besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Friday, July 22, 2011

Belum rezeki kami......

kronologinya..

- 1 hb Jun adalah kedatangan cik peod tu. assume as regular customer.

-16 hb Jun. cik peod malu-malu nak kuarkan geng ramai-ramai. tompok-tompok manja je.

- 1hb Julai. ~~ eh, nape cik peod tak datang. 28 day cycle means dah lambat 2 @ 3 hari. ok takpe. mungkin start 16 kot. tunggu 14 hb kata mak.

- 14 hb Julai. ~~ tak datang jugak cik peod ni. mak dah pesan jangan makan itu, jangan makan ini, jangan buat keje berat..

lepas tu bermulalah kunun-kunun penjagaan yang manja. tak manja sangat pun. kunun-kunun. sebab everything pun kena wat sendiri kan. duduk sorang-sorang. travel lagi. Mr J dah pasang nazar. kalau positif terus nak botakkan kepala. tak sabar-sabar ni. tak pernah cik peod tu lambat macam ni. berdoa jugak biar cik peod tak datang terus pun takpe.

dah excited sangat. cuma terpikir. kerja aku macam ni. perlukan pergerakan yang banyak. relevan ke kalau orang pesan jangan angkat benda berat. sebab memang itu kerja aku. kalau bos cakap " oke Nurul. u tolong angkat tong tu" " u tolong alihkan itu ini" semua memerlukan pergerakan.

aku nak jawab ape? "bos.. saya pregnant..." padahal belum meng'test' lagi.... Mr J cakap cuba cek. dah lewat seminggu. oke. aku pun cek pagi semalam. pukul 4 pagi tersedar. terus pergi toilet. satu line. tiba-tiba teringat mak cakap. "awal lagi..." ok. cuba memujuk diri.

sampai opis. teringat-ingat lagi. dah inform Mr. J. dia kata nanti pergi klinik scan. tapi Mr J sangat mengharap. aku? aku pun mengharap. pastu mintak pendapat kawan-kawan yang berpengalaman. tanya mak. mak cakap nanti balik Kuantan pergi scan. kalau tak mengandung pun cuma nak tau kenapa. sebab aku tak pernah alami benda tu. cik peod datang lambat. biasa punctual je. tak pun bila cik peod excited sangat dia datang awal je....

dalam tengahari rasa ada benda panas je keluar. pergi toilet laju-laju. sekali. cik peod datang jugak. punah harapan kami... aku inform kat Mr J. kat mak. tapi Mr J macam frust sangat. dengar sangat suara dia. aku tanya. " abang sedih ke?" dia jawab " taklah.... bukan rezeki kita lagi..." sedihnya dengar suara dia. benda mengharap. sms kawan-kawan.. mengadu.. Alhamdulillah ada yang bagi respon yang aku dengar pun sejuk hati.

tapi yang paling sentap aku dengar " tuelah aku cakap jangan berharap.. sabo ar.. mu baru 2 tahun lebih kahwin.. orang lain sepuluh tahun ilek je.. bla bla.. Allah belum nak bagi mu lagi bla...." sentap tau orang cakap camni....aku mengadu nak mintak pandangan yang bernas. bukan nak kena maki hamun. takpe. aku paham dia tak pernah rasa suatu penantian. sebab dia bunting pelamin. sentap lagi ni. sampai satu point aku boleh simpulkan. dia nak bagitau dia penat kot dengan anak dua tu. dengan kandungan yang sekarang ni. takde tempat nak lepas geram. lepas kat aku. nak marah suami kang dicop derhaka. takpe-takpe. aku maafkan.


tapi ramai kawan-kawan yang bagi positif moral support jugaklah... Alhamdulillah. thanx semua. tapi semalam aku terkilan lagi bila Mr J cerita dia dah create blog untuk progress mengandung. adoyai. mau aku tak nangis.... nasib baik edah call ajak pergi rumah dia. kebetulan memang bosan. cancel kelas semua. pergi Putrajaya. Thanx edah. taklah aku memikir sangat.

teringat pada nasihat sahabat aku. "mungkin semua ni ada hikmah. Allah dah rancang untuk kita. semuanya dah molek tertulis untuk kita. berdoa. jangan putus asa" thanx my friend.....

3 comments:

rosealley said...

bersabarla ye, tu je yang mampu kita buat sekarang, insyaAllah ada rezeki, amiin

qasehqaleef said...

insyaAllah. thanx...

Are-Gya said...

sabar ye kak..blm rezeki tu..bby kate mama kumpul duit ye..nnt kite dtg =)

kite sme je kak. =)