besday yaya

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Friday, May 30, 2014

Dialog Mummy dan Yaya

Bila duk sesaje kan. Terkenang-kenang, terngiang-ngiang je suara Yaya. Teringat-ingat cara dia bereloteh. Dia bercerita. Lama tak cerita pasal dia kan. Hehehe. Asik stress je Mummy kan. tapi Alhamdulillah balik rumah tak stress dah. Stress pun sikit je nak bersoal jawab dengan yaya. macam wartawan dah.

Dialog 1: Situasi nya adalah di taman tasik.


Mummy: Aalya anak sape?
Yaya:  Anak Joe.
Mummy: Joe tu sape?
Yaya: Daddy.

Sentap mak okeh. Anak daddy sorang je ke?? Kembang semangkuk Daddy dengar Yaya cakap gitu.

                                     ***********************************************

Dialog 2:

Gambar ni aku framekan. Gantung kat rumah. Hari tu Daddy turunkan gambar tu pasal apa aku dah lupa. So, frame tu letak dalam bakul mainan Yaya je. Bagus jugak. Nak main tengok gambar mak bapak ye. Hehehe.

Yaya ni rapat dengan Mokshu dia. Kalo balik kampung atau Mokshu datang bangi, memang tak pandang aku langsung. Yaya panggil Mokshu adalah Ashu.


Mummy : Aalya. ni sape?  ~~ tunjuk gambar Mr Daddy
Yaya:   Daddy.
Mummy : Yang ni?  ~~ tunjuk gambar pompuan gemuk sebelah tu
Yaya : Ashu...

Dang!!! Ashu dijawabnya. Kurus ke aku ni masa ni? Atau Ashu yang gemuk macam aku dulu. Hahaha...

                                     ************************************************

Dialog 3:

Baru semalam kejadiannya. Dari petang ke malam Yaya mintak susu banyak kali. Aku kira 10 kali ada kot. yang kali ke 6 dia mintak. Aku tengah lipat kain.

Yaya : Mummy. Nak shushu....
Mummy: Oit. Bape kali mau minum susu. Tadi baru je lepas minum.
Yaya: Nak shushu...
Mummy: Susu dah habis. Takde duit nak beli susu.
Yaya: Mummy....
Mummy: Ermmmm....
Yaya: Nak awittt (duit)....
Mummy: Nak buat apa duit?
Yaya: Nak shushu lah.....

Adoi.... Panjang je akal dia tau... Mintak duit nak beli susu. Bagus bagus..

                                    ************************************************

Dialog 4:

Yaya ni takut sikit dengan Ummi nya (SIL). Kalo Ummi suruh tido dia ikut. Dengar suara Ummi marah pun pejam mata rapat-rapat. kitorang mengekek0ngekek kalo dia buat-buat tido kalo Ummi ada. So, kalo dia tak dengar cakap Mummy Daddy memang aku akan call Ummi dia. Takpun ugut je nak call Ummi confirm dia dengar cakap.

Situasi nak suap makan.

Mummy: Meh makan nasi. Bukak mulut.
Yaya: Errmmm.. ~~ Sambil tutup rapat mulut.
Mummy: Taknak bukak mulut Mummy call Ummi....
Yaya: Nak nasik... Erm.. Dap err.....

Hahaha... gitulah sokmo Yaya. Nak kena ugut saje... Sekarang pandai dah ajuk aku. Biasa kalo aku buat-buat call Ummi dia. ayata aku adalah "helo Ummi.. tengok Yaya ni....." .

Sekarang boleh ajuk aku balik. jumpa tepon dia. Dia ajuklah. "elo... mi. engok Yaya ni.." alahai nak oi...



5 comments:

dd dudu said...

hehe motip takut kak sya.

haha

joeayu said...

entah. dia rse kaksha garang kot...

LYAfrina said...

so sweet..
comel je yaya ni..
mmg usia mcm ni best layan anak ckp.. dia ckp apa y dlm fikiran dia.. cara ckp pon cute je..

tetibe rindu zaman asya bsr ni.. hilang stress layan ank ckp.. hehe

joeayu said...

Hehehe... Memang pun lya. Ada je nak ditanya. dinding kosong pun nak tnye.. Asya mesti lagi syok bertanya kan..

LYAfrina said...

Salam Ramadhan dari Lya