besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Monday, November 19, 2012

Resepi Ayam Panggang Rosemary


Bahan-bahan:

Seekor ayam - terpulang jika ingin dipotong.
2 cm hali -  ditumbuk lumat
1 biji lemon - diperah jusnya
3 ulas bawang putih
minyak zaitun
1 sudu besar oregano flake
1 sudu besar daun rosemary kering - lebih pun takpe
1 sudu jintan kasar ~~ yang ni aku tukar serbuk jintan putih
1 sudu gula perang
sedikit garam dan perasa.
4 biji ubi kentang
2 biji carrot

Cara-caranya:

Cuci ayam bersih-bersih. Tumbukkan halia sehingga lumat. Perah jus lemon ke dalam halia tadi. 

Lumurkan campuran halia dan jus lemon tadi pada seluruh badan ayam. Ketepikan.

Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih sehingga naik bau. Ambik bawang putih tadi dan sejatkan. Ketepikan.

Tumbuk bawang putih sehingga lumat. Tumbukkan sekali oregano flakes, daun rosemary kering, jintan kasar hingga lumat. Setelah lumat masukkan gula perang, garam dan perasa. Masukkan minyak zaitun yang digunakan untuk tumis bawang putih tadi ke dalam hasil tumbuk tadi.

Lumur pada ayam dan mula perap ayam. Minimum 3 jam kot. Aku buat since jam 1 tengahari. Jam 7 petang baru mula membakar. Lagi lama lagi sedap kot. 

Kupas dan potong kentang dan carrot dan cuci.. rebus separuh masak Kemudian perapkan sekali dengan lebihan perapan ayam tadi.

Bakar ayam pada suhu 180 darjah celcius selama sejam. Api atas bawah ye!

Oh ye. aku tabur jugak daun rosemary segar. Kebetulan pegawai aku ada tanam kat rumah dia. Aku sumbatkan jugak sebiji lemon ke dalam ayam ni. aroma nya lagi kuat. 

Siap! Selamat mencuba.

 # # Mr Daddy komen rasa ayam ni macam ayam Nandos. Bakal pengantin setuju untuk buat lauk pengantin. Tukang masak lum bagi keputusan lagi sebab beliau belum rasa.



No comments: