besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Monday, November 5, 2012

Bergedil Sardin

 
Alhamdulillah. Kenyang sudah makan tengahari ni. Walaupun tanpa Mr Daddy sebab beliau ada kerja. So, tak sempat balik. Oh ye! Bergedil ni aku prepare malam tadi. Then, masuk peti. Balik rumah keluarkan. Celup telur. Goreng. Siap. Makan dengan nasi panas-panas. Aku makan kicap je buat kuah. Hehehe. Sedap wei.. Simple tapi sedap. Masuk bakul angkat sendiri nampak. Aku nak share resepi ni boleh. Banyak kali upload gambar makan-makan tapi malas tepek resepi kan. Gitu. kredit untuk Majalah RASA. 

Bahan-Bahan:

Sardin dalam tin
Sebiji bawang merah ~  dipotong dadu
4 biji cili padi ~  dipotong nipis
Serbuk roti ( jika tiada, gunakan kentang yang dilenyek)
Garam, gula dan Perasa mengikut keperluan.
Telur untuk dicelup

Cara-caranya:

Lenyekkan ikan sardin menjadi hancur. Masukkan hirisan bawang dan cili padi.

Gaul bersama dengan serbuk roti, sehingga boleh menjadi bulatan yang tak hancur.
 
Masukkan garam, gula dan perasa mengikut keperluan anda.
 
Bentukkan menjadi bergedil.
 
Simpan dalam peti untuk beku sekejap. 
 
Celup telur dan goreng.
 
Siap!


No comments: