Ni sebelum dibakar. Aku pakai tudung periuk yang mak bekalkan untuk aku buat laksam. Hehehe. dapat kulit nipis sikit. Mr Daddy kurang gemar kulit tebal-tebal. So. Nak share resepi lah yek.
Untuk kulit piza:
250g tepung gandum
Air suam yang mencukupi.
1/2 paket yis kering
Gula secukup rasa.
Garam secukup rasa.
2 sudu minyak zaitun.
Cara-cara buat kulit piza:
Ayak tepung gandum terlebih dahulu. Bancuhkan yis bersama air suam sehingga naik buihnya. Taburkan garam dan gula ke dalam tepung.
Buatkan bulatan di tengah-tengah. Masukkan minyak zaitun. kemudian bancuhan yis tadi. Uli hingga doh betul-betul sebati. Biarkan untuk sejam hingga 2 jam. Doh akan mengembang. Tumbuk doh. Uli semula. Canaikan pada pan/tudung periuk.
Untuk topping:
Sos pasta tradisional
Sos thousand island
Kepingan tuna dalam tin (in water/oil)
Cheddar cheese
Bawang besar.
sapu dan tabur mengikut susunan tu. Terpulang kepada anda jika mahukan extra. Hehehe.
Kasi close up sikit. Aku buat tepun tu boleh dapat 2 bijik. Kenyang sampai malam. Hehehe. Mau tak gemuk laki bini. Makan manjang... Hehehe...
No comments:
Post a Comment