nak kahwin. Dulu abang ipar aku nielah selalu duk sibuk time kenduri kahwin. Sesiapa saja dalam keluarga. Kira orang penting jugaklah. Tapi kalau ada yang tak mengenang budi nak membalas balik pengorbanan abang ipar tak tau lah kan. Lepas tu lah nak organize makan angin pulak. Langkawi ke. InsyaAllah ~~~