besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Tuesday, July 26, 2011

Bosannya PJJ....

salam.. 3 hari tak berblog. tiba-tiba rasa macam lost sangat je.. hehehe.. semalam terpaksa cuti. sebab takde tiket. susah betullah PJJ ni. dah balik kampung takde tiket takelh balik. nak balik takde tiket takleh jumpa suami. jumaat hari tu aku punyalah kelam kabut nak cepat-cepat sampai Pekeliling. nak naik bas awal kononnya. tapi biasalah bila dah naik komuter ni perjalanan dia kan agak slow. Bangi nak sampai ke pekeliling kena bajet masa 2 jam. naik komuter nak kena tukar LRT lagi. penat? oo.. lebih dari itu.

kadang-kadang terpikir sampai bila nak macam ni. fedup? yes. fedup dengan keadaan ini. bila dikira balik berapa juta dah aku melabur kat syarikat bas ni. 6 tahun masa aku habis atas ba. asal weekend je dalam bas. peel bas pun aku dah kenal. bas mana yang cepat. bas ni berhenti RNR mana pun aku tau.

6 tahun... 3 tahun berulang Kuala Terengganu-Kuantan-Kuala Terengganu. 3 tahun lepas sampai sekarang masih berulang Bangi-Kuantan-Bangi. penat. kalaulah ada istilah lain yang nak menggantikan istilah over penat. aku dah guna. pernah ada seorang sahabat cakap pada aku. hidup aku ni seolah-olah tiada kesudahan bila berjauhan. terkejar ke sana sini. 

jumaat lepas aku balik. samapi pekeliling dah awal bagi aku. ingat sempat kejar bas pukul 7.30 malam. beraturlah aku ni panjang-panjang. samapi kaunter. dang!!! tiket hanya tinggal pukul 11 malam sahaja. aku rasa nak gila. terpaksa beli. esok nak mengajar. menunggulah aku kat situ. macam-macam manusia aku tengok. nasib baik ada juga hamba Allah yang baik boleh bersembang. satu lagi masalah bateri hs memang dah abis sangat. sepanjang menunggu tiada aktiviti SMS dan calling-callling. nak jatuh air mata pun ada. cuma terpikir macam mana nak bagitau Mr J bila dah dekat nak sampai.

bila naik bas bersembanglah aku dengan orang sebelah. baik orangnya. Thanx ida yang tinggal kat Air Putih yang kerja kat Petrosains KLCC sebab pinjamkan akak kredit nak SMS Mr J. semoga Ida diberi rezeki yang melimpah ruah. sedih tau. cuba bayangkan kalau takde sape nak pinjamkan aku kredit. kejunglah aku menunggu Mr J pukul 2 pagi tu. 
semalam naik bas pun aku menangis lagi. niat di hati nak sanagt Mr J anto. nak bersama lagi. bila aku tanya    "ada ke kerja tak petang ni?" Mr J jawab " ada meeting kot". aku terus tutup niat aku. takpelah. Redhalah naik bas. bila naik. aku tengok seat semua Bangla-bangla yang konker. bengang dah. pening dengan bau 'wangi' dia takyah cakaplah. aku pun duduk je kat seat depan sekali. Mr J suruh aku letak beg. dia cakap kalau Bangla jangan bagi duduk sebelah. kalau pompuan bagi je. aku cakaplah "kalaulah bas ni bas bapak aku senang". suka hati je kan Mr J ni. tiba-tiba aku menagis. Mr J nampak. dia suruh aku turun. dia nak hantarkan je terus ke Bangi. 

sebenarnya aku menangis sebab dah penat sangat dengan keadaan macam ni. nak sangat life macam orang lain. tak berpenat. balik kampung sama-sama dengan suami. balik rumah sama-sama. tapi tak dapat.

tak tahu lagi nak meluah pada sapa. sesapa yang ada idea tolonglah bagi idea. aku tak mintak banyak pun. cuma nak bersama dengan suami aku je. kalau dia tak dapat pindah Bangi. aku dapat pindah ke Kuantan pun berganda-ganda syukurnya. " Ya Allah. permudahkan segala urusan kami"...

2 comments:

baizura said...

Salam Ayu,

saya tertarik baca entry ayu ni sebab sy pun salah seorg yg PJJ juga. Cuma jarak PJJ ayu lg jauh berbanding dengan saya yg hanya Melaka - PJ tp tu pun dah rasa jauh sgt. Kesian kita kan...

Bai

qasehqaleef said...

tuelah.. nak sgt merasa full life mcm husband-wifw lain kan. takpe2. kdg2 ada kelebihan kita jugak kan.... insyaAllah ada peluang untuk kita bersama suami tersayang.