besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Thursday, September 22, 2011

Alkisahnya...

salam semua... aku sebenarnya serba salah nak cerita. tapi niat di hati ni nak share jugak kan berita gembira bersama kawan-kawan semua. pertama kali berlaku dalam hidup aku selama bergelar isteri. rasa excited tu tipulah kalau takde kan. tapi masa yang sama aku takut sebenarnya. sebab semuanya masih di peringkat awal. risau melebihi segalanya. tapi aku pegang kata-kata "semuanya kehendak Allah, dariNya kita datang kepadaNya juga kita kembali".

Aku bersyukur pada Allah atas segala rezeki yang Allah bagi pada aku. teringat aku di saat kami diuji dulu. ujian yang hebat. kami hampir patah semangat. tapi ianya berlalu begitu saja. tapi sekarang Allah gandakan hadiah untuk aku. pada hari ulang tahun kelahiran aku yang ke 25 pada 19 september 2011. Allah bagi aku peluang untuk hidup sebagai seorang isteri 100% iaitu di sisi suami. Allah permudahkan pertukaran Mr J tanpa kita duga. tak terpikir aku. sampai saat ni kitorang masih terasa macam PJJ. time keje jelah. dah balik rumah tak rasa dah.

selepas ulang tahun aku pula Allah bagi lagi berita gembira untuk kami. aku positif mengandung. cuma doktor tak bagi tempoh berapa minggu. mungkin terlalu awal. cuma doktor hanya expect due date nya sahaja..

sepatutnya cik peod tu datang 15 september. aku tak expect apa pun. cuma pada 16 september malam belum ada tanda-tanda nak peod. aku dah start pikir. berharap tu 10% je. tapi wat tak tau je. Mr J pun sama. 16 September siap bergumbira lagi di Sabak bernam, di i-City Shah Alam. 17hb pergi Bahau majlis bertandang sepupu Mr. J. 18hb september masih aktif aku ke hulu ke hilir beli barang, masak2 untuk jamuan kat rumah sewa kitorang. masih tak expect. cuma Mr J mintak aku cek sebab nampak aku melasak sangat katanya. aku tanya mak. mak jawab biar lewat seminggu lebih baru cek..

tapi aku duk agak-agak lagi. risau pun ada. takut nak mengharap pun ye. walau sebenarnya mengharap.. isnin petang mr J belikan UPT tu. dia nak aku cek pagi tu. memandangkan kerja ku tak macam orang lain. kerja aku kat makmal adakalanya perlu bergerak dan angkat barang berat. pagi 20 September. aku bangun 5.30 pagi. kononya nak sahur untuk puasa ganti. teringat pada UPT yang Mr J beli. aku pun meng'test". mr J masih dibuai mimpi. aku tengok mula-mula satu line naik dengan lajunya. pastu bila sume merah dah clear. tiba-tiba ada  dua garisan merah. aku terpikir yeke ni? keluar toilet tengok plastik UPT tu kot2 expired. tapi expirednya 2012. aku tunjuk pada Mr J. mulanya Mr J senyum. pastu dia senyap. dia tanya aku "betul ke? ke alat tu rosak?" aku dah menggelabah. Mr J bangun terus. tak tidur-tidur. duk belek-belek UPT tu.

esoknya pulak. Mr J suruh beli sekali lagi. cadangnya nak test pagi Jumaat je. Mr J dah tak sabar sangat suruh aku cek pagi rabu jugak. jam 5.30 pagi aku bangun untuk sahur (last puasa sunat 6). aku cek jugak. pun sama double line. aku tunjuk pada Mr J. dia senyum. pergi kerja pun senyum je. tengahari tu dia ajak aku pergi klinik confirmkan dengan doktor. lunch hour kitorang ke Klinik syifa. 

mulanya doktor cakap kalau 2 kali double line. maksudnya memang confirm lah. aku masih ragu-ragu. kira nak air tangan doktor jugaklah kan. hehehe. Doktor tu baik sangat. siap dia cakap "entah-entah awak punye strip lagi mahal dari saya punya". aku cakap takpe nak doktor jugak sahkan..

alhamdulillah doktor sahkan aku mengandung 4 minggu lebih. tak tau nak cakap apa. semuanya tak diduga. semuanya datang serentak. aku bersyukur sangat-sangat. sekurangya diberi peluang untuk tengok double line upt aku sendiri.....

dalam masa yang sama aku takut jugak. masih di peringkat awal.... doakan semuanya berjalan lancar ye.... aku jugak doakn kalian semua dapat berpeluang rasa jugak. aku dah lalui betapa payahnya untuk nak dapatkan double line tu kan.... tau sakitnya dicemuh macam-macam. cuma kita kena percaya kun fayakun. kalau Allah berkehendakkan rezeki pada kita, Allah akan bagi. lambat atau cepat. semua yang berlaku akan datang dengan hikmahnya..... tempoh menunggu satu yang menyiksakan. tapi sebenarnya tempoh menunggu itulah hikmah. percayalah. doakan saya dipermudahkan semua urusan ye kawan-kawan.... 

terima kasih juga pada kawan-kawan yang selalu bagi semangat. 

9 comments:

dd dudu said...

ayu jangan angkat2 berat ye. mencangkung sambil berus2 pun jangan seelok2nye (padahal akak selamba je wat haha)

qasehqaleef said...

insyaAllah kak. mencangkung ber** takpe kan? hehehe

Mrs Azhar said...

terharu skali baca story org2 yg ttc bjaya pregnant. kekuasaan Allah mengatasi segalanya. tahniah ye, opss salam kenal jugk.

p/s:mr J kena tunaikan nazar la ye. =)

qasehqaleef said...

tuelah. Alhamdulillah. tak diduga langsung... insyaAllah Mr J akan jalankan nazar dia yang pertama tu weekend ni. terima kasih...

lovefiezan said...

oh my cousin nk botakkan kepala ye...doakan saye pun cepat mengandung..ejam nnt tolong edah blh??nnt balik kuantan tlg ambil gmbr kawin dengan zana..

Salmi Khairil said...

tahniah..bestnya...tiap2 hari dapat berita gumbira dari teman TTC..seronok dan menbuatkan saya lebih bersemangat untuk ber TTC....
take care tau.

qasehqaleef said...

{edah} aah.. tunggu lah dia botak. doa sokmo.. ok. i'll. tapi remindkan semula ek...

{salmi khairil} terima kasih. insyaAllah esok ada rezeki untuk kawan-kawan semua.

aretyrah said...

alHamdulilah....kita suka nk dpt ank sdara bru taw...huhuhu

SYAHIDA said...

congrat jam...huhu~jge diri leklok..