besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Friday, November 9, 2012

Kisah hidup dalam fantasi

Selamat pagi!! wah ceria nampak.. hehehe.. Pagi Jumaat kenalah ceria kan... Hari ni pengasuh Yaya cuti jadinya Mr Daddy kena cuti untuk jaga Yaya. Thanx Daddy.... Tapi pagi tadi aku bawak jugak Yaya ke opis untuk punch kad.Pastu bawak Yaya melawat kawasan opis aku. Sebab dah jadi kebiasaan dia pagi-pagi naik kereta. Kalo tak dia kan resah tak tentu pasal... Bawak Yaya berjalan macam layan burung bercakap. Ada je bunyi-bunyi keluar dari mulut dia.. Tu yang wat mummy seronok nak bawak dia berjalan..

Oh ye! Pagi tadi korang dengar tak Hot FM AM krew. Ada caller bernama Siti ni jelik dengan kampung. Macam-macam dia claim. Aku bukak radio pun dah separuh jalan. Ramai yang bengang gak dengan caller tu. So, jadilah topik hari ni hidup berfantasi. Yang aku paham hidup berfantasi ni orang yang tinggi imaginasinye. orang yang suka create kisah hidup dia untuk menjadi kebanggan. Pendek kata macam watak utama dalam novellah.. Semuanya indah.. cantik, kaya, ramai peminat, pastu ada orang dengki kat dia, pastu apa dia nak dia boleh dapat...

Aku ada pengalaman masa kat Kolej Matrikulasi Pahang. Minah ni berkawan dengan roomate aku. Dia seorang free hair. Selalu datang mengadu pada bilik kami, yang roomate dia reject dia lah apalah. Kitorang kesian. Aku pun sedih jugaklah dengar kisah dia tu. Then, benarkan dia setinggan dalam bilik kami. Tau tak setinggan?? Setinggan tu macam ko duk secara haram dalam bilik or rumah padahal ko registered untuk bilik lain.. 

Bermula lah kisah dia yang selalu duk gebang dia ni anak orang kaya, bapak dia Pengarah Jabatan kerajaan. Nama kena rahsiakan. Pastu mak dia doktor. Rumah dia 4 tingkat. Ada 36 buah bilik. Ada kolam renang kat tengah-tengah umah dia. wei... Gila kaya.. Memang kagum lah kisah hidup dia. Dia pulak ada rupa. Pakaian yang aku nampak agak branded. Cuma musykil baju tu je dia pakai. Dah macam takde baju lain. Pastu dia gebang lagi rseult dia straight A dalam SPM. Dapat offer pergi Universiti Oxford. Dia tolak offer tu.. Yang aku pelik. Masa dia gebang dalam bilik kitorang melopong percaya wei. Yelah. Aku ni kan kampung gila. Bila kenal ngan orang hebat ni kagum lah sikit.

Tapi bila aku melangkah keluar dari bilik. Aku mesti macam tersedar sesuatu. Aku pikir balik ape berlaku sebelum tu. teringat kisah hidup dia yang high class tu. terpikirr betul-betul ke kisah dia. Macam menipu je. Aku pun bercerita pada sahabat aku Nor Syahida Binti Abdullah.. Dialah tempat aku bertanya. Betul ke kisah tu. Macam-macam benda dah dia gebang. Belum masuk dia menipu mak aku lagi ajak pakwe dia tido rumah aku. Pakwe psikik cam dia jugak. Sumpah aku tak tau mereka bermasalah jiwa. Boleh ek kategorikan camtu.

Sehingga satu hari, dia nak usir aku dari bilik tu. Yelah, aku orang susah. Orang kampung. Dia buat kecoh hs dia hilang, kad kredit dia hilang dan dituduh mencuri adalah AKU. Memang hampir jadi kes polis.Aku pun panggil mak ayah aku datang. Aku ada maruah beb.. Time tu kad kredit pun aku tak kenal menatang ape, camne nak guna... Dah jadi masuk campur pensyarah. Sebab salah sorang sahabat aku, kakaknya adalah pensyarah kat situ. Memang kecoh lah. Aku terselamat lah. Semua pensyarah kenal aku camne. 

Fobia weh kenal orang gitu. Orang yang imaginasinya tinggi, taste pun tinggi. Tapi sebenarnye keluarga dia takde kemampuan. Oh ye. yang terbaru aku dengar sebelum tinggalkan kampus matrikulasi. Bapak dia sebenarnye kakitangan kerajaan biasa je. pastu mak dia jual tupperware. Dia duduk kat kuarters kerajaan. Em.. memang betullah umah dia 4 tingkat kalo dah bangunan 4 tingkat. Aku pun confius aku yang bangang percayakan dia atau dia yang bangang create cerita berfantasi tinggi tu...

Aku percaya korang mesti alami situasi macam tu kan. Bezanya kena tempias atau tak je pada korang. Sejak dari tu aku dah banyak berhati-hati. Nampak pelik cuba jauhkan diri... Cuma kelakar pada manusia spesies macamni. Apa dia dapat sebenarnye? Kepuasan? Takde maknenye. mengadakan benda yang takde. Nak pikir balik camne create keadaa. nak mewujudkan sesuatu di luar kemampuan. Semata-mata untuk capai target. AKU MESTI LEBIH DARI SEGALA-GALANYA. Sampai tahap kena wujudkan watak lain pada diri sendiri. Jadi diri sendiri sudah. wassalam~~


4 comments:

dd dudu said...

rumah mak akak pun ada 4 tingkat. kaya x weols ;p

joeayu said...

kaya sangat.. hehehe. umah orang sekarang 5 tngkat. sape lg kaya?? kan??

SYAHIDA said...

hahaha..memori terindah, xdpt dilupekan smpai skg...

joeayu said...

kan ida~~ miss it.... also miss u...